“Heeft u vragen? Ons team helpt u verder!”
Sandwichpanelen dak
Dak sandwichpanelen
Sandwichpanelen bestaan uit drie lagen, namelijk een kern van thermisch isolatiemateriaal, tegenwoordig meestal PIR, en twee buitenzijden van dun plaatstaal. Dit staal zorgt voor een enorm sterk paneel. Daarmee ontstaan zeer stevige, sterke constructies en kunnen bovendien grote overspanningen worden behaald zonder heel zwaar te worden. Dit is uiteraard een zeer belangrijk aspect bij daken.
Sandwichpanelen worden voornamelijk gebruikt als gevelbekleding, wandbekleding en voor daken van bijvoorbeeld loodsen, schuren, kantoorpanden en stallen. Maar tegenwoordig zien we ook steeds vaker dat scholen en woningen met sandwichpanelen worden bekleed. Tevens worden in dakrenovatieprojecten vaak gebruik gemaakt van dak sandwichpanelen. Niet alleen woningen, maar ook agrarische bestemmingen, zoals grote (woon)boerderijen worden voorzien van een dak met sandwichpanelen. En dit is niet heel gek, gezien de vele voordelen van sandwichpanelen. Daarnaast past het helemaal in de strakke, industriële trend van vandaag de dag.
Sandwichpanelen hellend dak
Bij Isolatienoord vindt u sandwichpanelen voor het hellende dak. Deze dak sandwichpanelen hebben een stalen binnen- en buitenprofilering van 0,5 mm dikte. De dakplaten zijn afgewerkt met een polyester coating van 25 µm.
De sandwichpanelen voor het dak worden zichtbaar gemonteerd. Aan de buitenzijde hebben ze een driekroons trapezium profilering, terwijl de binnenzijde een box profilering kent.
Door een overlap aan één lange zijde zijn deze sandwichpanelen voor het dak goed en makkelijk aan elkaar te monteren. Ze sluiten perfect aan elkaar aan. Zo kunnen koudebruggen voorkomen worden en is het resultaat strak.
De dak sandwichpanelen hebben een Rd-waarde van 1,89 en zijn op de dikste punten 8 cm dik (de drie ‘kronen’) en op de dunste punten 4 cm (de dalletjes tussen de kronen). Deze sandwichpanelen voor het dak zijn verkrijgbaar in lengtematen 300, 400, 500, 600 en 700 cm met altijd een werkende breedtemaat van 105 cm.
Sandwichpanelen dak antraciet
Tegenwoordig is er voornamelijk vraag naar sandwichpanelen in de kleur antraciet. Wanneer we om ons heen kijken, zien we dat ook (nieuwe) bouwwerken vaak zijn voorzien van antraciete sandwichpanelen. Bij ons vindt u dan ook sandwichpanelen in het antraciet. Onze sandwichpanelen voor het dak zijn aan de buitenzijde antraciet (RAL 7016) en aan de binnenzijde wit (RAL 9002).
Sandwichpanelen dak voordelen
Sandwichpanelen op het dak kent een aantal voordelen. Zo kunt u met sandwichpanelen snel grote oppervlakten wind- en waterdicht maken. Daarnaast zijn sandwichpanelen in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar. Bovendien kan er vaak voor diverse profileringen gekozen worden. Maar sandwichpanelen op het dak hebben meer voordelen:
Isolatiewaarde:
Door het dak te bekleden met sandwichpanelen, wordt er ook direct geïsoleerd. De laag PIR die zich in het midden van de sandwichpanelen bevindt, zorgt voor goede thermische isolatie. Zo blijft warmte binnenshuis in de wintermaanden, en blijft het juist buitenshuis in de warmere zomermaanden. Dat heeft niet alleen een heel aangenaam effect qua temperatuur, maar heeft ook zeker een positief effect op de energierekening. Die zal namelijk dalen, omdat er niet onnodig warmteverlies optreedt in de winter en de airco in de zomer wellicht wat minder vaak aan hoeft.
Bekleden en isoleren in één:
Zoals zojuist al gezegd werken sandwichpanelen voor het dak warmte isolerend. Dus door het dak te voorzien van sandwichpanelen, kunt u het dak tevens van isolatie voorzien. Zo zorgt u voor dakbedekking en dakisolatie in één keer.
Sterk en duurzaam:
Sandwichpanelen op het dak zijn zeer sterk. Ze zijn opgewassen tegen de meest uiteenlopende weersinvloeden. Zo zijn sandwichpanelen bestand tegen hoge temperaturen met veel zonneschijn, maar ook tegen wind en veel neerslag. Dit maakt dat de panelen een lange levensduur hebben, en daarmee dan ook een duurzame keuze zijn.
Lichtgewicht:
Hoewel sandwichpanelen zeer sterke dakplaten zijn, zijn ze tóch licht van gewicht. Dit maakt dat ze makkelijk te sjouwen, plaatsen en te monteren zijn.
