Vloer isoleren zonder kruipruimte
Vloerisolatie kan veel bijdragen aan een warmer huis, een lagere energierekening en een beter leefklimaat. Vloerisolatie wordt vaak via de kruipruimte gedaan. Bij een goed begaanbare kruipruimte kan er zo een dikke laag vloerisolatie toegepast worden. Maar wat als er geen kruipruimte aanwezig is? Dan is vloerisolatie nog steeds mogelijk. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden om de vloer te isoleren zonder kruipruimte.
Waarom vloer isoleren zonder kruipruimte?
Een ongeïsoleerde vloer zal vaak koud aanvoelen. De kou van onder de vloer trekt omhoog uw vloer en uw woning in. En wat te denken van vocht dat zich onder de vloer kan bevinden. Vocht kan zich ook een weg omhoog banen en de vloer intrekken. Zeker voor houten vloeren kan dit zeer nare gevolgen met zich meebrengen. Het is logisch dat u deze kou en eventueel vocht wilt stoppen.
Naast thermische isolatie kunt u ook geluidsisolatie toepassen in of op de vloer zonder kruipruimte. Houten vloeren zonder isolatie hebben nogal de neiging om als klankkast te werken. Dit kan voor geluidsoverlast zorgen. Bij u zelf, maar ook zeker bij buren. Door zo’n vloer zonder kruipruimte te isoleren, kan geluidsoverlast beperkt worden.
Populaire producten
Hoe vloer isoleren zonder kruipruimte?
Als er geen of een moeilijk begaanbare kruipruimte aanwezig is onder uw vloer, kunt u nog steeds goed isoleren. Een vloer zonder kruipruimte of met een moeilijk begaanbare kruipruimte komen we vaak tegen in oudere huizen. En ook wanneer een verdiepingsvloer van isolatie moet worden voorzien, is er natuurlijk ook geen kruipruimte aanwezig. Dus ook in appartementen en flatgebouwen vinden we vaak vloeren zonder kruipruimte.
Uiteraard is het in deze gevallen niet mogelijk om dus vloerisolatie onder de vloer aan te brengen. Het is dan noodzakelijk om óp de vloer te isoleren. Bij een houten vloer zou het eventueel ook mogelijk kunnen zijn om ín de vloer te isoleren, onder de bovenste vloerdelen. Hoe u de vloer isoleert zonder kruipruimte, heeft te maken met de opbouw van de vloer. Betreft het een houten vloer of een betonnen vloer. En gaat het om een verdiepingsvloer of een vloer op de begane grond.
Betonvloer isoleren zonder kruipruimte
De betonvloer isoleren zonder kruipruimte doet u met kunststof isolatiematerialen. Met name PIR platen zijn erg geschikt. PIR platen zijn lichtgewicht platen met een erg hoge isolatiewaarde. Dit betekent dat ze uitermate goed thermisch isoleren. Andere geschikte materialen zijn EPS en XPS platen. Deze platen isoleren ook thermisch, maar hebben net een lagere isolatiewaarde dan PIR platen. Dit is niet erg, u heeft misschien alleen wat dikkere platen nodig. Let op dat u met deze isolatiematerialen niet tegen geluid kunt isoleren.
Betonvloer isoleren zonder kruipruimte – bovenop isoleren
Een betonvloer isoleren zonder kruipruimte kan gerealiseerd worden door bovenop de vloer te isoleren. Dit betekent echter wel dat de vloer verhoogd zal worden. Plinten, deuren en kozijnen zullen hier dan ook op aangepast moeten worden.
Hoe gaat u te werk:
1. Voordat aangevangen kan worden met isoleren, haalt u de bovenste vloerbedekking weg totdat u op het kale beton bent.
2. Zorg ervoor dat de vloer overal egaal is. Dit kan met egalisatiemortel of met een ander egaliserend middel.
3. Is de vloer egaan, dan kunnen de kunststof isolatieplaten op de vloer geplaatst worden. U kiest voor PIR, EPS of XPS platen. Laat de platen goed aan elkaar aansluiten en leg ze in halfsteensverband. Grote naden plakt u af met aluminium tape of vult u op met purschuim. Als alle platen zijn gelegd maakt u rondom alles dampdicht met behulp van purschuim.
4. Nadat de betonvloer zonder kruipruimte is geïsoleerd, plaats u een houten plaatmateriaal als spaanplaat, OSB of underlayment platen over het isolatiemateriaal.
