Purschuim

Purschuim is een veelzijdig en veel gebruikt product dat in de bouw en renovatie populair is geworden vanwege de uitstekende isolerende eigenschappen, het gebruiksgemak en de kosteneffectiviteit. Het is een schuimsoort die bij het aanbrengen uitzet en uithardt tot een stevige structuur, waardoor het ideaal is voor een breed scala aan toepassingen. Purschuim is zeer geschikt voor het isoleren, afdichten en vullen van aansluitingen, voegen, naden en kieren voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Wat is purschuim?

Wanneer u aan het isoleren bent, is de kans vrij groot dat u gebruik gaat maken van purschuim. Purschuim wordt geleverd in bussen, die u gebruikt met een speciaal purschuim pistool. Wanneer u purschuim gaat toepassen, is het schuim eerst vloeibaar en zacht. Tijdens het spuiten van de purschuim ziet u dat het volume toeneemt, bij de ene soort meer dan bij de ander. Het uithardingsproces begint vrijwel meteen. Als de purschuim is gedroogd, is het een harde, doch redelijk flexibele rubberachtige substantie geworden. Pur is familie van het isolatiemateriaal PIR. Het heeft dan ook een hoge isolatiewaarde.

Purschuim isolatie

Purschuim beschikt over sterk thermisch isolerende eigenschappen. Het kan dus goed warmte isoleren. Dit maakt purschuim dan ook ideaal om naden en kieren mee op te vullen tijdens het isoleren. Ook de naden tussen isolatieplaten, bijvoorbeeld PIR platen, EPS platen of EPS platen, kunnen met purschuim worden opgevuld. Zo sluit u alles af, zodat er geen koudebruggen ontstaan. 

Ook overige ruimtes en gaten die moeilijk of niet te isoleren zijn, zijn met purschuim makkelijk op te vullen. Omdat purschuim nog uitzet, vult het zelfs de kleine gaatjes en kiertjes op. Metalen worden door purschuim niet aangetast. Het schuim mag dan ook rechtstreeks op leidingwerk worden gespoten.

Purschuim aanbrengen tussen kozijn en muur Purschuim aanbrengen tussen kozijn en muur

Hoe werkt purschuim?

Purschuim is een copolymeer, bestaande uit polyol, het zachte component, en isocyanaat, het harde component. Wanneer deze componenten met elkaar gemengd worden ontstaat door chemische reactie polyurethaan, oftewel pur. 

In een bus purschuim zit een segment met polyol, een segment met isocyanaat en tot slot nog een segment met een niet reactief blaasmiddel. De bus bestaat zodoende uit drie componenten. Wanneer u begint met pur spuiten, worden vlak voor het schuim uit de bus komt, alle drie de componenten samengevoegd. Het blaasmiddel heeft een zeer laag kookpunt, namelijk onder de 25 graden. Wanneer het polyol en isocyanaat samen komen, komt er dusdanig veel warmte vrij dat het blaasmiddel (een soort gas) gaat koken en gasbellen maakt. Deze reactie maakt het schuim dat wij kennen als purschuim. Na het aanbrengen van purschuim begint het meteen met uitharden. Het vult de kleinste kieren en gaten op. Het is daarom ook een handig materiaal om bijna onbereikbare plekjes toch van thermische isolatie te voorzien. Als het purschuim is uitgehard, werkt het namelijk zeer goed isolerend. Purschuim heeft een lambda waarde variërend tussen de 0,023 en 0,026 W/mK.

Waar wordt purschuim voor gebruikt?

Purschuim heeft een breed scala aan toepassingen voor bouw- en renovatieprojecten. Enkele veel voorkomende toepassingen van purschuim zijn:

Isolatie: Purschuim wordt vaak gebruikt in combinatie met isolatiemateriaal in nieuwbouw en verbouw om thermische isolatie, luchtafdichting en vochtbestendigheid te bieden. Het wordt in daken, muren en vloeren gebruikt om een ​​naadloze barrière te creëren tegen warmteverlies of -winst, tocht en het binnendringen van vocht.