Onderhoudsvriendelijk:
Sandwichpanelen zijn onderhoudsvriendelijk. Dit geldt ook voor sandwichpanelen op het dak. Ze hoeven nooit geschuurd, geverfd of gebeitst te worden. Viezigheid hecht maar moelijk en de meeste vuiligheid spoelt na een regenbui weer weg. Ze verlangen alleen één a twee keer per jaar een schoonmaakbeurt.
Als alternatief voor duurder wordende materialen:
Steeds vaker kiezen mensen voor gevelbekleding of dakbedekking van sandwichpanelen als vervanger voor de meer traditionele materialen. Dit doen zij niet alleen omdat bekleding met sandwichpanelen minder onderhoud vergt en veel sneller te plaatsen is, maar ook om kosten te besparen. Zo was hout de laatste jaren ontzettend duur en betaalde men voor bakstenen ook de hoofdprijs. Dus wie een nieuwe schuur of overkapping wilde plaatsen, koos steeds vaker voor sandwichpanelen omdat ze dan goedkoper uit waren. Bovendien is er voor sandwichpanelen een steeds grotere keuze uit kleuren en afwerkingen, waardoor het geheel een heel andere look kan krijgen dan een standaard loods op het bedrijventerrein.
Sandwichpanelen dak plaatsen
Sandwichpanelen op het dak plaatsen is niet per se moeilijk. Wél is het belangrijk dat u voor u de sandwichpanelen bestelt, u precies weet wat de oppervlakte van het dak is. Zo kunt u de juiste maat sandwichpanelen kiezen om mooi uit te komen en weet u van tevoren of u één of meerdere panelen moet zagen.
Dan kan het plaatsen van de dak sandwichpanelen beginnen. Begin altijd bij de voorgevel, daar waar de gevel aan het dak aansluit. Zorg dat de kopse eindoverlap aan de gootzijde komt. Onze sandwichpanelen voor het dak zijn leverbaar in zowel een linker en rechtse legrichting.
Om het plaatsen van de sandwichpanelen makkelijker te maken, kunt u eerst het zetwerk langs de goten plaatsen. Deze gootstukken dienen dan als leidraad voor het plaatsen van de sandwichpanelen.
Als u het eerste dakpaneel legt, dan plaatst u deze tegen het gootstuk, in de gootlijn. Zorg dat het sandwichpaneel haaks tegen de goot ligt en in de nok niet voorbij het zetwerk van de nok komt. Als dit paneel goed ligt, kan het bevestigd worden met paneelschroeven. Ga daarna verder met de volgende sandwichpanelen.
Sandwichpanelen dak zagen
Als u niet exact uit komt met het aantal panelen, kan het zijn dat u de laatste (of de eerste en de laatste) panelen moet zagen. Het zagen van sandwichpanelen moet echter wel met precisie gebeuren, omdat de panelen tijdens het zagen beschadigd kunnen worden. Zo kan bijvoorbeeld de verflaag aangetast worden. Om zo secuur mogelijk te werken gebruikt u voor het zagen van sandwichpanelen een metaalzaag. Maak de panelen meteen na het zagen schoon, zodat kleine deeltjes staal zich niet aan de sandwichpanelen kunnen hechten.
Let op: als u sandwichpanelen voor het dak gaat zagen, zorg dan wel dat de gezaagde panelen tegenover elkaar komen te liggen. Zo ligt de profilering van de sandwichpanelen uitgelijnd en zijn er geen gekke onderbrekingen in het lijnenspel van de dakpanelen.
Sandwichpanelen dak afwerking
Als alle sandwichpanelen op het dak zijn geplaatst, is het tijd voor de afwerking. Zorg er als eerste voor dat alle stof en zaagsel wat tijdens de werkzaamheden zijn achtergebleven van de panelen verwijderd wordt. Om beschadigingen van de coating te voorkomen gebruikt u hier alleen zacht materiaal zoals een zachte borstel voor.
Hierna begint u het afwerken van de sandwichpanelen met zetwerk, zoals dakrandprofielen/daktrimmen. Waarschijnlijk zijn de gootstukken al voor het plaatsen van de sandwichpanelen geplaatst. Daarnaast is het van belang om ook de nok te dichten met een nokstuk en een windveer.
Het sandwichpanelen dak afwerken met zetwerk zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal dat zich in de kern van de sandwichpanelen bevindt, goed beschermd wordt tegen weersinvloeden en ongedierte. Bovendien zorgt het zetwerk voor extra wind- en waterdichtheid van het dak.
Wilt u de sandwichpanelen nog reinigen, dan kan dat. Kies voor een reinigingsmiddel dat geen schuurmiddel bevat en bovendien ph-neutraal is. Dit reinigen is echter niet meteen nodig, maar kan wel periodiek toegepast worden om de sandwichpanelen zo lang mogelijk mooi te houden en te ontdoen van vervuiling (vogelpoep, bladeren enz.). Uiteraard kunt u de panelen met een tuinslang reinigen/afspoelen, maar doe dit nooit met een hogedrukreiniger.