5. Nu kan de nieuwe vloerbedekking geplaatst worden. Denk aan tapijt, laminaat, PVC of tegels.
Betonvloer isoleren zonder kruipruimte – vloer uitbreken en opnieuw opbouwen
Soms is het beter om de betonvloer uit te breken in plaats van er bovenop te isoleren. Zeker wanneer het isoleren van de betonvloer onderdeel is van een grotere renovatie of wanneer er vloerverwarming gewenst is.
Nadat de vloer is uitgebroken kan deze weer worden opgebouwd.
1. Op het vlakke zandbed wordt allereerst een dampremmende-folie geplaatst.
2. De isolatieplaten worden op deze folie aangebracht. Gebruik PIR, EPS of XPS platen. Leg de platen strak tegen elkaar aan en leg ze in halfsteensverband. Plak grote naden af of vul ze op met purschuim. Als alle platen zijn geplaatst, maakt u alles dampdicht door de naden rondom op te vullen met purschuim.
3. Plaats nu randisolatie, zodat uitzetten en inkrimpen van de nieuwe betonvloer geen gevolgen heeft.
4. Nu kan er beton gestort worden. Plaats hiervoor eerst een wapeningsnet, waarna het beton gestort kan worden.
5. Na het uitharden van het beton kan de vloerverwarming gelegd worden.
6. Over de vloerverwarming kan een cementdekvloer gecreëerd worden.
7. Werk de vloer af met de vloerbedekking naar keuze.
Houten vloer isoleren zonder kruipruimte
Een houten vloer isoleren zonder kruipruimte kan door bovenop de vloer te isoleren of door ín de vloer te isoleren. Dat laatste wil zeggen dat de bovenste vloerdelen worden weggehaald waarna het isolatiemateriaal tussen de balkenstructuur van de vloer geplaats wordt.
De houten vloer isoleren doet u met steenwol, glaswol, houtvezel, katoen of vlasisolatie. Wilt u bovenop de vloer isoleren, dan kunnen ook PIR platen gebruikt worden.
Houten vloer isoleren zonder kruipruimte – bovenop isoleren
De houten vloer isoleren zonder kruipruimte kan door bovenop de bestaande vloer te isoleren. Hiervoor gelden dezelfde stappen als hierboven omschreven bij betonvloerisolatie van bovenaf. Uiteraard zorgt dit ook weer voor een opgehoogde vloer, waardoor plinten moeten worden vervangen en deuren en kozijnen moeten worden ingekort. Wilt u geen ophoging van de vloer en/of wilt u voornamelijk tegen geluid isoleren, dan is het wellicht beter om het isolatiemateriaal onder de bovenste vloerdelen aan te brengen.
Houten vloer isoleren zonder kruipruimte – onder de bovenste vloerdelen isoleren
1. Voor deze manier van isoleren haalt u de bovenste vloerdelen weg. Doe dit in segmenten en nummer de planken die u weghaalt, zodat u later precies weet waar welk vloerdeel weer terug geplaatst moet worden.
2. Door de bovenste vloerdelen weg te halen, wordt de balkenstructuur van de houten vloer zichtbaar. In de holle ruimtes tussen deze balken kan nu het isolatiemateriaal geplaatst worden. Gebruik hier steenwol, glaswol, houtvezel, katoen of vlas isolatie voor.
3. Nadat het isolatiemateriaal is geplaatst kunnen alle vloerdelen weer terug naar hun plek.
4. Breng de vloerbedekking aan in de vorm van laminaat, tapijt, tegels.
Het voordeel van deze manier van isoleren is dat de vloer niet hoger komt te liggen en dat er door gebruik van steenwol, glaswol of biobased isolatiemateriaal zowel tegen kou als tegen geluid wordt geïsoleerd.
Vloer isoleren zonder kruipruimte met B-keus isolatie
Gaat u de vloer isoleren zonder kruipruimte en kiest u voor PIR platen, neemt u dan eens een kijkje in ons B-keus aanbod. Onze B-keus PIR producten hebben slechts kleine schoonheidsfoutjes. Ze boeten niet tot nauwelijks in aan isolatiewaarde, maar worden wel voor een veel scherpere prijs aangeboden. De B-keus PIR platen zijn erg goed toepasbaar in vloerisolatie.
Vloer isoleren zonder kruipruimte met geisoleerde vloerplaten
De vloer isoleren zonder kruipruimte kunt u ook realiseren met geisoleerde vloerplaten. Deze worden in eigen werkplaats speciaal voor u verlijmd. Geisoleerde vloerplaten kunt u zowel op houten- als betonnen vloeren plaatsen. U heeft hierin keuze uit PIR + Spano, PIR + OSB of PIR + Fermacell vloerelementen. Met deze platen kunt u in één handeling isoleren en afwerken.