Geluidsisolatie platen zijn isolatieplaten die bedoeld zijn om geluidsoverdracht of geluidshinder te stoppen of verminderen. De meeste geluidsisolatieplaten bieden naast geluidsisolatie ook thermische isolatie, waardoor er soms zowel tegen geluid als tegen kou geïsoleerd kan worden met één materiaal. Er zijn verschillende isolatieplaten die als geluidsisolatie platen kunnen worden ingezet. We zetten hieronder het één en ander op een rijtje.

Geluidsisolatie platen materiaal

Om geluid te kunnen absorberen of isoleren, moet er gebruik worden gemaakt van zachte materialen. Zachte materialen zijn namelijk in staat om het geluid als het ware op te vangen en daarmee te dempen. Een hard materiaal, zoals PIR of XPS, heeft geen massa en laat geluid gemakkelijk door. Harde isolatiematerialen zijn daarom ook niet geschikt om als geluidsisolatie platen te gebruiken. 
Geluidsisolatie platen dienen dus van een zacht materiaal te zijn met een open en ademende structuur. Dat betekent dat de meeste biobased isolatiematerialen juist als geluidsisolatie toegepast kunnen worden, maar ook steenwol en glaswol zijn erg goed in geluid isoleren. Geluidsisolatie platen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, met een brede keuze aan diktes en afmetingen.

Steenwol geluidsisolatie platen

Eén van de bekendste isolatiematerialen is steenwol. Steenwol wordt vaak ingezet als thermische isolatie en als geluidsisolatie. Het is een veelzijdig materiaal en steenwolplaten kunnen daarom als geluidsisolatie platen gebruikt worden voor muurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. 
Hoe dikker de steenwol geluidsisolatie platen zijn, hoe meer geluid ze kunnen tegenhouden. 

Door steenwol geluidsisolatie platen in de voorzetwand te gebruiken, kunnen geluiden van buitenaf tegengehouden worden. Ook geluidshinder veroorzaakt door houten vloeren kunnen met steenwol geluidsisolatieplaten aangepakt worden. Moet er thermische geïsoleerd worden, maar moet ook geluidshinder aangepakt worden, dan is steenwol een uitstekende keuze.

Steenwol geluidsisolatie platen Steenwol geluidsisolatie platen
Glaswol geluidsisolatie platen Glaswol geluidsisolatie platen

Glaswol geluidsisolatie platen

Een ander bekend isolatiemateriaal is glaswol. Het is erg vergelijkbaar met steenwol. Glaswol is dan ook net als steenwol goed in staat om te isoleren tegen geluid. Geluidsisolatie platen van glaswol zijn er onder andere van het merk Knauf.

Zo zijn er bijvoorbeeld de Knauf Acoustifit geluidsisolatie platen. Deze platen zijn geschikt voor voorzetwanden en scheidingswanden, maar ook voor het isoleren van de zolder. De Acoustifit geluidsisolatie platen hebben een goede AW waarde. De Aw waarde is de geluidsabsorptiecoëfficiënt. Een Aw waarde van 0 betekent dat er geen geluidsabsorptie is. Een materiaal met een dergelijk lage score is dus niet geschikt om als geluidsisolatie toe te passen. Een Aw waarde van 1 is juist erg goed en geeft aan dat het geluid voor 100% wordt geabsorbeerd. Een hoge Aw waarde is dus wat we willen bij geluidsisolatie platen. De Acoustifit geluidsisolatie platen scoren erg goed wat betreft Aw waarde. Alle Acoustifit platen vanaf 90mm dik halen namelijk al een Aw waarde van 1.

Zijn deze platen te dik voor uw toepassing, dan kan er zelfs nog gekozen worden voor Acoustifit geluidsisolatie platen van slechts 70mm dik, want deze platen behalen zelfs al een Aw waarde van 0,90. Net als met steenwol is ook met glaswol erg goed thermisch te isoleren.

