Vaak vragen mensen zich af of het zinvol is om een overkapping te isoleren. Logisch ook, want een overkapping is meestal (half) open. Heeft een overkapping isoleren dan wel een meerwaarde?
Het verrassende antwoord is ja! Het kan wel degelijk nuttig zijn om de overkapping te isoleren. Het voornaamste doel is dan niet warmte vasthouden, maar wel het verminderen van condensatie. Dit verlaagt het risico op schimmelvorming, houtrot en/of roest. De overkapping isoleren zorgt voor een langere levensduur van de overkapping zelf, maar ook van de spullen die onder de overkapping staan of liggen.
Daarnaast kan ook geluidsisolatie soms wenselijk zijn voor een overkapping. Zeker als de overkapping vlakbij of zelfs tegen de erfgrens is geplaatst, waardoor de woning of de tuin van de buren aan de overkapping grenst.
Let op: in dit artikel gaan we uit van een houten overkapping. Heeft u een overkapping van een ander materiaal, dan kan het zijn dat isolatie niet of op een andere manier mogelijk is. Heeft uw overkapping bijvoorbeeld een dak van polycarbonaat? Dan is dakisolatie niet mogelijk. Wél kunt u de overkapping dan wellicht van wandisolatie voorzien. 

De meest verkochte producten voor het isoleren van een overkapping

Overkapping isoleren of niet

Zoals zojuist gezegd kan het isoleren van een overkapping voordelen bieden. Nummer één reden voor het isoleren van de overkapping is dat er minder condensvorming kan plaatsvinden en de overkapping veel droger is. Dit beschermt niet alleen de overkapping zelf tegen schimmel, rot en roestvorming, maar ook de spullen die onder de overkapping staan worden hiertegen beschermd. Bijkomend voordeel van isolatie is natuurlijk de thermische kant. Zo kunt u al heel vroeg in het jaar onder de overkapping zitten, omdat het er sneller zal opwarmen. In de zomer kan de warme zon juist minder snel door het geïsoleerde dak en de misschien wel geïsoleerde wanden van de overkapping doordringen. Op een hete dag zit het daarom fijner onder een geïsoleerde overkapping dan onder een overkapping die niet is geïsoleerd. 
Natuurlijk betekent het isoleren van de overkapping wel dat de uiteindelijke overkapping duurder zal uitvallen. Besluit u de overkapping niet te isoleren, dan kan dat uiteraard betekenen dat de levensduur van de overkapping een stuk korter kan zijn. Het houtwerk, zeker in het dak, kan door condens worden aangetast en gaan schimmelen en op den duur rotten. 

Ons advies is om in ieder geval wél altijd het dak van de overkapping van isolatiemateriaal te voorzien. Het dak koelt ’s avonds namelijk sneller af dan de lucht die zich hier onder bevindt. Daardoor ontstaat er condens tegen het plafond van de overkapping, met name bij de hoeken omdat hier minder ventilatie plaatsvindt. Het hout wordt nat en dat kan nare gevolgen hebben, bijvoorbeeld schimmelvorming. Door het dak van de overkapping te isoleren, voorkomt u deze problemen. Een PIR plaat van slechts 2 of 3 centimeter is vaak al voldoende. Uiteraard kan het dak ook gecreëerd worden met sandwichpanelen, waardoor het meteen geïsoleerd is.

Overkapping dak isoleren Overkapping dak isoleren

Overkapping dak isoleren

Het dak van de overkapping is het belangrijkste constructiedeel dat geïsoleerd kan worden. De meeste overkappingen hebben een plat dak of een plat dak met een kleine helling. Isoleer dit soort daken langs de buitenkant met PIR platen. Op het houten dakbeschot legt u eerst een dampremmende folie, bijvoorbeeld de Miofol 125 S 50x1,5m. Zorg dat deze folie met de letters naar beneden ligt en zorg ook voldoende overlengte. Dat wil zeggen dat u de folie iets langer laat dan het dak lang en breed is. Wanneer de dampremmende folie is gelegd, kunnen de stroken folie onderling aan elkaar vast getaped worden. Daarna kunnen de PIR platen worden gelegd en door middel van dakschroeven met drukverdeelplaten worden vastgezet. Het dak kan tot slot met EPDM afgewerkt worden. 

Heeft de overkapping een schuin dak, dan kan deze via de buitenzijde met PIR platen geïsoleerd worden, of aan de binnenzijde tussen de balken. Isoleert u aan de binnenkant, gebruik dan glaswol, steenwol of biobased isolatie.

Vloer overkapping isoleren

Het isoleren van de vloer van een geheel of gedeeltelijk open overkapping is niet zeer zinvol. Het is immers geen gesloten ruimte. Bovendien bestaat de vloer van een dergelijke overkapping meestal uit klinkers of betonnen of keramische tegels die direct op het zand zijn gelegd. Maar betreft het een overkapping die gedeeltelijk dichte wanden heeft en waarbij de ‘open’ zijden ook dicht kunnen met bijvoorbeeld een glazen schuifwand, dan kan vloerisolatie wél zinvol zijn.
Bij een reeds bestaande overkapping is veelal geen sprake van een kruipruimte. Ligt er een betonvloer in de overkapping, dan kunt u alleen bovenop deze vloer isoleren met hardschuimplaten als PIR of EPS. Dit moet uiteraard weer afgewerkt worden. Dit kan met plaatmateriaal als OSB en/of met een nieuwe cementdekvloer.

Bestaat de huidige vloer uit tegels of klinkers die op het zand zijn gelegd, dan zijn deze makkelijk te verwijderen. U graaft de vloer vervolgens een stukje verder uit en legt dan isolatieplaten als PIR, XPS of EPS op de grond. Hier overheen kan bijvoorbeeld een nieuwe betonvloer gestort worden.

Bij een nieuw te realiseren overkapping is isoleren van de vloer natuurlijk het meest eenvoudig. U isoleert dan voor u de vloer eroverheen creëert. Gebruik ook in dit geval isolatiemateriaal als PIR, EPS of XPS.

Wanden overkapping isoleren

De wanden van de overkapping kunnen geïsoleerd worden zodat het er sneller aangenaam wordt. Bovendien zorgt het isoleren van de wanden ook dat spullen die onder de overkapping zijn gestald droger blijven en zo beter beschermd zijn tegen bijvoorbeeld schimmel. Isoleer de houten wanden met steenwol of glaswol. De meest makkelijke manier om wanden van de overkapping te isoleren is het toepassen van een dubbele houten wand, zodat het isolatiemateriaal hiertussen geplaatst kan worden.

Overkapping dichtmaken en isoleren

Het dichtmaken en isoleren van een overkapping kan ervoor zorgen dat u het hele jaar door van de ruimte kunt genieten, comfortabel en zonder vochtproblemen. Als u besluit de overkapping dicht te maken, wordt isolatie nog meer van belang. Een (gedeeltelijk) open overkapping heeft immers een constante ventilatie, juist omdat het open is. Maar wordt de overkapping gesloten, dan stopt deze ventilatie en wordt een correcte toepassing van isolatie én ventilatie belangrijker. 

Let bij het isoleren dan ook op het aanbrengen van ventilatiekanalen en andere ventilatiemogelijkheden. Besteed ook aandacht aan de juiste toepassing van folies, denk aan een dampremmende folie of klimaatfolie. 
Als u de overkapping gaat dichtmaken en isoleren, kunt u zowel dakisolatie als muurisolatie en vloerisolatie toepassen.

Overkapping dichtmaken met glazen wanden Overkapping dichtmaken met glazen wanden

Overkapping isoleren tegen geluid

Een overkapping isoleren wordt ook wel gedaan om zo geluidsoverdracht te beperken. Wanneer de overkapping grenst aan buren, dan kan er gekozen worden om in de wanden geluidsisolatie aan te brengen. Om de overkapping te isoleren tegen geluid gebruikt u natuurlijk wel isolatiematerialen die geschikt zijn voor geluidsisolatie. Voorbeelden van dit soort materialen zijn glaswol, steenwol, vlas, houtvezel, cellulose en katoen isolatie. Het voordeel van deze materialen is dat ze niet alleen tegen geluid isoleren maar ook uitstekend thermisch isoleren. Zo slaat u dus twee vliegen in één klap. 

Kunststof isolatieplaten isoleren dan wel goed warmte, maar doen qua geluidsisolatie zo goed als niets.  

Overkapping isoleren materiaal

Bij het isoleren van een overkapping zijn er verschillende isolatiematerialen waaruit je kunt kiezen. Hier leggen we uit welke materialen beschikbaar zijn en wat de voordelen en nadelen van elk materiaal zijn:

Glaswol:

  • Voordelen: Goede thermische isolatie en uitstekende geluidsisolatie. Brandwerend. Betaalbaar
  • Nadelen: Niet geschikt voor betonvloeren. Folie nodig. 

Steenwol:

  • Voordelen: Goede thermische en uitstekende geluidsisolatie. Brandwerend. Betaalbaar
  • Nadelen: Iets duurder dan glaswol. Niet geschikt voor betonvloeren. Folie nodig. 

EPS:

  • Voordelen: Lichtgewicht. Goede thermische isolatie. Vochtbestendig. Hoge mate drukvastheid.
  • Nadelen: Isoleert niet tegen geluid. Geen hoge brandklasse. Niet heel milieuvriendelijk.

PIR:

  • Voordelen: Lichtgewicht. Hoge thermische isolatiewaarde. Dunne platen. Brandveilig.
  • Nadelen: Relatief duur. Isoleert niet tegen geluid. Niet heel milieuvriendelijk.

XPS:

  • Voordelen: Goede thermische isolatie. Vochtbestendig. Sterker dan EPS. Erg druksterke platen.
  • Nadelen: Kan duurder zijn dan sommige andere materialen. Isoleert niet tegen geluid.

Bij het kiezen van isolatiemateriaal is het belangrijk om rekening te houden met uw specifieke behoeften. Als geluidsisolatie een prioriteit is, zijn steenwol en glaswol goede opties vanwege hun geluidsisolerende eigenschappen. Beide materialen kunnen helpen om geluidsoverlast vanuit een overkapping te verminderen. Voor dakisolatie van de overkapping is PIR een uitstekende keuze.