Ecologische isolatie

U vindt in het assortiment van Isolatienoord diverse ecologische isolatiematerialen waaronder houtvezel- en katoen isolatie. Deze materialen kenmerken zich door het ecologische karakter van natuurlijke grondstoffen. Ecologische isolatie is duurzaam, milieuvriendelijk en zorgt voor een gezond leefklimaat. Houtvezel- of katoen isolatie kunt u gebruiken voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

Bekijk hieronder ons assortiment.

Ecologische isolatie

Wat is ecologische isolatie?

Ecologische isolatie wordt gemaakt van volledig natuurlijke grondstoffen en zijn herbruikbaar. Dit betekent dat het een goede bijdrage levert aan het milieu, maar ook voor u zelf. Het isolatiemateriaal bevat geen schadelijke stoffen en is zeer prettig om mee te werken. Ecologische isolatie presteren thermisch gezien goed, is damp-open en kunnen veel warmte opslaan. Daarnaast hebben deze materialen ook nog uitstekende geluidsisolerende eigenschappen. Ecologische isolatie wint de laatste jaren enorm aan populariteit, dit omdat er tegenwoordig steeds meer aandacht is voor mileu en duurzaamheid. Daar tegenover moet wel gezegd worden dat ecologische isolatie in aanschaf een duurder alternatief is dan bijvoorbeeld steenwol of glaswol. 

Welke soorten ecologische isolatie?

Ecologische isolatiematerialen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, met elk een eigen natuurlijk karakter. In ons assortiment vindt u houtvezel isolatie en katoen isolatie die wij zowel in platen als rollen aanbieden. Deze kunt u gebruiken voor het isoleren van veel toepassingen zoals daken, muren en vloeren. Het voordeel van ecologische isolatie is dat het langer mee gaat dan de traditionele materialen, zoals steenwol en glaswol. Daarnaast zorgt het voor een gezond leefklimaat, is duurzaam en volledig recyclebaar. 

Komt u er niet uit?

Waar kan ik ecologische isolatie voor gebruiken?

Ecologische isolatie kunt u gebruiken voor het isoleren van hellende daken, platte daken, plafonds, voorzetwanden, scheidingswanden en houten vloeren. Omdat ecologische isolatie een damp-open produkt is hoeft u geen folies te gebruiken. Maar dit ligt iets anders wanneer u een platdak van binnenuit gaat isoleren. De buitenzijde van een platdak is meestal bedekt met een lucht- en dampdicht bitumen, PVC of  EPDM laag. Dit betekent wanneer u van binnenuit katoen- of houtvezel isolatie aanbrengt u een klimaatfolie moet gaan toepassen. Deze zorgt er met name voor dat opgesloten vocht juist naar binnen kan reguleren en de constructie vocht en schimmelvrij houdt.

Wat is de RD-waarde van ecologische isolatie?

De Rd-waarde van ecologische isolatie ligt wat lager dan steenwol en glaswol. Toch bezit ecologische isolatie een aantal kenmerken die deze vergelijkbare materialen niet hebben. Dat maakt ecologische isolatie ten opzichte van andere soorten isolatie onderscheidend. De RD-waarde van ecologische isolatie verschilt per product. Houtvezel isolatie scoort ten opzichte van katoen isolatie iets beter. Dit komt omdat er meer kuub massa in het product zit verwerkt. Daarnaast verschilt de RD-waarde ook per plaat. Dit heeft te maken met de dikte van het materiaal. Hoe dikker het materiaal, hoe hoger de RD-waarde. Wilt u de RD-waarde weten van ecologische isolatie? Klik dan op katoen- of houtvezel isolatie en kijk bij de specificaties van elk product.

Werkt ecologische isolatie vochtregulerend?

Ecologische isolatie hebben van nature een buitengewoon goede vochtregulerende eigenschappen. Dit betekent dat de vezels in het materiaal overtollig vocht kunnen vasthouden en weer los laten wanneer de vochtigheid in de ruimte naar beneden gaat. Dit proces ontstaat als het buiten kouder en natter wordt. De ecologische isolatie neemt het vocht op en houdt het vast. Wordt het dan weer warmer en droger, dan laat het isolatiemateriaal het vocht weer vrij, om zo een gezond binnenklimaat te creëren. Het opnemen en weer loslaten van vocht heeft echter geen enkel negatief effect op de isolatie. Het wordt niet aangetast en behoudt de isolerende eigenschappen.

