Convectorput isoleren

Hoewel tijdens nieuwbouwprojecten en renovaties vrijwel nooit meer gekozen wordt voor een convectorput, bestaan er uiteraard nog wel ontzettend veel woningen die voorzien zijn van een convectorput. Om een hoger rendement uit de convectorput te halen, kan deze geïsoleerd worden. Dit kan op meerdere manieren.

Binnenkant convectorput isoleren

Een convectorput werkt middels convectiewarmte. Koude lucht wordt door de convector opgezogen en verwarmd, waarna de warme lucht opstijgt en zo de ruimte kan verwarmen. De convector bevindt zich in een verzonken bak in de vloer; dit tezamen is de convectorput. 
In principe is convectiewarmte een effectieve manier van verwarmen. Toch dringt bij een convectorput nog altijd warmte door naar beneden, naar de kruipruimte. Dit warmteverlies is natuurlijk zeer ongewenst. Eén van de methodes om dit tot een minimum te beperken, is door de binnenkant van de convectorput te isoleren.
De binnenkant van de convectorput isoleren kan met isolatieplaten. Zowel de bodem van de convectorput als de zijkanten kunnen bekleed worden met platen isolatiemateriaal
Omdat een convectorput vaak lang en smal is, kan er uiteraard niet heel dik geïsoleerd worden. Toch is dit ook niet per se nodig om de effectiviteit van de convectorput aanzienlijk te verhogen.

Convectorput isoleren materialen

Een convectorput isoleren met PIR geeft het hoogste rendement, omdat PIR de hoogste isolatiewaardes haalt. Een nadeel hiervan kan wel zijn dat de aluminium cachering, die zich aan weerszijdes van de PIR plaat bevindt, als hinderlijk kan worden ervaren wanneer hier zonlicht op valt. Als alternatief kunt u de convectorput isoleren met EPS. De isolatiewaarde van EPS is wel minder hoog ten opzichte van PIR, maar het voordeel is wel dat EPS verkrijgbaar is in een grijze kleur, waardoor deze veel minder opvalt in de convectorput. Om de juiste diktemaat van het gekozen isolatiemateriaal te bepalen, meet u eerst hoeveel ruimte u in de convectorput heeft. In de meeste gevallen kunt u wel isolatieplaten met een dikte van 10mm kwijt.

Convectorput isoleren met folie

Een andere optie is de convectorput isoleren met folie. U kunt hier radiatorfolie voor gebruiken. Deze radiatorfolie zal in de convectorput dezelfde werking hebben als achter een radiator: het reflecteert de warmte terug de ruimte in. Zonder folie of isolatie verdwijnt er relatief veel warmte in de grond. 
Het voordeel van de convectorput isoleren met radiatorfolie is dat de folie erg dun is en dus makkelijk te plaatsen is. U plaatst deze zowel op de bodem als tegen de zijkanten van de put. Een nadeel van de convectorput isoleren met radiatorfolie is dat, net als gebruik bij PIR met aluminium, het kan zorgen voor een ergerlijke schittering wanneer zonlicht op de folie valt. Bovendien is radiatorfolie makkelijk te beschadigen wanneer de convectorput wordt schoongemaakt met bijvoorbeeld een stofzuiger. Daarnaast wordt met gebruik van isolatiemateriaal een hogere isolatiewaarde behaald dan met gebruik van radiatorfolie.

Hoe convectorput isoleren?

Meet de bodem van de convectorput op en snijd een isolatieplaat op maat. Verlijm deze op de bodem van de convectorput. Hierna meet u de zijkanten van de put op en snijd ook nu weer plaatjes isolatiemateriaal op maat. Deze verlijmt u tegen de zijkanten. Laat het geheel goed op elkaar aansluiten, zodat er geen kieren ontstaan. Zorg dat alles goed droog is voordat u de verwarming weer aanzet.

Convectorput isoleren met radiatorfolie Convectorput isoleren met radiatorfolie

Buitenkant convectorput isoleren

Het meest effectief is het om de buitenkant van de convectorput te isoleren. Dit kunt u doen via de kruipruimte. Vaak heeft u nu meer ruimte om dikker isolatiemateriaal te gebruiken. In de meeste gevallen wordt er voor gekozen om de convectorput in de kruipruimte te isoleren met steenwol of glaswol. In de praktijk wordt de buitenkant van een convectorput vaak tegelijk met de vloer geïsoleerd. Met andere woorden: u past vloerisolatie via de kruipruimte toe en neemt daarin gelijk de buitenkant van de convectorput mee. 
De convectorput isoleren aan zowel de binnenkant als de buitenkant gebeurt ook zeer regelmatig. 
Een andere methode om de buitenkant van de convectorput te isoleren is bodemisolatie. Door EPS parels of chips te storten om de bodem van de kruipruimte, voorkomt u niet alleen optrekkend vocht in uw woning maar zorgt u ook voor minder optrekkende kou. Brengt u de bodemisolatie dusdanig hoog aan dat het verzonken deel van de convectorput helemaal bedekt is, dan zorgt ook dit er voor dat de warmte in de convectorput blijft, in plaats van dat de warmte de kruipruimte in gaat lekken. 
Afhankelijk van de gekozen isolatiematerialen, kan vloerisolatie met bodemisolatie worden gecombineerd, om zo de convectorput zo goed mogelijk te isoleren.