vloerisolatie kruipruimte

Vloerisolatie kan op meerdere manieren worden toegepast. Eén van die manieren is vloerisolatie via de kruipruimte.

Wat is vloerisolatie via kruipruimte?

Als de vloer geïsoleerd dient te worden en er een kruipruimte met een minimale hoogte van 35 centimeter aanwezig is, dan heeft vloerisolatie via de kruipruimte de voorkeur. De huidige vloer kan dan blijven bestaan en hoeft daarnaast niet verhoogd te worden.
De vloerisolatie via de kruipruimte wordt toegepast met isolatieplaten. Deze worden onder de vloer en dus tegen het plafond van de kruipruimte geplaatst.

Welk isolatiemateriaal voor vloerisolatie kruipruimte?

Voor vloerisolatie via kruipruimte is een ruime keuze aan materialen. Van belang is vooral waaruit de vloer bestaat: hout of beton. Heeft u een betonnen vloer, dan kan er met harde kunststof isolatiematerialen vloerisolatie toegepast worden. Denk aan PIR platen, maar ook EPS is een goede optie. Maar ten opzichte van PIR zijn met EPS dikkere platen nodig om tot dezelfde isolatiewaarde te komen. Deze ruimte moet uiteraard wel in de kruipruimte aanwezig zijn.
Een houten vloer heeft juist een ademend materiaal nodig voor vloerisolatie via de kruipruimte. Zo zijn steenwol en glaswol het meest geschikt.
Hoe de vloerisolatie via kruipruimte verder in zijn werk gaat leest u op de pagina over vloerisolatie.

Verschil vloerisolatie en bodemisolatie

Wanneer u zich verdiept in vloerisolatie via kruipruimte komt u ongetwijfeld ook de term bodemisolatie tegen. Dit type isolatie wordt ook in de kruipruimte aangebracht, maar is wel anders dan vloerisolatie via de kruipruimte.
Waar vloerisolatie via de kruipruimte tegen het plafond van de kruipruimte wordt bevestigd, past u bodemisolatie toe op de grond, oftewel bodem, van de kruipruimte. Dit kunnen bijvoorbeeld EPS parels zijn, maar ook Drowa chips. Het doel van bodemisolatie is vaak om vochtproblemen die vanuit de kruipruimte zijn ontstaan tegen te gaan. Door bodemisolatie wordt de kruipruimte droger, waardoor vocht zeer beperkt of zelfs helemaal afgewend wordt. Vochtproblemen in de kruipruimte worden voorkomen en vocht kan bovendien niet optrekken in de vloer of de wanden van uw woning waar het veel schade kan veroorzaken en voor een ongezond binnenklimaat kan zorgen.
Vloerisolatie via de kruipruimte past u met name toe om de vloer en daarmee ook de woning warmer te maken. Kou van onder de vloer kan zich niet meer uw woning binnendringen. Daarnaast kan ook met vloerisolatie via de kruipruimte optrekkend vocht tegengehouden worden.
Overigens wordt een zeer krappe kruipruimte wel eens helemaal volgegooid met EPS parels. Als de kruipruimte zó krap is dat er met geen mogelijkheid isolatieplaten tegen het plafond gemonteerd kunnen worden, dan is het een optie om de hele kruipruimte te vullen met EPS parels. Op deze manier isoleert u niet alleen om vochtproblemen te voorkomen, maar warmt uw vloer ook op. Toch is het rendement natuurlijk lager dan wanneer er rechtstreeks tegen de vloer wordt geïsoleerd. Daarom raden wij bij een zeer kleine kruipruimte ook aan om de vloer van bovenaf te isoleren.
Vloerisolatie via kruipruimte en bodemisolatie worden ook wel samen toegepast.

Wat kost vloerisolatie kruipruimte?

Vloerisolatie via kruipruimte levert een besparing op de energiekosten op. Maar daar is natuurlijk eerst wel een investering voor nodig. Hoe groot die investering moet zijn hangt van meerdere factoren af. Welk isolatiemateriaal voor vloerisolatie kiest u en daarnaast hoe dik wilt u dit materiaal aanbrengen. Om een overzichtje te maken hebben we de materiaalkosten berekend voor 50m2 vloerisolatie via de kruipruimte. Per materiaal ziet u de minimale en maximale prijzen die op moment van schrijven gelden. (Prijsupdate 12-12-2022)

PIR platen                               €494,90 - €1848,00

EPS platen                              €366,45 - €985,32

Steenwol platen                    €214,50 - €1132,08

Glaswol platen                      €164,80 - €483,86