Constructie: Purschuim wordt ook in de bouw gebruikt voor het opvullen van gaten, scheuren en holtes in muren, ramen, deuren en andere bouwcomponenten. Het helpt de energie-efficiëntie te verbeteren, luchtlekkage te verminderen en de algehele prestaties van de gebouwschil te verbeteren.

Hoe lang moet purschuim drogen?

Het hardingsproces van purschuim begint eigenlijk vrijwel direct nadat het schuim uit de bus is. Hoe lang het droogproces van purschuim duurt, verschil per type purschuim en hangt ook  van de temperatuur en vochtigheid. Voor het gros van purschuimen geldt, dat ze al binnen 30 minuten drogen, en de meeste purschuimen harden sowieso binnen twee uur goed uit. Binnen twee dagen is purschuim altijd helemaal uitgehard.

Is purschuim waterdicht?

Purschuim is waterdicht. Dit komt omdat pur, net als pir, uit een gesloten cellenstructuur bestaat: allemaal kleine celletjes gevuld met lucht. Dit betekent dat purschuim niet kan rotten. Ook schimmels zullen zich dankzij de waterdichtheid niet thuis voelen op purschuim. Zo blijft purschuim vrij van schimmels en rot. Omdat purschuim waterdicht is, is het ook voor buitentoepassingen geschikt. 

Purschuim aanbrengen tussen de naden van XPS platen Purschuim aanbrengen tussen de naden van XPS platen

Hoe krijg je purschuim van je handen?

Purschuim kleeft zich snel vast aan de ondergrond. Dit gebeurt dus ook als het op uw handen, armen of ergens anders op uw huid komt. Zorg dat het purschuim niet hard wordt en maak het meteen schoon. Dit kan met een speciale purschuim reiniger of speciale reinigingsdoekjes. Met een beetje geluk lukt het ook om met gewone natte wegwerpdoekjes. Lukt dit niet, gebruik dan aceton (nagellakremover). Doe wat aceton op een doek en wrijf over het nog natte purschuim tot het weg is. Opgedroogde purschuim kan met een puimsteen verwijderd worden van de handen. U kunt  er ook voor kiezen om wegwerp latex handschoenen te gebruiken. Hierdoor vermijd u contact met purschuim.

Hoe purschuim verwijderen?

Purschuim verwijderen is geen eenvoudig karwei. Maar soms is er een teveel aan purschuim gebruikt of moet het toch in zijn geheel verwijderd worden. Purschuim verwijderen kan dan op meerdere manieren. Is er een teveel aan purschuim gebruikt dat na het uitharden verwijderd moet worden, dan kan dit teveel met een mesje worden weggesneden. Als het slechts een heel klein beetje betreft, kan het eventueel ook weggeschuurd worden.
Moet er van een groter oppervlak purschuim verwijderd worden, dan vergt dit wat meer inspanning. Probeer eerst zoveel mogelijk purschuim weg te halen met een (plamuur)mesje. Het restant purschuim verwijderen kan vervolgens met verschillende methodes. 

U kunt er voor kiezen een speciale purschuim reiniger te gebruiken. Dit moet worden aangebracht op de te verwijderen purschuim laag. Het schuim wordt zacht en kan dan met een plamuurmesje of vergelijkbaar materiaal worden verwijderd. Om alle restanten op het eind te verwijderen, gebruikt u natte (wegwerp)doekjes. In plaats van de purschuim reiniger kunt u ook proberen het purschuim te verhitten, met bijvoorbeeld een warmtepistool. Ook nu wordt het purschuim zacht en kan het daarna op dezelfde manier verder worden verwijderd zoals hierboven is beschreven. Het kan nodig zijn om bovenstaande methodes te herhalen om alle purschuim helemaal te verwijderen. Let bij het purschuim verwijderen er op dat u de ondergrond niet beschadigt. En houd er rekening mee dat purschuim lastig te verwijderen is van een poreuze ondergrond.