Cellulose geluidsisolatie platen

Als men liever kiest voor biosased isolatiematerialen, dan zijn de cellulose geluidsisolatie platen van Cyclin een goede keuze. Deze geluidsisolatie platen worden gemaakt van cellulosevezels, welke zijn ontstaan uit gerecycled papier. Cyclin cellulose geluidsisolatie platen zijn erg duurzaam. De platen worden in Nederland geproduceerd uit reststromen papier, wat de afvalberg verkleind. Het recycle proces en het productieproces kosten relatief weinig energie en hebben nauwelijks een impact op het milieu. 

Daarbij leveren de geluidsisolatie platen van Cyclin een zeer effectieve bijdrage aan het verminderen of stoppen van geluidshinder. De platen isoleren en dempen geluiden dankzij de dampopen, ademende structuur. Dankzij de geluidsabsorptie van cellulose geluidsisolatie platen kunnen storende geluiden van buiten aanzienlijk verminderd worden. Door Cyclin cellulose geluidsisolatieplaten in scheidingswanden toe te passen, kunnen ook hinderlijke geluiden binnenshuis aangepakt worden. Denk bijvoorbeeld aan geluiden uit de kinderkamer die doordringen tot in de werkkamer. 

Naast het absorberen en dempen van geluid, werken de cellulose platen ook thermisch isolerend. Met een lambda waarde van 0,038 is het product thermisch vergelijkbaar met houtvezel isolatie. 
De cellulose geluidsisolatie platen zijn toe te passen in voorzetwanden, scheidingswanden, plafonds en houten vloeren.

Cellulose geluidsisolatie platen Cellulose geluidsisolatie platen
Katoen geluidsisolatie platen Katoen geluidsisolatie platen

Katoen geluidsisolatie platen

Net als cellulose zijn ook katoen geluidsisolatie platen gemaakt van gerecyclede grondstoffen, namelijk van oude kleding en katoen. De katoenvezels in deze geluidsisolatie platen kunnen zeer goed luchtgeluid en contactgeluid dempen en absorberen.

Hoewel katoen isolatie van zichzelf al goed is in geluid isoleren, bestaan er ook de specifiek voor geluidsisolatie ontwikkelde katoen akoestische isolatieplaten. Deze geluidsisolatieplaten hebben een zeer hoge dichtheid van wel 45kg/m3. Hoe hoger deze dichtheid is, hoe beter het vermogen om geluid te isoleren. Met deze speciale akoestische platen is het mogelijk om een geluidsabsorptiecoëfficiënt, de Aw-waarde, van 0,95 te bereiken. Deze specifiek voor de geluidsisolatie bedoelde katoenplaat is overigens niet erg geschikt om te dienen als thermische isolatie. De andere, ‘gewone’ katoen isolatieplaten zijn dat echter wel, en óók deze platen zijn goed in het isoleren van geluid en kunnen daarmee dus dienst doen als goede geluidsisolatie platen. Ze zullen alleen niet dezelfde hoge Aw-waarde halen als de katoen akoestische plaat.

Houtvezel geluidsisolatie platen

Houtvezel isolatie van het merk Steico wordt gemaakt van houtvezels. Deze houtvezels komen meestal van gerecycled hout of van houtafval. Dit maakt houtvezel geluidsisolatie platen tot een duurzaam materiaal. Houtvezel isolatie wordt voor niet alleen voor thermische isolatie gebruikt, maar zeker voor de geluidsisolatie.

Houtvezel geluidsisolatie wordt daarom toegepast in wanden, vloeren en plafonds om lawaai buiten de deur te houden. Wanneer houtvezel geluidsisolatie platen worden gebruikt in wanden en muren, kan voornamelijk overlastgevend luchtgeluid sterk verminderd worden.  

