Gas besparen
Het zijn roerige tijden in de energiemarkt. Hoewel het energieplafond vanaf nu geldt (januari 2023), is de btw op energie weer verhoogd van 9 naar 21%. Besparen op energie is en blijft daarom een hot topic.
Energie en gas besparen
Met name de gasprijzen rezen de pan uit, dus menig Nederlander is de afgelopen tijd al aan het gas besparen geslagen. De algemene tips om energie te besparen, zoals de verwarming lager zetten (voor zover dat van toepassing is; met vloerverwarming is het niet altijd aan te raden de temperatuur te veel te laten wisselen) en korter douchen, kennen we inmiddels allemaal wel.
Wat kunnen we daarnaast écht doen om gas te besparen? Laten we dat eens op een rij zetten:
Gas besparen met radiatorfolie
Gas besparen kan door radiatorfolie achter of tegen de radiatoren te plakken. De warmte van radiatoren straalt namelijk rondom de radiator warmte uit. Dus ook naar achteren toe, meestal de buitenmuur. Uiteraard is dit eeuwig zonde, want de achtergelegen muur hoeft helemaal niet opgewarmd te worden. Sterker nog, wanneer deze muur niet (goed) is geïsoleerd, ontsnapt deze warmte zelfs naar buiten toe. En dus gaat u méér stoken, omdat er te veel warmte weg glipt. Gas besparen wordt zo bijna onmogelijk gemaakt in de wintermaanden.
Met radiatorfolie kan dit onnodige warmteverlies voorkomen worden. De radiatorfolie werkt reflecterend en isolerend tegelijk. Dankzij het reflecterende aspect wordt warmte terug de ruimte in gereflecteerd. De warmte blijft daarmee binnenshuis, er hoeft daarom niet extra gestookt te worden en zo kan men flink veel gas besparen. Milieu Centraal heeft berekend dat het plaatsen van radiatorfolie binnen één jaar terugverdiend kan worden en dat het een gas besparing oplevert van zo’n 10 m3 gas per vierkante meter. Zeker in tijden van hoge gasprijzen kan radiatorfolie dus helpen energie besparen. Daarnaast is radiatorfolie goedkoop in aanschaf en makkelijk aan te brengen. Zowel qua geld als tijd is het slechts een geringe investering die ook nog eens meteen rendabel is.
Gas besparen door naden en kieren af te dichten
Koudebruggen kunnen er voor zorgen dat duur gestookte warmte in de koudere maanden weg kan trekken uit uw woning. Om gas te besparen kunt u er voor kiezen deze koudebruggen op te heffen. Koudebruggen kunnen zich onder andere voordien bij kieren en naden. Door deze af te dichten kan warmte (beter) binnenshuis gehouden worden en kunt u gas besparen. Naden en kieren kunnen zich voordoen bij kozijnen en deuren. Denk bijvoorbeeld aan kieren onder voor- en achterdeuren. Ook buis- en leidingdoorvoeren, een brievenbus in de deur en een kruipluik kunnen ongewenste kou meebrengen. Gebruik voor het afdichten van naden onder deuren en in de brievenbus tochtstrips. Andere naden kunnen afgedicht worden met kit, tape en/of purschuim.
Een huishouden dat woont in een gemiddelde hoek- of 2-onder-1-kapwoning kan volgens de overheid per jaar zo’n 70m3 gas besparen met het afdichten van alle naden en kieren. Misschien kan de verwarming zelfs een graad lager omdat er meer gestookt werd door warmte verspillende naden en kieren. De thermostaat met één graad verlagen kan dan vanzelfsprekend nóg meer gas besparen.
Gas besparen door te isoleren
Wilt u het gelijk goed aanpakken en zoveel mogelijk gas besparen, dan is het isoleren van (delen) van uw woning de beste optie. Bovendien komt een goed geïsoleerde woning in aanmerking voor een warmtepomp, wat voor een nog grotere energie besparing kan zorgen. Een warmtepomp is namelijk alleen zinvol in een goed geïsoleerd huis.
Uiteraard kunt u de meeste gas besparen door de gehele woning te isoleren. Door daarnaast ook te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp, kan er nog meer energie bespaard worden. Natuurlijk is dat niet (meteen) voor iedereen haalbaar. U kunt er dan ook voor kiezen om uw woning stap voor stap te isoleren en te verduurzamen.
