Binnenmuur isoleren
Naast vloerisolatie en dakisolatie kunt u ook kiezen voor muurisolatie. Muurisolatie kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. Eén van die manieren is het isoleren van de binnenmuur. Heeft u een bestaande woning, dan is dit een zeer geschikte manier van muurisolatie. Door de binnenmuur te isoleren zorgt u voor een warmere woning. Leg maar eens uw hand op een niet geïsoleerde muur. Vaak voelt dit onaangenaam koud. Wanneer de binnenmuur is geïsoleerd, voelt deze veel behaaglijker aan. ’s Winters blijft de warmte binnen en zal de kou niet door de muren naar binnen dringen. In de zomer zal de warmte juist langer buiten blijven. Een binnenmuur isoleren doet u meestal door het plaatsen van een voorzetwand. Dit is een eenvoudige en snelle manier van binnenmuur isoleren, daarnaast hoeft u weinig tot niets te slopen.
Binnenmuur isoleren met voorzetwand
De binnenmuur isoleren doet u over het algemeen door een voorzetwand te maken. U creëert als het ware een nieuwe, geïsoleerde muur voor de bestaande binnenmuur. De binnenmuur isoleren met een voorzetwand is snel en vrij eenvoudig te realiseren. Dit is dan ook één van de voordelen van deze vorm van isoleren. Afhankelijk van het isolatiemateriaal dat u gaat gebruiken, zet u een raamwerk of een regelwerk op voor de bestaande binnenmuur. Daarna kunt u in het raamwerk isolatiemateriaal (steenwol, glaswol) plaatsen of isolatieplaten (PIR) tegen het regelwerk monteren. Tot slot kan het afgewerkt worden met plaatmateriaal. Op deze manier kunt u de binnenmuur isoleren zonder ingrijpend te moeten verbouwen. De bestaande muren kunnen blijven staan. Het enige wat vaak dient te gebeuren is het vrijmaken van een aantal stootvoegen in de buitenmuur. Zo kan er een natuurlijke ventilatiestroom achter de voorzetwand plaatsvinden. Deze ventilatie is van belang omdat vocht zich zo niet kan ophopen tussen de voorzetwand en muur.
De binnenmuur isoleren met een voorzetwand kan gerealiseerd worden met verschillende isolatiematerialen. Zo kunt u kiezen voor PIR platen, maar zijn ook zeker zachte materialen als steenwol, glaswol en houtvezel isolatie geschikt.
Zoals gezegd is de eenvoud van het maken van een voorzetwand een groot pluspunt. Een nadeel echter is het ruimteverlies. Wanneer u een voorzetwand plaatst voor de bestaande binnenmuur, levert u logischerwijs een aantal centimeters aan leefruimte in. Hoeveel ruimte u uiteindelijk in moet leveren ligt aan het gekozen isolatiemateriaal en de dikte daarvan. Wilt u vooral isoleren zodat uw woning warmer wordt en om zo de energielasten te verlagen, dan is PIR de meest logische keuze. PIR haalt hoge isolatiewaardes bij de meest geringe diktes. Een PIR plaat van 10 centimeter heeft een Rd-waarde van 4,50. Steenwol en glaswol halen deze waarde pas vanaf een dikte van ongeveer 15 centimeter. Daarbij komt dat wanneer u de binnenmuur gaat isoleren met steenwol of glaswol u een paar centimeter vrij moet houden tussen de bestaande muur en het raamwerk waarin het materiaal geplaatst wordt. Wilt u dus dezelfde isolatiewaarde als PIR halen, dan levert u al 5 centimeter + ongeveer 3 centimeter extra in.
Binnenmuur isoleren met PIR
De binnenmuur isoleren met PIR is qua thermisch isoleren veruit de beste optie. PIR heeft immers de hoogste Rd-waardes en is daardoor in staat het best thermisch te isoleren ten opzichte van andere isolatiematerialen in dezelfde diktes.
De binnenmuur isoleren met PIR doet u door een voorzetwand te maken met PIR platen en een regelwerk van ventilatielatten. Deze latten hebben een inkeping waardoor er een natuurlijke luchtstroom achter het isolatiemateriaal blijft bestaan. Om deze luchtstroom de kans te geven om naar buiten te trekken, maakt u in de buitenmuur een paar stootvoegen vrij.