Houtvezel geluidsisolatie platen Houtvezel geluidsisolatie platen
Vlas geluidsisolatie platen Vlas geluidsisolatie platen

 

Vlas geluidsisolatie platen

Een ander biobased isolatiemateriaal is vlas isolatie. Dit isolatiemateriaal wordt gemaakt van vlas en wordt ook wel het meest natuurlijke isolatiemateriaal genoemd. Vlas geluidsisolatie platen hebben, net als de andere biobased isolatiematerialen in onze webshop, een vochtregulerende werking. Dat wil zeggen dat deze materialen uitstekend in staat zijn om overtollig vocht vast te houden zonder daar schade van te ondervinden. Het vocht kan weer worden losgelaten wanneer het vochtgehalte (te) laag wordt. 

De Isovlas geluidsisolatie platen zijn erg effectief als geluidswerende isolatie. Omgevingsgeluid kan flink gereduceerd worden door vlas geluidsisolatie platen toe te passen. Het is de structuur van vlas isolatie dat zorgt voor het goede geluidsisolerende vermogen. De open structuur van het materiaal vangt de trillingen die het geluid veroorzaken op, waardoor ze niet verder getransporteerd kunnen worden.

De vlas geluidsisolatie platen zijn te gebruiken bij het isoleren van wanden en muren, bijvoorbeeld via voorzetwandisolatie of scheidingswandisolatie, hellende daken aan de binnenzijde, plafonds en houten vloeren.

Vlokkenschuim geluidsisolatie platen

Eén van de best geluidsisolerende materialen is vlokkenschuim. Vlokkenschuim wordt gemaakt van restanten schuimvlokken. Onder grote druk worden ze samengeperst met een lijm. Hoe harder de persing, hoe meer schuimvlokken er in de plaat zijn gedrukt en hoe beter het isoleert, zowel qua thermische isolatie als geluidsisolatie.

Vlokkenschuim is verkrijgbaar in meerdere maten. Met vlokkenschuim maken wij speciale Fermacell geluidsisolatie platen die toepasbaar zijn in de vloer.

Vlokkenschuim geluidsisolatie platen Vlokkenschuim geluidsisolatie platen
Fermacell geluidsisolatie platen Fermacell geluidsisolatie platen

Fermacell geluidsisolatie platen

Fermacell is een merk met een breed assortiment. Waar Fermacell vooral bekend van is, zijn de gipsvezelplaten. Deze worden op dezelfde manier als gipsplaten gebruikt, alleen gipsvezelplaten zijn sterker en stootvaster, en hebben bovendien een beter geluidsisolerend vermogen. 

Fermacell levert behalve platen voor wanden en plafonds ook speciale vloerelementen. Dit zijn dubbele gipsvezelplaten die goed geluiddempend werken in de vloer. Maar door deze vloerelementen van een geluidsisolerende laag te voorzien, worden het pas echte geluidsisolatieplaten. Zo bestaan er Fermacell geluidsisolatieplaten die een laagje steenwol hebben of een laagje vilt. Maar de beste Fermacell geluidsisolatieplaten zijn de Fermacell akoestische platen. Dit zijn Fermacell vloerelementen die wij op onze eigen productieafdeling voorzien van een plaat vlokkenschuim. Dit vlokkenschuim is erg goed in staat om geluid te dempen en te isoleren.

Door de Fermacell vloerelementen met vlokkenschuim te combineren, ontstaan er uitstekend presterende geluidsisolatieplaten. Deze Fermacell geluidsisolatie platen zijn geschikt voor houten en betonnen vloeren.

Geluidsisolatie platen in de muur

Geluidsisolatie wordt in de muur vaak toegepast middels voorzetwandisolatie. Door voor voorzetwandisolatie te kiezen, is het mogelijk een zwevende voorzetwand te realiseren. Zo kan er niet alleen tegen luchtgeluid, maar ook tegen contactgeluid geïsoleerd worden. Een zwevende voorzetwand betekent dat de bestaande muur geen contact maakt met de constructiedelen van de nieuwe voorzetwand. Het houten of metalen frame staat dus eigenlijk vóór de bestaande muur, met daartussen een zacht isolatiemateriaal en eventueel trillingsdempers of ontkoppel- of randstroken. Zo zijn de muur en de voorzetwand ontkoppeld en kan contactgeluid zich niet langer via de muur verspreiden. 