Is ecologische isolatie geluidsisolerend?

Ecologische isolatie, zoals katoen of houtvezel isolatie kunt u zeer goed gebruiken als geluidsisolatie. Door de vorm en structuur van de vezels is ecologische isolatie heel goed in staat om lucht- en contactgeluid te dempen en vervolgens te absorberen. Dit grote voordeel ontstaat door de hoge dichtheid van 45kg/m³. Bij steen- en glaswol ligt de dichtheid tussen de 25 en 35 kg/m³. Hoe hoger de dichtheid, des te beter de geluidsisolerende werking. Dankzij de hoge dichtheid is ecologische isolatie zeer goed te gebruiken als geluidsisolatie voor plafonds, voorzet- en scheidingswanden of vloeren. Voor geluidsisolatie heeft Metisse speciale katoen isolatieplaten geproduceerd, namelijk de Metisse akoestische plaat, verkrijgbaar in 2 en 4,5 centimeter dikte.

Kan ecologische isolatie warmte opslaan?

Één van de vele voordelen van ecologische isolatie is dat het een hoge warmteopslagcapaciteit heeft. Dit betekent dat het materiaal veel warmte kan opnemen, vasthouden om het geleidelijk weer af te geven aan de binnenruimte van de woning. In de winter houdt het de woning behaaglijk warm, in de zomer aangenaam koel. Ecologische isolatie bevat veel massa en dat is zeer belangrijk, want meer massa betekent, dat er meer warmte kan worden opgeslagen en het langer duurt voordat de warmte door het materiaal is doorgedrongen. Gaan we dit vergelijken met traditionele isolatie, dan duurt het met ecologische isolatie ongeveer zes uur langer voordat de warmte wordt opgenomen en afgegeven. Dit is in de zomer een groot voordeel, want tegen de tijd dat het materiaal warmte gaat afgeven aan de woning, is het donker en koelt het materiaal weer af. Hierdoor blijft het in de woning lekker koel en scheelt dat gauw 6 á 7 graden. 

Is er een folie nodig bij ecologische isolatie?

Dankzij het vochtregulerende vermogen is bij ecologische isolatie in veel gevallen geen dampremmende folie nodig. Maar let er dan wel op dat de buitenschil, dus de koude kant, vocht door kan laten naar buiten. De buitenschil dient dus dampopen te zijn. Het is daarom ook van belang dat de dampremming aan de warme kant, dus aan de binnenkant, groter moet zijn dan aan de koude kant. Opgeslagen vocht kan hierdoor naar buiten worden afgevoerd om daarna te verdampen.

Houtvezel isolatie

Houtvezel isolatie

Houtvezel is een steeds populairder materiaal om mee te isoleren. Steeds meer mensen die zelf hun huis willen isoleren, kiezen voor dit natuurlijke materiaal. Het houtvezel assortiment is dan ook ruim gevuld met keuze uit veel isolatieplaten. Houtvezel isolatie wordt veelzijdig gebruikt als binnen- en buitenisolatie van daken, gevels, wanden en vloeren. De woning krijgt hierdoor niet alleen een betere warmte isolatie, maar houtvezel werkt daarnaast ook heel goed geluidsisolerend. Dat betekent dat overlast van geluid van buiten alsook van binnen grotendeels wordt tegengehouden. 

Katoen isolatie

Metisse katoen isolatie is een nieuwe manier van isoleren met een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal dat voor zowel thermische als akoestische isolatie zeer geschikt is. De katoen isolatie van Métisse is een 100% natuurlijk en volledig circulair isolatiemateriaal dat gemaakt is van oude kleding. Métisse katoen isolatie werkt vochtregulerend en draagt bij aan een comfortabel en gezond leefklimaat. Katoen isolatie kunt u gebruiken voor daken, muren en vloeren. Het assortiment bestaat uit platen en rollen welke in diverse afmetingen en diktes verkrijgbaar zijn. Daarnaast bieden we een speciale isolatieplaat aan voor geluidsisolatie.

Komt u er niet uit?

Heeft u vragen over ecologische isolatie?

Het is begrijpelijk dat u meer informatie wenst over ecologische isolatie. Het team van Isolatienoord beantwoordt al uw vragen over het isoleren van uw woning.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Een greep uit onze andere producten