Een houten vloer isoleren is een zeer gewenste isolatie maatregel. Want een niet geïsoleerde houten vloer kan zeer onaangenaam aanvoelen. Uw voeten kunnen snel koud worden, wat er weer voor zorgt dat u zich vaak over het hele lichaam koud voelt. Daarnaast is een niet geïsoleerde houten vloer ook gevoelig voor vocht- en schimmelproblemen, zeker wanneer er zich een vochtige kruipruimte onder de houten vloer bevindt. Gelukkig kan goede houten vloerisolatie dit alles voorkomen. Een houten vloer isoleren kan in veel gevallen snel en makkelijk door u zelf gerealiseerd worden.


Welke isolatie onder houten vloer?

Omdat hout moet kunnen ademen, is het raadzaam een houten vloer te isoleren met ademende en open materialen. Voorbeelden van dit soort materialen zijn steenwol, glaswol, houtvezel en katoen. Deze materialen isoleren met name tegen de kou, maar zijn in min of meerdere mate ook te gebruiken als geluidsisolatie. Zeker steenwol en glaswol zijn uitstekend in te zetten als geluidsisolatie bij houten vloerisolatie, maar ook Métisse katoenisolatie heeft producten ontwikkeld specifiek voor dit doel. Wanneer een houten vloer isoleren vooral wordt gedaan vanwege akoestische redenen, bijvoorbeeld om contactgeluid te verminderen of te stoppen, dan zijn er Fermacell platen die speciaal hiervoor gemaakt zijn. 


Isolatie onder houten vloer

Een houten vloer isoleren kan het beste onder de vloer. Belangrijk hierbij is wel of er voldoende ruimte onder de vloer aanwezig is. Dit is de zogeheten kruipruimte. Als deze genoeg toegankelijk is, kan er via deze kruipruimte onder de houten vloer geïsoleerd worden. Het isolatiemateriaal wordt dan onder de vloer, tussen de draagbalken geplaatst. Voordat het isolatiemateriaal op z’n plek komt, kan er een dampremmende folie aangebracht worden tegen de onderkant van de houten vloer. Daarna kan het isolatiemateriaal er tegenaan geplaatst worden. Door de isolatieplaten iets groter te houden dan de ruimte tussen de draagbalken is, kan het materiaal zich goed vastklemmen. Zo’n 2 centimeter extra zal voldoende zijn. Na het plaatsen van het isolatiemateriaal wordt er een dampopen folie over de isolatieplaten aangebracht, zodat eventueel vocht weg kan komen. Tot slot kunt u er voor kiezen om nog panlatten overdwars op de draagbalken te monteren. Zo zit het zojuist geplaatste isolatiemateriaal goed opgesloten.


Houten vloer isoleren zonder kruipruimte

Mocht er nu geen kruipruimte aanwezig zijn of mocht deze niet goed begaanbaar zijn, dan is een houten vloer isoleren nog steeds een optie. Als warmte isolatie het belangrijkste is, dan is het advies om alsnog tussen de balken te isoleren. Omdat van onderaf nu geen optie is, doet u dit van bovenaf. Als geluidsisolatie het voornaamste doel is, dat kan er bovenop de bestaande vloer worden geïsoleerd.


Houten vloer isoleren van bovenaf

Van bovenaf een houten vloer isoleren is een klus die prima zelfstandig uitgevoerd kan worden. Hoewel de houten vloer van bovenaf wordt geïsoleerd, plaatst u het isolatiemateriaal wél onder de loopvloer. Voor u begint met isoleren, haalt u de bovenste vloerdelen weg. U kunt dit in segmenten doen of alles in zijn geheel meteen weghalen. Wel is het handig om de vloerplanken te nummeren of op volgorde te leggen, zodat elke plank weer op dezelfde plek komt te leggen. 
Als de bovenste vloerdelen zijn weggehaald, wordt de draagbalkconstructie zichtbaar. Nu kunt u tussen deze balken gaan isoleren met steenwol, glaswol of een ander open isolatiemateriaal. Gebruik ook nu weer folies om eventuele vochtproblemen in de kiem te smoren. 
Wilt of kunt u de houten vloerdelen niet loshalen, dan kunt u tenslotte bovenop de houten vloer isoleren. Dit kan met behulp van PIR + Spano vloerplaten of met Fermacell vloerelementen. Daarmee wordt de vloer dus wel verhoogd, wat tot gevolg kan hebben dat ook deuren en kozijnen moeten worden aangepast.


Houten vloer isoleren geluid

Een houten vloer isoleren kan met geluidsisolatie of met thermische isolatie. Een houten vloer zonder isolatie werkt als een klankkast en kan daarmee voor geluidsoverlast zorgen. Door de ruimte onder de vloer te voorzien van een geluid absorberende isolatielaag, kunt u hinderlijk geluid beperken of zelfs voorkomen. Steenwol en glaswol zijn hier uitermate geschikt voor. Van beide materialen heeft steenwol de beste geluidsisolerende eigenschappen, maar ook de Knauf Acoustifit heeft zeer goede geluidswerende kenmerken, zeker wanneer gekozen wordt om de houten vloer te isoleren met Knauf Acoustifit van 9 cm dik of meer. Deze platen hebben namelijk een Aw-waarde van 1, wat betekent dat ze een totale geluidsabsorptie hebben. 
Een houten vloer isoleren tegen geluid kan ook met andere geluidsabsorberende materialen, zoals katoenisolatie. 
Een voordeel van geluidsisolatie bij een houten vloer met isolatiematerialen als steenwol, glaswol en katoen is dat u naast geluid ook warmte isoleert. Daarbij geldt natuurlijk hoe dikker het materiaal, hoe beter de thermische isolatie én hoe beter de geluidsisolatie is.


Houten vloer isoleren met steenwol

Steenwol is één van de meest geadviseerde en gebruikte isolatiematerialen om een houten vloer te isoleren. Juist omdat steenwol een open, ademend materiaal is, is het geschikt om te gebruiken onder een houten vloer. Verschillende steenwolplaten zijn geschikt voor houten vloerisolatie. Zo leveren wij de Rock4All steenwolplaten en steenwolplaten van Rockwool met beide een lambda waarde van 0,035. Deze platen zijn beschikbaar in diktes van 8 tot en met 16 centimeter. Met de Rock4All plaat van 16 cm dikte haalt u een Rd-waarde van 4,55, maar ook de wat dunnere varianten voorzien in hoge isolatiewaardes. Uiteraard zijn ook de Rockwool steenwolplaten 037 heel geschikt. Om de hoogst mogelijke Rd-waardes te halen, kiest u best voor de dikste platen.

Houten vloer isoleren met glaswol

Een houten vloer isoleren gebeurt ook veelvuldig met glaswol. Glaswol heeft hoge isolatiewaardes en is bij ons verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen. Door gebruik te maken van de Knauf Acoustifit glaswolplaten, isoleert u naast warmte ook goed tegen geluid. Wilt u liever uw houten vloer isoleren met glaswolrollen in plaats van platen? De Naturoll 032 van Knauf en de Timber Frame 32 van Ursa leveren de hoogste isolatiewaardes. Maar uiteraard leveren ook de overige glaswolrollen genoeg isolerend vermogen. Glaswol op rol vindt u bij ons in verschillende diktes en in verschillende persingen (lambda waardes). Onthoud: hoe lager deze lambda waarde, hoe beter de isolatiewaarde is. Dus glaswol met een lambda waarde/persing van 032 isoleert beter dan varianten met een lambda waarde van 037.


Houten vloer isoleren met houtvezel

Uiteraard kunt u de houten vloer isoleren met ecologische isolatiematerialen. Houtvezel isolatie van Steico is zo’n ecologisch isolatiemateriaal. Het wordt gemaakt van resthout uit de houtindustrie. De houtvezels worden met een natuurlijk bindmiddel bij elkaar gehouden, waarna ze platen vormen waarmee geïsoleerd kan worden. Houtvezel isolatie is ook een ademend materiaal, het is daarom ook geschikt om te gebruiken onder een houten vloer. Het heeft een iets hogere lambda waarde dan de meeste andere materialen, maar als u kiest voor een dikke houtvezel plaat van bijvoorbeeld 14 centimeter kiest, heeft u al een Rd-waarde van 3,85. Houtvezel platen zijn beschikbaar in diktes van 5 tot en met 18 centimeter, waarbij de laatste zelfs een Rd-waarde van 5,0 levert.

Houten vloer isoleren met katoen

Katoen isolatie is een ander voorbeeld van ecologische isolatie. Het wordt gemaakt van afgedankte kleding dat ook niet meer draagbaar is. Een houten vloer kan heel goed geïsoleerd worden met katoen isolatie. Het is een zacht materiaal dat het hout de kans geeft om te ‘ademen’, het sluit het hout niet volledig af. Katoen isolatie is verkrijgbaar als platen of op rol. Als u kiest voor de 20 centimeter dikke platen katoen isolatie, dan zijn warme voeten gegarandeerd met een hoge Rd-waarde van 5,10. Natuurlijk hoeft u voor een goede isolatie van uw houten vloer niet per se voor de dikste variant te kiezen. Zeker wanneer de ruimte beperkt is, zijn de katoen isolatieplaten van 14,5 centimeter ook een heel goed alternatief. 
Er zijn bovendien speciale akoestische platen beschikbaar, waarmee akoestische isolatie gerealiseerd kan worden.


Houten vloer isoleren Fermacell

Fermacell levert vloerplaten die geluidsisolerend werken. De vloerplaat 2E11 is de standaard vloerplaat van Fermacell. Deze is niet van thermische isolatie voorzien, maar werkt wel geluidsabsorberend. Ze kunnen op de houten vloer geplaatst worden. Daarnaast zijn er Fermacell vloerplaten die wel beschikken over een thermische isolatielaag. Zo zijn er vloerplaten met steenwol. Uiteraard is deze steenwollaag niet zo dik als wanneer u uw houten vloer zou isoleren met steenwolplaten. De Fermacell vloerplaten met steenwol zijn dan ook meer bedoeld als een geluidsisolerende oplossing. Er zijn bovendien Fermacell platen met een laagje vilt. Ook vilt werkt geluidsisolerend.
De Fermacell vloerplaten kunnen op de houten vloer gelegd worden. Daarna dient nog wel een nieuwe vloerbedekking, zoals tapijt, parket of tegels, over de Fermacell vloerplaten geplaatst te worden.