PIR isolatie: wat is dit voor soort isolatie en wat zijn de voordelen van PIR?

Het isoleren van woningen en panden heeft de afgelopen decennia in Nederland een hoge vlucht genomen. Een van de meest efficiënte manieren om huizen en gebouwen goed te isoleren, is het gebruik van PIR isolatieplaten. Dit soort platen heeft op het gebied van isoleren veel voordelen te bieden. Maar wat is PIR precies? En welke voordelen hebben PIR isolatieplaten te bieden? Voor welke vormen van isolatie zijn deze platen te gebruiken? In dit artikel geven op de deze en meer vragen antwoord.

Wat zijn PIR platen?

De afkorting PIR staat voor polyisocyanuraat. Dit is een speciaal soort kunststof dat diverse positieve producteigenschappen heeft en om die reden erg populair is in de bouwsector en onder particulieren die hun huis van isolatiemateriaal willen voorzien. PIR-isolatieplaten bestaan uit een gesloten cellenstructuur, waardoor de platen het onmogelijk maken dat er vocht en nattigheid doorheen komt. Deze gesloten celbasis, ook wel ringstructuur genoemd, zorgt ook voor een hoge thermische isolatiewaarde: warmte en kou hebben veel minder kans om door PIR platen heen te dringen. Hierdoor blijven ruimtes die met PIR geïsoleerd zijn aangenaam qua temperatuur. De isolatiewaarde van PIR is indrukwekkend in vergelijking met andere isolatie materialen. De PIR-isolatiewaarde (lambda waarde) komt uit tussen de 0,022 W/mK en 0,027 W/mK. Vergeleken met de isolerende werking van andere isolatiematerialen - zoals glaswolsteenwolEPS of XPS platen -, is dit zeer goed.


Dun maar efficiënt isolatiemateriaal

PIR-platen zijn relatief dun. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere, vaak dikkere isolatiematerialen. Dankzij deze dunne vormgeving is het mogelijk om slank te isoleren, hiermee gaat dus minder ruimte verloren. Bovendien behaalt u met dunne PIR platen een hoger rendement dan met dikkere platen. Ter voorbeeld: een Rd-waarde van 4,5 kan met 10 centimeter PIR behaald worden. Gebruikt u 10 centimeter EPS platen dan heeft u slechts een Rd-waarde van 2,75 en 10 centimeter steenwol levert een Rd-waarde van 2,6.

Daarnaast is PIR een licht materiaal met een gewicht van zo’n 32 kg/m³. Glaswol of steenwol is bijvoorbeeld wel bijna vier keer zo zwaar. Hierdoor zijn PIR platen bij uitstek geschikt om dakengevelswanden en vloeren mee te isoleren. Een bijkomend voordeel is dat PIR gemakkelijk te bewerken is, het snijden en op maat maken van de platen is heel eenvoudig.


Lagere energiekosten dankzij PIR

Zoals eerder al benoemd hebben PIR isolatieplaten een indrukwekkend hoge thermische isolatiewaarde. Dit kan voor een flinke daling van enkele honderden euro’s in energiekosten zorgen. Natuurlijk is het exacte bedrag dat bespaard kan worden afhankelijk van de grootte en hoeveelheid ruimtes die met PIR zijn geïsoleerd.  Dankzij het hoge rendement van PIR isolatie gaat vaak ook het energielabel van een met PIR geïsoleerd huis omlaag. Dit betekent dat er minder energie nodig is om het huis warm te stoken. Dit is met name voor woningverkopers interessant; een lager energielabel kan een hogere vastgoedprijs betekenen.


Milieu en duurzaamheid

De productie van PIR platen is niet per sé milieuvriendelijk. Er komen bij de totstandkoming van PIR namelijk schadelijke stoffen vrij. Het productieproces vindt plaats in gecontroleerde ruimtes, waardoor een deel van de giftige stoffen wel worden weggevangen. Toch komt er ook altijd een deel van de schadelijke stoffen wel in het milieu terecht. Toch kan PIR wel als duurzaam aangemerkt worden. Het materiaal gaat zeer lang mee, behoudt zijn isolerende vermogen en de energie die het kost om PIR te produceren wordt ten minste 80 keer bespaard wanneer het als isolatiemateriaal is verwerkt in een woning of gebouw.

PIR is gebruiksvriendelijk

PIR is eenvoudig te verwerken. De platen zijn licht, dun en makkelijk hanteerbaar. De platen kunnen gebruikt worden om muren, wanden, vloeren en daken te isoleren. In daken wordt PIR vaak toegepast als isolatielaag onder bitumen dakbedekking.

PIR is sterk, drukbestendig en krimpt niet

De vormvastheid van PIR-isolatieplaten is een aantrekkelijke producteigenschap. Het is een sterk en compact materiaal dat drukvast en makkelijk beloopbaar is. Bovendien krimpen PIR platen niet, in tegenstelling tot sommige andere isolatiematerialen. Daarbij zijn PIR-platen weersbestendig. Dat betekent dat regen, vorst en tropische hitte geen invloed hebben op PIR. Water wordt door de platen ook niet opgenomen, maar juist tegen gehouden. Rot en schimmelvorming komt dan ook vrijwel niet voor bij PIR.

PIR-platen voorzien van een aluminium cachering

PIR-isolatieplaten zijn in veel gevallen al keurig afgewerkt. Hierdoor kunnen ze zonder verdere bewerking direct gebruikt worden. Wij bieden verschillende soorten PIR platen aan. De bekendste en meest gebruikte is PIR 2-zijdig aluminium. Deze plaat is aan twee zijden afgewerkt met een aluminium cachering die zorgt voor een wind- en dampdichte werking. Bovendien heeft de aluminium laag een reflecterende werking, welke de plaat voorziet van een hogere isolatiewaarde. De warmte wordt door het aluminium terug gereflecteerd. PIR 2-zijdig aluminium is de meest verkochte PIR plaat en is te gebruiken voor zowel hellende als platte daken, spouwmuren, voorzetwanden en vloeren.

Veilig tegen brand

De samenstelling en ingrediënten van PIR-isolatieplaten zijn brandbestendig. Het materiaal heeft een brandvertragende werking. Dit komt doordat het niet druppelt, niet smelt en er bij brand ook geen rookontwikkeling ontstaat. Qua brandveiligheid staan PIR platen op hetzelfde hoge niveau als niet-vlambare isolatiematerialen, waarbij gedacht kan worden aan minerale wol.

Nadelen van PIR

Net als nagenoeg elk kunstmatig materiaal, heeft ook PIR zo zijn nadelen. Gelukkig zijn het er niet zo veel, maar we willen ze hier wel benoemen. Eén nadeel is dat PIR dan wel makkelijk te verwerken is, het materiaal is daarentegen niet flexibel. Het is dus niet precies in vorm te drukken. Kieren en gaten zullen dus opgevuld of dichtgemaakt moeten worden. Een tweede nadeel is dat PIR in vergelijking met andere isolatiematerialen relatief duur is. Daar staat uiteraard wel tegenover dat er een veel hoger rendement mee behaald kan worden.

 

Heeft u nog vragen over PIR isolatie? Neem dan gerust contact met ons op.