Nog redelijk zacht en niet uitgehard purschuim verwijderen kan met bijvoorbeeld een (plamuur)mesje en vervolgens met natte doekjes. Er bestaan ook speciale reinigingsdoekjes om nog nat purschuim mee te verwijderen. Het kan natuurlijk gebeuren dat u tijdens het werken met purschuim een beetje knoeit. Handel zo snel mogelijk, zodat het purschuim niet de kans krijgt uit te harden. Verwijder het purschuim daarom meteen met een natte doek of met natte wegwerpdoekjes. 

Purschuim kopen?

Purschuim kopen doet u uiteraard voordelig bij Isolatienoord. Wij verkopen onder andere purschuim van ons eigen merk. Dit betreft een standaard purschuim dat voor de meeste klussen geschikt is. U kunt één bus purschuim kopen, maar heeft u een grote klus te klaren dan is de actieset met 11 bussen purschuim, een schuimpistool én een reiniger misschien een betere optie. Uiteraard wordt deze set tegen een gereduceerd tarief aangeboden.
Naast ons huismerk purschuim, verkopen wij ook het merk Seal Advice purschuim. Dit is een elastische purschuim. Dat betekent dat dit schuim flexibel blijft en ‘mee beweegt’ bij temperatuurverschillen. Zo wordt inscheuren van het purschuim voorkomen. Seal Advice purschuim is ook verkrijgbaar als actieset met 11 bussen schuim, een pistool en reiniger. 

Tot slot vindt u bij Isolatienoord ook purschuim van Penosil. Dit purschuim is een brandwerende variant. Het werkt 240 minuten brandvertragend. Het purschuim van Penosil is bedoeld voor het afdichten en opvullen van naden, kieren en voegen.

Purschuim brandwerend Purschuim brandwerend
PUR pistool PUR pistool

Pur pistool

Purschuim wordt geleverd in bussen. Om vervolgens de bussen purschuim te gebruiken heeft u een NBS purschuim pistool nodig. Bij ons vindt u purschuim pistolen van het merk Seal Advice. Er zijn twee varianten beschikbaar: het professionele NBS purschuim pistool, dat gemaakt is van gecoat staal met zwarte elementen van kunststof. Het schuimpistool heeft een doseerknop, zodat u de hoeveelheid purschuim zelf kunt doseren. Dit purschuim pistool kost €35,95. Seal Advice heeft ook een purschuim pistool dat, op de spuitmond na, volledig uit kunststof is vervaardigd. Deze kost slechts €17,50. Dit schuimpistool is ook voorzien van een handige doseerknop.   Koopt u één van onze purschuim actiesets, dan ontvangt u hier onder andere een purschuim pistool bij.

Hoe werkt een PUR pistool?

Een PUR-pistool werkt door de twee componenten van purschuim te mengen tijdens het aanbrengen. Wanneer de trekker van het pistool wordt overgehaald, worden de twee componenten gemengd en komt het gemengde purschuim uit de spuitmond van het pistool. Het schuim begint direct uit te zetten en uitharden, waardoor het kan worden gebruikt om openingen, naden en kieren af ​​te dichten en te isoleren.

