Spouwmuurisolatie nadelen

Spouwmuurisolatie is een populaire maatregel om een woning of ander pand te verduurzamen. En hoewel spouwmuurisolatie in veel gevallen zeker voordelen heeft, kunnen er ook nadelen kleven aan dit type isolatie. Eén van die nadelen is dat niet iedere spouw geschikt is voor spouwmuurisolatie en voor ieder type spouwmuurisolatie. 

Spouwmuurisolatie nadelen: vocht


Een ander potentieel nadeel van spouwmuurisolatie is het risico op vochtproblemen. Als de isolatie niet juist is aangebracht, kan vocht zich ophopen in de spouw. Ook als er al vochtproblemen aanwezig zijn in de spouw, kan spouwmuurisolatie dit nog eens verergeren. Het kan leiden tot schimmelvorming en vochtplekken binnenshuis en zo voor een zeer ongezond leefklimaat zorgen. Het is daarom essentieel dat de spouw voor het isoleren goed wordt geïnspecteerd en dat eventueel aanwezige vochtproblemen eerst worden opgelost alvorens de spouwmuurisolatie wordt toegepast. 

Dampopen folie op een hellend dak- Dampopen folie op een hellend dak-
Dampopen folie in gevel Dampopen folie in gevel

Spouwmuurisolatie glaswol nadelen

Glaswol is een zeer bekend isolatiemateriaal dat voor verschillende isolatieklussen geschikt is. Zo wordt glaswol veelvuldig toegepast als vloerisolatie, dakisolatie en muurisolatie (voorzetwanden en scheidingswanden). Maar het kan ook als spouwmuurisolatie dienen. Wanneer spouwplaten van glaswol geen optie zijn, dan kan er glaswol worden ingeblazen in de spouw. Het gaat dan om glaswolvlokken. Een voordeel van glaswol spouwisolatie is een hoge isolatiewaarde. Bovendien werkt glaswol niet alleen thermisch isolerend, maar ook geluidsisolerend.

Spouwmuurisolatie met glaswol kan ook nadelen hebben. Zo moet de spouw minimaal 5 cm breed zijn om glaswol in te kunnen blazen. Een ander nadeel bij spouwmuurisolatie met glaswol is dat de voegen van de buitenmuur een minimale breedte moeten hebben van 26 mm, omdat het boorgat voor het inblazen van de glaswol al een diameter van minimaal 26 mm heeft. Spouwmuurisolatie met glaswol heeft verder niet veel nadelen. Hoewel glaswol geen vocht opneemt, moet wel worden voorkomen dat het materiaal echt nat wordt. Een nadeel van spouwmuurisolatie met glaswol kan namelijk zijn dat het door een grote hoeveelheid vocht kan gaan inzakken en daardoor inboet aan isolatiewaarde.

Nadelen spouwmuurisolatie


Wanneer spouwmuurisolatie wordt uitgevoerd betekent dit dat de spouw (de ruimte tussen het binnen- en buitenblad van de buitenmuur) wordt opgevuld met een isolatiemateriaal. Idealiter gebeurt dit isoleren van de spouw al tijdens de bouw van de woning. In dat geval worden met name spouwplaten gebruikt, zoals PIR spouwplaten, steenwol spouwplaten of spouwplaten van glaswol. Ook voor aanbouw projecten zijn deze spouwplaten geschikt. 
Maar heeft u een bestaande woning dat bovendien al wat ouder is, dan kan de aanwezige spouwmuurisolatie zijn verouderd of er is zelfs helemaal geen isolatie in de spouw. Een manier om dan de spouwmuur alsnog te isoleren is door de binnenmuur te slopen, waarna isolatieplaten tegen de buitenmuur geplaatst worden en waarna een nieuwe binnenmuur moet worden opgebouwd. Nadelen van dit soort spouwmuurisolatie is dat het enorm tijdrovend is en erg bewerkelijk. Binnenshuis moet worden gesloopt om daarna weer op te bouwen. Een ander nadeel zijn de kosten; die liggen hoger omdat niet alleen het isolatiemateriaal aangeschaft moet worden, maar ook een nieuwe binnenmuur gerealiseerd moet worden. Bovendien komt er veel sloopafval vrij dat afgevoerd moet worden.
Bestaande spouwmuren voorzien van spouwplaten komt daarom ook niet veel voor. In dit geval wordt dan vaak gekozen voor isolatiemateriaal dat kan worden ingeblazen.
Hoewel deze methode van isoleren voordelen met zich meebrengt, zijn er toch ook nadelen verbonden aan deze vorm van spouwmuurisolatie. 
Enkele voordelen van spouwmuurisolatie dat is ingeblazen zijn dat het materiaal eenvoudig te verspreiden is, makkelijk in alle hoekjes en kieren  terecht komt en vaak een hoge isolatiewaarde heeft. Er zijn daarnaast vaak geen ingrijpende werkzaamheden aan de muren nodig. 
Nadelen van spouwmuurisolatie dat is ingeblazen kunnen onder andere zijn te weinig ruimte in de spouw of spouwvervuiling. Andere nadelen van spouwmuurisolatie kunnen gezondheidsklachten zijn (bij niet juist aangebrachte PUR isolatie) of inzakkend isolatiemateriaal. 
Inblaas isolatie voor de spouw kan bestaan uit verschillende materialen. Veelgebruikte materialen zijn onder andere PUR, EPS parels en glaswolvlokken. Elk materiaal heeft z’n eigen voordelen en nadelen wanneer het gebruikt wordt als spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie nadelen: vocht

