“Heeft u vragen? Ons team helpt u verder!”
Siniat Gipsplaten plafond
Als u op zoek bent naar een strakke en mooie afwerking van uw plafond, dan zijn gipsplaten plafond wellicht de perfecte oplossing voor u. Gipsplaten zijn veelzijdig, gemakkelijk te monteren en kunnen een strakke en moderne uitstraling geven aan uw ruimte. Gipsplaten plafond kenmerken zich door de ronde kanten, ook wel gipsplaten RK genoemd. Gipsplaten met ronde kanten worden meestal niet afgewerkt, maar worden strak tegen elkaar geplaatst waardoor er een zichtbare naad ontstaat.
Bekijk hier ons assortiment.
Welke gipsplaten gebruik ik voor het plafond?
Voor het plafond kunt u kiezen uit gipsplaten AK en gipsplaten RK. Wilt uw het plafond graag naadloos en helemaal strak afwerken, dan kiest u voor de gipsplaten AK, waarbij AK staat voor afgeschuinde kanten. Door de afgeschuinde kanten ontstaan er na het plaatsen van de gipsplaten naden die u af kunt werken met voegenvuller om zo het strakke effect te creëren. Met gipsplaten 4AK kunt u aan alle zijden van de gipsplaat naadloos werken. Gipsplaten 4AK zijn dan ook van alle vier kanten afgeschuind. Het kan ook zijn dat u juist zichtbare voegen in uw plafond wilt voor een sierlijk effect. Dan gebruikt u best gipsplaten RK, dit zijn gipsplaten met ronde kanten. Na het plaatsen gebruikt u dus geen voegenvuller, zodat de naden tussen de platen zichtbaar blijven.
Welke gipsplaten plafond badkamer?
In de badkamer is de vochtigheid vaak veel hoger dan in de rest van de woning. Het is logisch dat hier ook in de afwerking van het plafond rekening mee moet worden gehouden. Daarom bestaan er gipsplaten speciaal voor de badkamer. Dit zijn de gipsplaten WR, te herkennen aan de groene kleur die ze hebben. De WR gipsplaten zijn geïmpregneerd waardoor ze geen vocht kunnen opnemen. Deze gipsplaten zijn daarom erg geschikt om het plafond in de badkamer mee af te werken.
Net als de gipsplaten AK hebben deze gipsplaten voor het plafond afgeschuinde kanten.
Hoe plaats ik gipsplaten plafond?
Nadat u uw plafond hebt geïsoleerd, kunt u op het regelwerk de gipsplaten schroeven. Hier gebruikt u gipsplaatschroeven voor. Om de gipsplaten dubbel tegen het plafond te monteren kunt u ze ook nog eens verlijmen. Plaats de gipsplaten zo strak mogelijk tegen elkaar aan om zo een mooi strak plafond te realiseren.
Soms moet u de gipsplaten versnijden om ze passend te maken. Waar de gipsplaat is gesneden kunt u het geheel een beetje schuin schaven, zodat de naden goed af te werken zijn.
Welke dikte gipsplaten plafond?
De meeste gipsplaten voor het plafond zijn 9,5 mm dik of 12,5 mm. De gipsplaten die wij verkopen hebben ook deze diktes. Zo zijn de gipsplaten AK 12,5 mm dik en de gipsplaten RK 9,5 mm dik. Ook de gipsplaten voor het plafond in de badkamer zijn 12,5 mm dik.
Hoe gipsplaten plafond afwerken?
Als alle gipsplaten tegen het plafond zijn geplaatst is het tijd om alle schroefgaten met behulp van een plamuurmes en voegenvuller weg te werken. Als u dat wilt, werk dan ook de voegnaden tussen de gipsplaten op het plafond weg met een afwerkmortel zoals Knauf Uniflott of gebruik een kant en klare voegenvuller als Knauf Fill&Finish. Plak wel eerst alle naden af met gaasband, ook wel voegband genoemd, alvorens u begint de voegnaden weg te werken. De gaasband zorgt voor versteviging en dient om scheuren na het afwerken te voorkomen.
Na het vullen van de schroefgaten en eventueel de voegnaden, moet u dit gaan schuren. Mochten alles nog niet vlak genoeg zijn, dan herhaalt u het proces. U gebruikt dan nog eens de gekozen voegenvuller overal waar het nog niet vlak is, om daarna weer te schuren. Is alles naar de zin? Dan kunnen de gipsplaten behandeld worden met een voorstrijkmiddel, om daarna te sauzen of te pleisteren. U kunt er ook voor kiezen om de gipsplaten tegen het plafond in zijn geheel te stucen. Gebruik ook dan eerst een voorstrijkmiddel.
Een gedetailleerder stappenplan vindt u in ons kennisbank artikel ‘gipsplaten afwerken’.
Wat zijn stucplaten?
Stucplaten zijn een populair materiaal voor het bouwen en afwerken van wanden en plafonds. De kern van stucplaten bestaat uit gips, dat wordt geperst tussen twee vellen hoogwaardig bruin karton. Dit maakt de platen sterk, duurzaam en brandwerend.
Een groot voordeel van stucplaten is dat ze het mogelijk maken om bedradingen op een nette manier weg te werken, wat zorgt voor een opgeruimde en strakke uitstraling van de ruimte. Stucplaten worden bevestigd tegen een vurenhouten of stalen frame en dienen vervolgens te worden afgestuct. Door het gebruik van stucplaten in combinatie met een professionele afwerking, creëert u een naadloze afwerking van de wanden en plafonds in uw huis.
Stucplaten zijn een veelzijdig en betaalbaar materiaal dat geschikt is voor verschillende toepassingen in huis. Ze zijn gemakkelijk te monteren en te bewerken, waardoor u een groot aantal ontwerpmogelijkheden hebt. Of u nu een moderne, strakke uitstraling of een meer traditionele uitstraling wilt creëren, stucplaten bieden talloze mogelijkheden voor het creëren van de gewenste sfeer in uw huis.
Wat is het verschil tussen stucplaten en gipsplaten?
Als eerste valt natuurlijk de bovenkant op: terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is, is de kartonlaag van een stucplaat bruin. Ook de structuur van het karton verschilt in grote mate: bij gipsplaten dient gewerkt te worden met voorstrijkmiddel, terwijl het poreuze karton van een stucplaat ontworpen is om er direct op te stucadoren. Het gebruik van voorstrijkmiddel op een stucplaat werkt averechts en vormt een laag die het onmogelijk maakt om een verbinding aan te gaan met het gips in het midden van de plaat.
Verder is een gipsplaat zodanig ontworpen dat deze na het afwerken en schuren van naden en schroefgaten direct afgewerkt kan worden, bijvoorbeeld met verf. Indien gewenst kan er gestuct worden, maar dan dienen de gipsplaten eerst voorbehandeld te worden met voorstruik voor zuigende ondergrond.
Voor het rachelwerk dient bij gipsplaten een afstand van 30 cm aangehouden te worden, terwijl de afstand van rachelwerk bij stucplaten 40 cm bedraagt. Verder dienen stucplaten haaks op de rachels gezet te worden. Het is raadzaam om bij de langs naden een kleine kier aan te houden, in plaats van de platen direct op elkaar aan te laten sluiten, zoals dit bij gipsplaten het geval is. De kopse kanten dienen bij stucplaten bovendien koud tegen elkaar aangebracht te worden. De stucplaatjes moeten in verband/verspringend van elkaar aangebracht worden, voor optimaal houvast.