Wat is Rc-waarde?

In de isolatiewereld kennen we naast de lambda waarde en Rd-waarde nog een heel belangrijke isolatiewaarde, namelijk de Rc-waarde. Maar wat betekent de Rc-waarde? En hoe berekent u deze Rc-waarde?

Rc-waarde

De Rc-waarde is een belangrijke en misschien wel de bekendste isolatiewaarde. Naar deze waarde wordt namelijk gekeken in het bouwbesluit. Om aan het bouwbesluit te voldoen, dient u een minimale Rc-waarde te behalen. Wat deze waarde is, is onder meer afhankelijk van de te isoleren constructie. 
De letters Rc uit 'Rc-waarde' staan voor Resistance Construction, oftewel de warmteweerstand van een complete constructie waarin de isolatie is verwerkt. Dus bijvoorbeeld een geïsoleerde spouwmuur, dak of vloer. De Rc-waarde geeft zodoende aan hoe goed een totale constructie isoleert. Een hogere Rc-waarde betekent een warmer, droger huis en een lagere energierekening omdat er veel minder warmte verloren gaat.  De Rc-waarde wordt uitgedrukt in m²K/W.

Een hoge of lage Rc-waarde?

Net als bij de Rd-waarde geeft een hoge Rc-waarde een betere isolatie weer. In het bouwbesluit is vastgelegd wat bij nieuwbouwprojecten de minimale Rc-waardes horen te zijn bij de verschillende te isoleren onderdelen (constructies).

Constructie Minimale Rc-waarde in m²K/W
Dak 6,0 
Gevel 4,5
Vloer 3,5

 

Minimale Rc-waarde bij verbouwing/renovatie

Wanneer er een grondige, ingrijpende verbouwing plaatsvindt, moet men de minimale Rc-waardes voor nieuwbouw aanhouden. Ook als u een uitbouw of nieuw bijgebouw bij uw bestaande woning wilt realiseren, dient u zich te houden aan de bovenstaande minimale Rc-waardes uit het bouwbesluit.
Alleen als wordt besloten om uit te bouwen of bij te bouwen bij een pand zonder woonfunctie gelden er minder strikte eisen. Hierbij geldt een minimale Rc-waarde van 1,3. Maar alleen als de bestaande dichte delen van het pand een warmteweerstand (=Rc-waarde) hebben van lager dan 1,3 m²K/W. Is de Rc-waarde van de bestaande dichte delen hoger? Dan geldt die waarde als ondergrens voor de nieuwe aanbouw.  

Minimale Rc-waarde bij vervangen isolatiemateriaal

Gaat u de bestaande isolatielaag vervangen, dan gelden er ook minimale Rc-waardes. Deze zijn als volgt:

Constructie Minimale Rc-waarde in m²K/W
Dak 2,0
Gevel 1,3
Vloer 2,5

 

Zijn de huidige Rc-waardes hoger? Dan zullen nieuwe isolatielagen ook minimaal aan dezelfde Rc-waarde moeten voldoen. Dit principe geldt ook wanneer niet alleen het isolatiemateriaal vervangen wordt, maar ook de constructie zelf. Bijvoorbeeld een nieuwe vloer + isolatie.

Minimale Rc-waarde bij na-isoleren van dak, gevel of vloer

Heeft u een (deels) ongeïsoleerd huis, dan is het verstandig om alsnog te isoleren. Dit noemen we na-isoleren. Maakt het na-isoleren deel uit van een ingrijpende renovatie/verbouwing, dan gelden de regels voor nieuwbouw, waarbij voor het dak een minimale Rc-waarde van 6,0 m²K/W moet worden, en voor de gevel 4,5 m²K/W en de vloer 3,5 m²K/W. Als er alleen na-geïsoleerd wordt en er geen andere vergaande verbouwingen plaatsvinden, dan is de norm een minimale Rc-waarde van 1,3 m²K/W.

Berekenen Rc-waarde

Het berekenen van de Rc-waarde is niet zo eenvoudig als de formule voor de Rd-waarde. Dat is ook wel logisch, aangezien er bij de Rc-waarde veel meer factoren zijn om rekening mee te houden. Zo hebben we te maken met de verschillende materialen waaruit een constructie is opgebouwd zoals hout, kunststoffen, metalen en uiteraard isolatiemateriaal. Andere factoren die invloed hebben zijn luchtlagen in de constructie en koudebruggen. Er bestaat een formule om de Rc-waarde te berekenen, maar die is voor de leek niet makkelijk te begrijpen.
Wij raden aan om een deskundige de Rc-waarde te laten berekenen. Wanneer u toch zelf liever rekent, dan kunt u de Rc-waarde uitrekenen met behulp van onderstaande formule of u gebruikt de Rc-waarde calculators op de websites van Knauf en Rockwool

Formule Rc-waarde

Invloed isolatiemateriaal op Rc-waarde

Isolatiemateriaal heeft altijd invloed op de Rc-waarde. Want hoe beter het isolatiemateriaal isoleert, hoe hoger de Rc-waarde uit zal komen. Hoe goed de thermische isolatie capaciteit van een materiaal is, is af te lezen aan de Rd-waarde. Deze vindt u bij al onze producten op de website. Materialen met hoge rd-waardes zijn PIRglaswolsteenwolXPS en EPS. Ook katoenisolatie wint steeds meer terrein. Naast de lambda waarde en Rd-waarde kent de isolatiebranche nog een belangrijke isolatiewaarde, namelijk de Rc-waarde. Maar wat betekent de Rc-waarde?

Over de auteur

Wij informeren u graag over de beste manieren om uw woning of bedrijfspand te isoleren.

Meer over Jan Bouius