Na-isoleren dak betekent dat u een bestaand dak van extra isolatie voorziet. Dit kan nodig zijn omdat er nog geen isolatie aanwezig is of omdat de huidige isolatie niet voldoet aan de geldende dakisolatienormen. De manier waarop het na-isoleren gebeurt, hangt sterk af van het type dak. Een hellend dak vereist een andere benadering dan een plat dak.

Waarom na isoleren dak?

Nieuwe daken worden standaard geïsoleerd en voldoen direct aan de isolatienormen. Maar hoe zit het met bestaande daken? Vaak ontbreekt isolatie volledig of is de bestaande isolatie niet meer voldoende volgens de huidige energie-eisen. In zulke gevallen is het om diverse redenen aantrekkelijk om uw dak na te isoleren.

Het na-isoleren van uw dak kan helpen om te voldoen aan de moderne energiestandaarden en tegelijkertijd uw wooncomfort te verhogen.

Man is een schuin dak aan het na isoleren met Knauf glaswol isolatieMan is een schuin dak aan het na isoleren met Knauf glaswol isolatie

Populaire producten

Wat zijn de voordelen van na isoleren dak?

Energiebesparing en lagere kosten: Een aanzienlijk deel van de warmte in huis gaat verloren via het dak. Door uw dak na te isoleren, kunt u dit warmteverlies verminderen en tot 30% besparen op uw energierekening. Bovendien is een lager energieverbruik gunstig voor het milieu.

Meer wooncomfort: Een goed geïsoleerd dak zorgt voor een beter binnenklimaat. Het houdt de warmte buiten in de zomer en de kou buiten in de winter. Hierdoor blijft de temperatuur in huis stabieler, wat het thermisch comfort aanzienlijk verbetert.

Waardevermeerdering van de woning: Een goed geïsoleerd dak verhoogt de energiescore op het energieprestatiecertificaat (EPC). Dit zorgt voor een hogere verkoopwaarde van de woning en maakt deze aantrekkelijker op de vastgoedmarkt.

Hellend dak na isoleren

Een hellend dak extra na-isoleren kan op twee manieren: van binnenuit of van buitenaf. Bij isoleren van binnenuit wordt isolatiemateriaal aan de binnenzijde van het dak aangebracht. Dit is vaak eenvoudiger en minder kostbaar, maar kan leiden tot verlies van leefruimte.

Bij isolatie van buitenaf wordt het dak aan de buitenkant geïsoleerd, wat doorgaans een betere isolatiewaarde oplevert en geen invloed heeft op de binnenruimte. Deze methode is echter arbeidsintensiever en duurder, vaak uitgevoerd bij een dakrenovatie of vernieuwing van de dakbedekking.

Beide methoden hebben hun voordelen en de keuze hangt af van uw situatie en budget.

Na isoleren schuin dak binnenzijde

Een schuin dak na isoleren via de binnenkant gaat meestal door het isolatiemateriaal tussen de balken rechtstreeks tegen het dakbeschot te plaatsen. Dat ziet er als volgt uit: dakpannen of dakbedekking - dakbeschot - dakconstructie - isolatie - dampremmende folie - afwerking zoals gipsplaten. De ruimtes tussen de constructie zijn ideaal voor het plaatsen van isolatie. Maar welke isolatiematerialen zijn hier geschikt voor? 

Glaswol of steenwol: Deze open isolatiematerialen staan bekend vanwege hun hoge brandveiligheid. Het materiaal is uiterst flexibel, licht van gewicht en eenvoudig te verwerken. Glaswol als steenwol is zowel geschikt voor thermische- als geluidsisolatie.

PIR: Met PIR-platen kunt u dun isoleren en een hoge isolatiewaarde bereiken. Deze kunststofplaten zijn licht van gewicht en eenvoudig te monteren tegen het dakbeschot met isolatielijm of schroeven. Isoleert u met PIR platen dan hoeft u geen dampremmende folie te gebruiken. Platen zijn namelijk aan twee zijden voorzien van een dampdichte cachering. 

Biobased isolatie: Een milieuvriendelijk en ademend isolatiemateriaal dat zorgt voor een gezond binnenklimaat.

Na isoleren schuin dak buitenzijde

Een schuin dak na isoleren langs de buitenzijde gebeurt door het verwijderen van de dakpannen of dakbedekking. Isolatieplaten of renovatieplaten worden op het bestaande dakbeschot bevestigd, waarna de dakbedekking of dakpannen worden terug gelegd.

Deze manier van na isoleren dak wordt ook wel de sarking-methode genoemd. Het grootste voordeel hiervan is de continue isolatielaag die koudebruggen voorkomt, zonder verlies van binnenruimte. Wel moet de gehele dakbedekking worden verwijderd, zodat alleen de kepers, gordingen en dakbeschot overblijven. Deze methode is ideaal wanneer de dakbedekking toch aan vervanging toe is.

Na isoleren plat dak

Net als bij een hellend dak, kunt u een plat dak zowel van binnenuit als van buitenaf na isoleren. De beste manier is om een plat dak langs de buitenzijde te voorzien van isolatie. Deze methode wordt ook wel warm dak of omgekeerd dak methode genoemd.

Een plat dak na-isoleren aan de binnenzijde wordt de koud dak methode genoemd. Hiervoor worden open isolatiematerialen, zoals glaswol of steenwol voor gebruikt.

Na isoleren plat dak met PIR isolatieplaten voor thermische isolatieNa isoleren plat dak met PIR isolatieplaten voor thermische isolatie

Na isoleren plat dak buitenzijde

Het na-isoleren van een plat dak doet u het beste van buitenaf. Dit kan op twee manieren: via een warm dak of een omgekeerd dak.

Warm dak: Bij een warm dak wordt het isolatiemateriaal bovenop het dakbeschot van het dak geplaatst, onder de dakbedekking. Hierdoor wordt de dakconstructie onderdeel van de isolatielaag en warmt deze samen met de woning op. Dit maakt de constructie beter bestand tegen temperatuurschommelingen. Bij bestaande platte daken kunt u de huidige dakbedekking verwijderen of een nieuw warm dak bovenop de bestaande dakbedekking aanbrengen. In dat geval fungeert de oude dakbedekking als dampscherm. 

Omgekeerd dak: Bij een omgekeerd dak wordt de isolatie bovenop de bestaande dakbedekking aangebracht, waardoor deze beschermd blijft. Op de isolatie komt een ballastlaag van tegels, grind of keien. Deze laag houdt het isolatiemateriaal op zijn plaats en beschermt tegen temperatuurschommelingen.

Na isoleren plat dak binnenzijde

Wanneer u een plat dak van binnenuit na-isoleert, wordt dit een koud plat dak genoemd. Deze methode wordt minder vaak aanbevolen.

Koud dak: Bij een koud dak wordt de isolatie tussen de balken tegen het dakbeschot geplaatst. Hierdoor maakt de dakconstructie geen deel uit van de isolatieschil, waardoor deze niet mee opwarmt en blootgesteld blijft aan temperatuurschommelingen. Dit vergroot het risico op vochtproblemen, schade en houtrot.

Daarnaast is een plat dak aan de buitenzijde dampdicht, wat betekent dat vocht van binnen niet kan ontsnappen. Dit verhoogt het risico op interne condensatie. Het is daarom aan te raden om een klimaatfolie toe te passen.