Een ander potentieel nadeel van spouwmuurisolatie is het risico op vochtproblemen. Als de isolatie niet juist is aangebracht, kan vocht zich ophopen in de spouw. Ook als er al vochtproblemen aanwezig zijn in de spouw, kan spouwmuurisolatie dit nog eens verergeren. Het kan leiden tot schimmelvorming en vochtplekken binnenshuis en zo voor een zeer ongezond leefklimaat zorgen. Het is daarom essentieel dat de spouw voor het isoleren goed wordt geïnspecteerd en dat eventueel aanwezige vochtproblemen eerst worden opgelost alvorens de spouwmuurisolatie wordt toegepast. 

 

 

Spouwmuurisolatie nadelen: breedte van spouw


Eén van de nadelen van spouwmuurisolatie kan de breedte van de spouw zijn. De gemiddelde spouw is meestal zo’n 6 cm. Maar ook breder of juist smaller komt voor. Een nadeel van spouwmuurisolatie bij een smalle spouw is dat niet ieder isolatiemateriaal geschikt is om te gebruiken. Om glaswol te laten inblazen in de spouw, is er een minimale breedte nodig van 5 cm. EPS parels en PUR kunnen al bij een breedtemaat van 3 cm worden gebruikt. 
Eén van de andere nadelen van een smalle spouw bij spouwmuurisolatie is dat er niet heel dik geïsoleerd kan worden, wat weer invloed heeft op de isolatiewaarde. Immers, hoe dikker het isolatiemateriaal aangebracht kan worden, hoe beter de isolatiewaarde is. 

Dampopen folie voor de gevel Dampopen folie voor de gevel
Dampopen folie Tyvek voor dak en gevel Dampopen folie Tyvek voor dak en gevel

Spouwmuurisolatie nadelen: vervuiling in de spouw

Wanneer er veel spouwvervuiling is, kan dat nadelige effecten hebben op spouwmuurisolatie. Voorbeelden van vervuiling in de spouwmuur zijn onder andere puin en cementresten. Wanneer deze vervuiling in de spouw aanwezig is, is er een hogere kans op condensvorming in de spouw. Dit kan weer leiden tot vocht- en schimmelproblemen binnenshuis.
Spouwmuurisolatie in een vervuilde spouw brengt heel wat nadelen met zich mee. Het kan zorgen voor een minder hoge isolatiewaarde, een hoger risico op vocht- en schimmelproblemen en koudebruggen. Zorg daarom altijd voor een schone spouw. Laat dit door professionals uitzoeken. Indien er spouwvervuiling aanwezig is, moet dit eerst worden verwijderd voor er isolatie aangebracht gaat worden.

Spouwmuurisolatie nadelen: verminderde ventilatie

Spouwmuurisolatie kan de natuurlijke ventilatie in de woning verminderen. Omdat de spouwruimte wordt opgevuld met isolatiemateriaal, kan de luchtstroom belemmerd worden. Dit is een nadeel, want zo kan vocht zich ophopen en de luchtkwaliteit in het huis kan daardoor verslechteren. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie om dit probleem te voorkomen. Het plaatsen van ventilatieroosters of andere ventilatiesystemen kan helpen om een gezonde binnenomgeving te behouden.

Spouwmuurisolatie nadelen: staat van gevel

Of uw spouw in aanmerking komt voor spouwmuurisolatie, hangt van verschillende factoren af. Eén van de nadelen bij spouwmuurisolatie is dat de staat van de gevel goed moet zijn. Er mogen geen barsten of scheuren zijn. Ook andere schade is nadelig. Soms kan enige schade aan de gevel verholpen worden, maar wanneer dit geen optie is, kan misschien beter gekozen worden voor voorzetwandisolatie.

Spouwmuurisolatie nadelen: kosten


Hoewel juist aangebrachte spouwmuurisolatie op de lange termijn kostenbesparend zou moeten werken, is het in eerste instantie uiteraard wel een investering die u moet doen. De kosten gaan niet eens zo zeer in het isolatiemateriaal zitten, want zowel EPS parels als glaswol en PUR zijn relatief goedkope materialen. Maar omdat het met spouwmuurisolatie wel vrij precies komt, wordt dit veelal uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven met specialistische apparatuur, en dat maakt het een stuk duurder. De kosten die spouwmuurisolatie met zich meebrengt kan dus als nadeel gezien worden. Het kan nog een tweede nadeel zijn als er nog meer kosten gemaakt moeten worden omdat de gevel eerst in een verbeterde staat moet worden gebracht, of omdat spouwvervuiling moet worden verwijderd.

Spouwmuurisolatie nadelen: gezondheid


Eén van de nadelen van spouwmuurisolatie is al jaren in het nieuws: gezondheidsklachten na  het inspuiten van PUR isolatie in de spouw. Mede om deze reden zijn verschillende isolatiebedrijven volledig overgestapt op EPS parels en/of glaswolvlokken. Hoewel de gezondheidsklachten die kunnen ontstaan na spouwmuurisolatie met PUR nogal omstreden zijn, zijn er inmiddels wel genoeg bevestigde gevallen. Meestal werd tijdens het isolatieproces niet volgens de wettelijke richtlijnen gewerkt, waardoor de klachten zijn ontstaan.