0 Veelgestelde vragen over Purschuim

Wanneer u aan het isoleren bent, is de kans vrij groot dat u gebruik gaat maken van purschuim. Purschuim wordt geleverd in bussen, die u gebruikt met een speciaal purschuim pistool. Wanneer u purschuim gaat toepassen, is het schuim eerst vloeibaar en zacht. Tijdens het spuiten van de purschuim ziet u dat het volume toeneemt, bij de ene soort meer dan bij de ander. Het uithardingsproces begint vrijwel meteen. Als de purschuim is gedroogd, is het een harde, doch redelijk flexibele rubberachtige substantie geworden. Pur is familie van het isolatiemateriaal PIR. Het heeft dan ook een hoge isolatiewaarde.
Purschuim is een copolymeer, bestaande uit polyol, het zachte component, en isocyanaat, het harde component. Wanneer deze componenten met elkaar gemengd worden ontstaat door chemische reactie polyurethaan, oftewel pur. In een bus purschuim zit een segment met polyol, een segment met isocyanaat en tot slot nog een segment met een niet reactief blaasmiddel. De bus bestaat zodoende uit drie componenten. Wanneer u begint met pur spuiten, worden vlak voor het schuim uit de bus komt, alle drie de componenten samengevoegd. Het blaasmiddel heeft een zeer laag kookpunt, namelijk onder de 25 graden. Wanneer het polyol en isocyanaat samen komen, komt er dusdanig veel warmte vrij dat het blaasmiddel (een soort gas) gaat koken en gasbellen maakt. Deze reactie maakt het schuim dat wij kennen als purschuim. Na het aanbrengen van purschuim begint het meteen met uitharden. Het vult de kleinste kieren en gaten op. Het is daarom ook een handig materiaal om bijna onbereikbare plekjes toch van thermische isolatie te voorzien. Als het purschuim is uitgehard, werkt het namelijk zeer goed isolerend. Purschuim heeft een lambda waarde variërend tussen de 0,023 en 0,026 W/mK.
Purschuim heeft een breed scala aan toepassingen voor bouw- en renovatieprojecten. Enkele veel voorkomende toepassingen van purschuim zijn: Isolatie: Purschuim wordt vaak gebruikt in combinatie met isolatiemateriaal in nieuwbouw en verbouw om thermische isolatie, luchtafdichting en vochtbestendigheid te bieden. Het wordt in daken, muren en vloeren gebruikt om een ​​naadloze barrière te creëren tegen warmteverlies of -winst, tocht en het binnendringen van vocht. Constructie: Purschuim wordt ook in de bouw gebruikt voor het opvullen van gaten, scheuren en holtes in muren, ramen, deuren en andere bouwcomponenten. Het helpt de energie-efficiëntie te verbeteren, luchtlekkage te verminderen en de algehele prestaties van de gebouwschil te verbeteren.
Purschuim is waterdicht. Dit komt omdat pur, net als pir, uit een gesloten cellenstructuur bestaat: allemaal kleine celletjes gevuld met lucht. Dit betekent dat purschuim niet kan rotten. Ook schimmels zullen zich dankzij de waterdichtheid niet thuis voelen op purschuim. Zo blijft purschuim vrij van schimmels en rot. Omdat purschuim waterdicht is, is het ook voor buitentoepassingen geschikt.
Purschuim kopen doet u uiteraard voordelig bij Isolatienoord. Wij verkopen onder andere purschuim van ons eigen merk. Dit betreft een standaard purschuim dat voor de meeste klussen geschikt is. U kunt één bus purschuim kopen, maar heeft u een grote klus te klaren dan is de actieset met 11 bussen purschuim, een schuimpistool én een reiniger misschien een betere optie. Uiteraard wordt deze set tegen een gereduceerd tarief aangeboden. Naast ons huismerk purschuim, verkopen wij ook het merk Seal Advice purschuim. Dit is een elastische purschuim. Dat betekent dat dit schuim flexibel blijft en ‘mee beweegt’ bij temperatuurverschillen. Zo wordt inscheuren van het purschuim voorkomen. Seal Advice purschuim is ook verkrijgbaar als actieset met 11 bussen schuim, een pistool en reiniger. Tot slot vindt u bij Isolatienoord ook purschuim van Penosil. Dit purschuim is een brandwerende variant. Het werkt 240 minuten brandvertragend. Het purschuim van Penosil is bedoeld voor het afdichten en opvullen van naden, kieren en voegen.

Heeft u vragen over purschuim?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over purschuim. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het purschuim.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten