Om dakisolatie optimaal toe te passen is het van belang de juiste folie te gebruiken. Zowel bij plat dakisolatie als bij schuin dakisolatie kunnen folies nodig zijn. De juiste folie helpt vocht- en schimmelproblemen voorkomen. Het beschermd daardoor niet alleen de woning, maar ook (houten) constructiedelen en uiteraard het isolatiemateriaal zelf. Sommige isolatiematerialen kunnen namelijk aan isolatiewaarde verliezen wanneer ze (te veel) aan vochtige omstandigheden worden blootgesteld. Welke folie u bij dakisolatie nodig heeft, leggen we hieronder uit.

Schuin dakisolatie folie buitenzijde

Wanneer u dakisolatie aan de buitenzijde gaat toepassen, zijn er verschillende mogelijkheden. Gaat u het schuine dak aan de buitenkant isoleren, dan zult u dit hoogstwaarschijnlijk met PIR platen of met PIR renovatieplaten doen. Gebruikt u PIR platen met een tweezijdige aluminium cachering, dan heeft u geen folie nodig. Alleen wanneer de dakhelling van het schuine dak kleiner dan 25 graden is, dient u eerst een damp open folie te plaatsen voordat u gaat isoleren.

Dampremmende folie voor dakisolatie

Schuin dakisolatie folie binnenzijde

Dakisolatie aan de binnenzijde vergt een andere aanpak. Hiervoor gebruikt u best ademende isolatiematerialen zoals glaswol, steenwol, houtvezel of katoen isolatie. Het is bij dit type dakisolatie en deze materialen wél noodzakelijk om een folie te gebruiken. Kijk voor u begint met isoleren goed naar de opbouw van uw dak. Is het dakbeschot dampopen, dan gebruikt u een dampremmende folie. Is het dakbeschot dampdicht, dan zou u een klimaatfolie moeten gebruiken. De dampremmende folie of klimaatfolie brengt u over de steenwol (of glaswol, houtvezel, katoen isolatie) aan. Dus u plaatst eerst het isolatiemateriaal, en brengt daaroverheen de folie aan.

Plat dakisolatie folie buitenzijde

Past u plat dakisolatie aan de buitenzijde toe, dan zorgt u eerst voor een laag dampremmende folie op het dakbeschot. Gebruik bijvoorbeeld Miofol 125 S 50x1,5m of Miofol 125 S 25x1,5m dampremmende folie.  
Hierna kunt u de isolatieplaten, zoals PIR of EPS, plaatsen. Aan de bovenzijde plaatst u geen folies. Let op: deze omschrijving geldt alleen wanneer u als dakisolatie aan de buitenzijde de ‘warm dak-methode’ toepast. Wilt u de ‘omgekeerd dak-methode’ als dakisolatie toepassen, dan kiest u XPS platen en hoeft u geen folie te gebruiken.
Wilt u het platte dak van een overkapping isoleren, dan is een dampremmende folie niet nodig.

Plat dakisolatie folie binnenzijde

Plat dakisolatie kan ook aan de binnenzijde worden gerealiseerd. Dit doet u door bijvoorbeeld steenwol of glaswol te gebruiken. Omdat een plat dak aan de buitenzijde altijd dampdicht is, is het van belang om bij plat dakisolatie aan de binnenzijde een klimaatfolie te gebruiken. Deze klimaatfolie zal zich aanpassen aan de vochtigheid. U plaatst eerst het isolatiemateriaal en brengt daar vervolgens de klimaatfolie overheen.

Klimaatfolie voor dakisolatie

Dakisolatie folie aanbrengen

Een folie aanbrengen bij dakisolatie, vloerisolatie of muurisolatie komt vrij precies. Ten eerste is het belangrijk om de folie strak en vlak te plaatsen. Zorg steeds voor voldoende overlap, zodat koudebruggen worden voorkomen, en de folie bovendien zijn werk zo optimaal mogelijk kan doen. Als u horizontaal een laag folie heeft aangebracht, laat u de volgende laag in de lengte dus deels overlappen. Ook wanneer u begint met een nieuw rol of strook, laat u deze overlappen. De overlappingen tapet u vast met een goede tape zoals de VAST-R Folie Tape. Daar waar de folie gordingen, latten of balken raakt, kunt u de folie door te nieten vastzetten. Laat de folie altijd wat langer dan het dak lang is. De overblijvende flap kit u strak vast tegen de hoek van de muur of het dak.