Op dezelfde manier kunnen ook scheidingswanden gemaakt worden. Als men isolatiemateriaal in scheidingswanden gebruikt, zijn dat juíst vaak geluidsisolatie platen. In een scheidingswand is thermische isolatie vaak niet heel zinvol, maar geluidsisolatie of akoestische isolatie juist des te meer. Zo kan geluidshinder binnenshuis ook worden opgelost. 
Hoe een voorzetwand of scheidingswand wordt gemaakt, leest u op de categoriepagina’s.

Geluidsisolatie platen in de vloer

Geluidsisolatie platen in de vloer worden idealiter geplaatst vóór de vloer in z’n geheel wordt gerealiseerd. Maar vaak is de noodzaak aan geluidsisolatie er pas bij een bestaande vloer. Men ontdekt bijvoorbeeld dat de houten vloer wel erg veel geluid veroorzaakt. Er kan dan tussen de balken van de vloer geïsoleerd worden met geluidsisolatie platen van steenwol of houtvezel. Wanneer het een betonnen vloer betreft of wanneer u de houten vloerdelen niet weg kunt/wilt halen, kunt u bovenop de vloer isoleren met geluidsisolatie platen. Door een zwevende vloer te creëren, met bijvoorbeeld Fermacell vloerplaten, kan de geluidsoverdracht door de vloer zeer beperkt of zelfs gestopt worden. Zeker wanneer het om verdiepingsvloeren gaat, zijn geluidsisolatie platen voor de vloer erg wenselijk. 

Goede opties voor geluidsisolatie platen op de vloer zijn Fermacell akoestische vloerplaten. Dit zijn Fermacell vloerelementen die zijn voorzien van een laag vlokkenschuim. Andere opties zijn Fermacell vloerplaten 2E32, welke een laag steenwol hebben, of de Fermacell vloerplaten 2E26, die zijn voorzien van een laagje vilt.

Populaire producten

Geluidsisolatie platen in het dak

Geluidsisolatieplaten in het dak kunnen op meerdere manier toegepast worden. Bij een hellend dak is het heel goed mogelijk om bijvoorbeeld geluidsisolatie platen van steenwol of glaswol tussen de gordingen of balken te plaatsen. Maar ook biobased geluidsisolatie platen zoals katoen isolatie, cellulose of vlas,  zijn een zeer goede optie. Gaat het om een plat dak, dan isoleert u ook tussen de balken, onder het plafond. Let er op dat u ook bij het toepassen van geluidsisolatie platen altijd de juiste folies kiest! In het geval van plat dak isolatie aan de binnenzijde betekent dit dat u na het plaatsen van de geluidsisolatieplaten afsluit met een goede klimaatfolie alvorens u het plafond creëert.

Geluidsisolatie platen in het plafond

Geluidsisolatie platen worden veelal toegepast in het plafond. Met name wanneer u de bovenburen erg goed kunt horen door het plafond, kunt u voor geluidsisolatie in het plafond kiezen. Een goede optie is dan het maken van een verlaagd plafond, zodat er niet alleen tegen luchtgeluid maar ook tegen contactgeluid geïsoleerd kan worden. Een verlaagd plafond moet akoestisch worden ontkoppeld van het oorspronkelijke plafond, zodat de trillingen van het contactgeluid gestopt of verminderd kunnen worden. Het ontkoppelen van beide plafonds kan met trillingsdempers en randisolatie gedaan worden. De trillingsdempers en randisolatie pakken het contactgeluid aan, de gekozen geluidsisolatieplaten verminderen met name luchtgeluid. Door het nieuwe plafond af te werken met Fermacell gipsvezelplaten, wordt er nog een extra bijdrage geleverd aan de geluidsisolatie.