Wanneer de PIR platen tegen de ventilatielatten zijn bevestigd, kan het voorzetwandje afgewerkt worden met plaatmateriaal.
Binnenmuur isoleren met PIR + plaatmateriaal
Uiteraard kunt u de binnenmuur ook isoleren met PIR dat reeds is voorzien van plaatmateriaal. Op die manier wordt het isoleren van de binnenmuur nog makkelijker. U kunt namelijk isoleren en afwerken in één handeling. Om de binnenmuur met zo’n 2 in 1 isolatiemateriaal te isoleren, kiest u voor PIR + gips, PIR + underlayment of PIR + OSB. Ook PIR + Fermacell is zeer zeker geschikt. Deze PIR producten worden in onze eigen productiehal voor u gemaakt. Ze zijn leverbaar in verschillende diktes en afmetingen. In deze video uitleg ziet u hoe u een voorzetwand met PIR of met PIR + plaatmateriaal maakt.
Binnenmuur isoleren met steenwol
Uiteraard kunt u de binnenmuur isoleren met steenwol. Gebruikt u steenwol, dan maakt u eerst een raamwerk van houten balken of van metalen profielen. Zet dit raamwerk niet direct tegen de binnenmuur, maar houd zo’n 2-3 centimeter vrij om zo straks een ventilerende luchtstroom te houden. Ook nu maakt u een aantal stootvoegen in de buitenmuur vrij.
Voor u de binnenmuur isoleert plaatst u eerst een dampopen folie zodat vocht van buitenaf tegengehouden wordt, maar vocht van binnenuit wél zijn weg naar buiten kan vinden.
Vervolgens bevestigt u de steenwol in het raamwerk. Met een isolatiemes zorgt u dat de steenwol goed passend worden gesneden zodat alles ruimtes helemaal worden opgevuld. Dan plaatst u een dampremmende folie over de steenwol heen. De overlappen tapet u met isolatietape vast. Ook naden maakt u met deze tape dicht. Ten slotte maakt u de voorzetwand af met plaatmateriaal.
Binnenmuur isoleren met glaswol
De binnenmuur isoleren met glaswol is ook een optie. Ook nu wordt er met een voorzetwand geïsoleerd. De binnenmuur met glaswol isoleren gaat op dezelfde manier als een binnenmuur isoleren met steenwol. Werk ook nu weer de voorzetwand af met plaatmateriaal, zoals OSB, underlayment en/of gipsplaten.
Binnenmuur isoleren met ecologische isolatie
De binnenmuur isoleren met ecologische isolatie wordt steeds populairder. Ecologische isolatiematerialen zijn onder andere katoen isolatie en houtvezel isolatie. Deze materialen zijn populair omdat ze zeer duurzaam geproduceerd worden en omdat ze vochtregulerend werken.
De binnenmuur isoleren met katoen of houtvezel isolatie gaat net als het isoleren van de binnenmuur met steenwol en glaswol.
Binnenmuur isoleren zonder voorzetwand
Een bestaande binnenmuur isoleren zonder voorzetwand komt vrijwel niet voor. Maar het kán wel. Een enkelsteens muur zou zonder voorzetwand kunnen worden geïsoleerd. Isolatieplaten kunnen in dat geval rechtstreeks tegen de muur bevestigd worden. Gebruik dan wel PIR platen, maar geen steenwol, glaswol, katoen of houtvezel isolatie. U levert zo amper leefruimte in, maar het is wel belangrijk dat de muur volledig droog is, ook tijdens koud en nat weer. Is dit niet het geval, dan liggen vochtproblemen op de loer.
Toch is de kans groot dat uw huis geen enkelsteens muren heeft, maar wel spouwmuren. In dat geval kunt u ook altijd nog de overweging maken om voor spouwmuurisolatie te kiezen. Let op dat u bij een bestaande spouwmuur moet kiezen voor isolatie dat wordt ingeblazen. Maar bent u aan het nieuw bouwen of gaat u aanbouwen, dan zijn spouwplaten aan te raden. Deze isolatieplaten zijn speciaal voor spouwmuurisolatie bedoeld. Ze worden dan ook in de spouw geplaatst. Bij Isolatienoord vindt u onder meer PIR spouwplaten, glaswol spouwplaten en steenwol spouwplaten.