Gas besparen dakisolatie
De grootste energie besparing kan worden gerealiseerd door te kiezen voor dakisolatie. Het dak verliest namelijk de meeste warmte. Dat is volkomen logisch omdat warmte altijd stijgt. Milieu centraal geeft aan dat wanneer een gemiddelde hoekwoning zonder geïsoleerd dak goede dakisolatie toepast, er dan gemiddeld 420 m3 gas bespaard kan worden. Dit komt met de huidige gasprijzen neer op een bedrag van tussen de €500 en €1500! Gas besparen met dakisolatie is daarom sterk aan te raden.
Dakisolatie kan van buiten en van binnen toegepast worden. Daarnaast maakt het ook verschil of u een hellend dak of een plat dak wilt isoleren. Kijk goed naar uw mogelijkheden en wensen. Het dak kan met verschillende isolatiematerialen geïsoleerd worden. Zo is PIR een isolatiemateriaal dat erg hoge isolatiewaardes kan halen met slechts een geringe dikte. Maar uiteraard zijn ook materialen als steenwol en glaswol een goede keus wanneer u dakisolatie aan de binnenkant toepast. Gaat u een plat dak via de buitenkant isoleren, kijk dan behalve naar PIR isolatieplaten ook eens naar EPS of XPS isolatieplaten.
Gas besparen vloerisolatie
Een vloer zonder isolatie kan erg koud aanvoelen. Het kan zelfs zo koud zijn, dat u de thermostaat hoger zet om het binnenklimaat meer aangenaam te maken. U jaagt zichzelf hiermee op kosten. Wilt u gas besparen, dan kan vloerisolatie uitkomst bieden. Niet alleen voelt uw vloer veel fijner en behaaglijker aan, uw hele woning zal behaaglijker aanvoelen. Bovendien zorgt goede vloerisolatie ervoor dat u gaat besparen op energie, omdat kou van onder de grond niet langer kan optrekken in uw vloer en daarmee uw woning.
Wilt u ook gas besparen met vloerisolatie, kijkt u dan goed naar de verschillende opties die er zijn. Zo is het van belang te weten of u een betonnen vloer of een houten vloer heeft. En is het dan mogelijk om onder de vloer te isoleren, of is het wellicht een beter idee om bovenóp de vloer te isoleren. Alle mogelijkheden en beschikbare materialen vindt u op de pagina over vloerisolatie.
Gas besparen muurisolatie
Geen of slechte muurisolatie zorgt voor veel warmteverlies. Dit is vaak direct voelbaar door een hand tegen de muur te leggen. De muur zal meestal ijskoud aanvoelen in de koudere maanden. Door meer te gaan stoken, poogt u het een beetje te bestrijden. Het zal ook wel warmer worden door de verwarming hoger te zetten, maar dit zorgt uiteraard óók voor hogere energiekosten. Door muurisolatie te plaatsen kunt u gas besparen en de energiekosten flink drukken.
Als u muurisolatie van binnen gaat toepassen, dan plaatst u voorzetwanden. Dit zijn constructies die veelal uit hout worden opgebouwd en daarna met isolatiemateriaal als onder andere steenwol, glaswol of houtvezel, worden opgevuld. Ook kunnen voorzetwanden gerealiseerd worden met kant-en-klare PIR platen verlijmd met plaatmateriaal. Denk dan bijvoorbeeld aan PIR platen verlijmd met gipsplaten, PIR + OSB, PIR + Underlayment of PIR + Fermacell. Dit scheelt een hoop tijd en werk. U kunt op deze manier isoleren en (semi) afwerken in één keer. Het grote voordeel van PIR in een voorzetwand is dat het ruimteverlies beperkt blijft. PIR heeft immers de hoogste isolatiewaardes bij het minste volume. Dus door muurisolatie toe te passen met PIR kunt u flink gas besparen.
Gas besparen subsidie
Gas besparen door te isoleren wordt natuurlijk aantrekkelijker wanneer er sprake is van subsidie. De ISDE subsidie geldt ook in 2023. De subsidie is zelfs uitgebreid: waar men eerst minimaal twee maatregelen moest toepassen om in aanmerking te komen voor subsidie is dat nu veranderd naar één maatregel. In plaats van 30% krijgt u bij het toepassen van één maatregel 15% tegemoetkoming. Deze regel geldt met terugwerkende kracht, als de isolatiewerkzaamheden maar op of na 1 april 2022 hebben plaatsgevonden.