Binnenmuur isoleren geluid
Een binnenmuur isoleren wordt niet alleen vanwege warmte gedaan, maar vaak is ook geluidsisolatie een belangrijke motivatie. Zoals wij eerder al gezegd hebben is PIR de beste optie wanneer het aankomt op thermisch isoleren. Maar als ook tegen geluid geïsoleerd dient te worden, dan kan er beter een ander materiaal gekozen worden. PIR is namelijk niet goed in staat om geluid te isoleren. Om de binnenmuur te isoleren tegen geluid gebruikt u het beste steenwol. Steenwol is zeer goed geschikt om geluid te isoleren. Naast steenwol doet ook glaswol het heel goed wat geluidsisolatie betreft, zeker wanneer u kijkt naar de Knauf Acoustifit glaswolplaten. Hoe u een binnenmuur goed isoleert tegen geluid leggen we u ook uit op de pagina geluidsisolatie – muur en in ook in ons kennisbankartikel ‘Wat is geluidsisolatie’ leest u hier meer over.
Binnenmuur isoleren scheidingswand
De binnenmuur isoleren doen we dus vooral met voorzetwanden. Maar ook tussenwanden/scheidingswanden kunnen geïsoleerd worden. Vaak worden scheidingswanden alleen voorzien van geluidsisolatie; de thermische isolatie plaatst u immers op die plaatsen waar de woning van de buitenlucht wordt gescheiden. Dus de vloer, het dak en de muren. Door geluidsisolatie toe te passen in de scheidingswanden voorkomt u dat u geluid zich door de woning kan verspreiden. Zo kunt u ervoor zorgen dat u de tv geluiden uit de woonkamer bijvoorbeeld niet hoort in de werkkamer. Of dat harde muziek uit één van de slaapkamers niet (te veel) door dreunt naar andere ruimtes in het huis.
Om scheidingswanden tegen geluid te isoleren gebruikt u zachte materialen als steenwol en glaswol, of kies voor de speciale akoestische katoen isolatieplaten. Ook houtvezel isolatie is geschikt om scheidingswanden mee te isoleren.
Binnenmuur isoleren koudebrug
Koudebruggen ontstaan vaak op plekken waar de isolatie wordt onderbroken, bijvoorbeeld naast kozijnen en deuren. Daarnaast doen koudebruggen zich makkelijker voor op die plekken waar een constructiedeel overgaat in een ander constructiedeel, bijvoorbeeld de overgang tussen vloer en muur. Uiteraard wilt u bij het isoleren van de binnenmuur koudebruggen voorkomen. Bij een binnenmuur isoleren heeft u vooral te maken met kozijnen die de isolatielaag onderbreken. Het is daarom belangrijk om hier goed rekening mee te houden. Zorg er dan ook voor dat het isolatiemateriaal altijd nauw aansluit in het raamwerk of het regelwerk en dat het geheel rond kozijnen strak is afgewerkt. Naden en kieren zijn af te tapen of af te purren met purschuim. Ook de overgang tussen muur en vloer en muur en plafond/dak werkt u zo strak mogelijk af.
Binnenmuur isoleren subsidie
Gaat u de binnenmuur isoleren dan komt u wellicht in aanmerking voor subsidie. De binnenmuur isoleren valt onder de noemer gevelisolatie en daar is subsidie voor beschikbaar. U dient minimaal 10 m2 aan binnenmuur te isoleren, en mag maximaal voor 170 m2 aan binnenmuur isolatie subsidie ontvangen. De Rd-waarde van het nieuwe isolatiemateriaal moet minimaal 3,5 bedragen. Voldoet u aan alle voorwaarden, dan kunt u een bedrag van €19,00 per m2 ontvangen. Maar besluit u nog een isolatiemaatregel toe te passen binnen 24 maanden, dan kunt u zelfs het dubbele bedrag ontvangen. In ons artikel over 'subsidie voor isolatie in 2023' leest u voor welke isolatiemaatregelen u subsidie mag aanvragen, aan welke voorwaarden u dan moet doen en hoe u de subsidieaanvraag indient.