Het huis isoleren: we weten allemaal dat het ons een warmere woning oplevert en bovendien een lagere energierekening. Maar als u graag het huis wilt isoleren, wat is er dan zoal mogelijk? Welke soorten isolatie toepassingen bestaan er eigenlijk?

Verschillende soorten isolatie toepassingen

Een huis is van top tot teen te isoleren. Met andere woorden, vanaf de kruipruimte tot aan het dak kan een woning worden geïsoleerd. Voor elk constructiedeel van een huis bestaan er één of meerdere soorten isolatie toepassingen. En voor elk soort toepassing zijn vaak verschillende isolatiematerialen beschikbaar. Zo kan voor bijvoorbeeld dakisolatie dat aan de binnenzijde wordt aangebracht gekozen worden voor steenwol, glaswol maar ook voor PIR of voor biobased isolatiematerialen.

Populaire glaswol producten

Isolatie toepassingen: kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie houdt in dat de kruipruimte van isolatiemateriaal wordt voorzien. Kruipruimte isolatie is op verschillende manieren te realiseren. Zo kan er gekozen worden voor bodemisolatie. Dit betekent dat het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte wordt geplaatst. Bodemisolatie kan worden uitgevoerd met EPS parels of met EPS isolatiechips.
Daarnaast kan kruipruimte isolatie ook worden toegepast tegen het plafond van de kruipruimte, dus tegen de onderkant van de bovenliggende vloer. Dit soort isolatie noemen we vloerisolatie. In dit geval dus vloerisolatie aan de onderkant van de vloer. Welk isolatiemateriaal u kiest voor dit type kruipruimte isolatie is afhankelijk van het materiaal waarvan de vloer is opgebouwd. Een houten vloer kan geïsoleerd worden met glaswol, steenwol, houtvezel, vlas of katoen isolatie. Bij een betonnen vloer wordt gekozen voor PIR of EPS platen.
Welk soort kruipruimte isolatie u toepast is afhankelijk van de wensen en de mogelijkheden. Is de kruipruimte niet begaanbaar, dan kiest u logischerwijs voor bodemisolatie. De vloer kan vervolgens wel op een andere manier worden geïsoleerd, bijvoorbeeld in of op de vloer. Hierover leest u verderop meer.
Ook wanneer het met name gaat om een teveel aan vocht in de kruipruimte, kan bodemisolatie soelaas bieden. Wilt u vooral een warmere vloer, dan kiest u voor vloerisolatie. Voor optimale isolatie combineert u bodemisolatie met vloerisolatie. Zo wordt de vloer, en dus de woning, warmer en droger. Bovendien wordt optrekkend vocht een halt toe geroepen. Het vocht uit de kruipruimte kan niet langer in de muren en vloer trekken.

Isolatie toepassingen: vloerisolatie

Eén van de andere soorten isolatie toepassingen is vloerisolatie. Vloerisolatie kan op verschillende manieren worden toegepast. Wat bij vloerisolatie vooral van belang is, is het materiaal waaruit de vloer is opgebouwd. Een houten vloer en een betonnen vloer worden doorgaans niet met dezelfde materialen geïsoleerd. Een houten vloer heeft ademende materialen nodig zodat eventueel vocht niet opgesloten wordt en vervolgens het hout kan aantasten. Een houten vloer wordt meestal met steenwol of glaswol geïsoleerd. Daarnaast kan er ook gekozen worden voor de biobased isolatiematerialen houtvezel, katoen en vlas isolatie. Bij houtenvloer isolatie kan er gekozen worden om het isolatiemateriaal onder de vloer, via de kruipruimte, aan te brengen. Ook kan het isolatiemateriaal ín de vloer worden aangebracht. De houten vloerdelen worden dan eerst weg gehaald, waarna het isolatiemateriaal in de constructie wordt geplaatst. De houten vloer kan ook bovenóp de bestaande vloer geïsoleerd worden. In dit geval is het mogelijk om ook met PIR te isoleren. Idealiter wordt dan gekozen voor platen als PIR + Spano vloerplaten, PIR + OSB vloerplaten of PIR + Fermacell vloerplaten zodat er een direct beloopbare vloer ontstaat.
Betonvloer isolatie is een type vloerisolatie dat logischerwijs wordt toegepast bij vloeren van beton. Een betonnen vloer kan tegen de onderkant van de vloer worden geïsoleerd als er een begaanbare kruipruimte is. Is deze er niet, dan kan er bovenop de betonnen vloer geïsoleerd worden.
Ook bij nieuw te storten betonvloeren wordt er geïsoleerd. De opbouw is dan als volgt: het zandbed →   dampremmende folie → isolatiemateriaal → beton → eventueel extra laag isolatiemateriaal → eventuele vloerverwarming → cementdekvloer → vloerafwerking.
De betonnen vloer isoleren doet u met PIR, EPS of XPS isolatieplaten.

Isolatie toepassingen: muurisolatie

Muurisolatie is ook één van de soorten isolatie die mogelijk is. Dit type isolatie staat ook wel bekend als gevelisolatie. Muurisolatie kan opgedeeld worden in spouwmuurisolatie, muurisolatie aan de binnenzijde en muurisolatie aan de buitenzijde.
Spouwmuurisolatie kan het best al tijdens de opbouw van een muur worden aangebracht. Voor deze toepassing zijn er spouwplaten beschikbaar welke al dan niet met spouwankers in de spouwmuur verankerd worden. Denk aan PIR spouwplaten, glaswol spouwplaten en steenwol spouwplaten. Een spouwmuur wordt ook wel met EPS geïsoleerd.
Een reeds bestaande spouwmuur die niet of slecht is geïsoleerd wordt veelal na-geïsoleerd met inblaas isolatiematerialen.
Muurisolatie kan ook aan de binnenzijde worden toegepast. Er kan rechtstreeks tegen de muur geïsoleerd worden, maar er kan ook gekozen worden voor voorzetwandisolatie. Voorzetwandisolatie is bij uitstek geschikt om geluidsisolatie te bewerkstelligen. Muurisolatie kan ook bij tussenwanden worden gerealiseerd. Het gaat dan om scheidingswandisolatie. Scheidingswandisolatie wordt voornamelijk toegepast om geluidsoverdracht tussen verschillende vertrekken (of woningen) te verminderen of te stoppen. Er wordt in deze gevallen dus geluidsisolatie toegepast.
Muurisolatie kan ook langs de buitenzijde worden geplaatst. Dit betekent echter wel dat de buitengevel in zijn geheel zal veranderen en er ook andere bouwtechnische aanpassingen zijn vereist. Daarnaast zal er ook een nieuwe gevelbekleding nodig zijn. Dit maakt muurisolatie aan de buitenzijde een dure aangelegenheid, waar tevens vergunningen voor nodig kunnen zijn. Bovendien is muurisolatie aan de buitenzijde een klus die niet eenvoudig zelf uitvoerbaar is. Daarom wordt bij muurisolatie veelal gekozen voor isolatie aan de binnenkant.
Muurisolatie kan met veel verschillende soorten isolatiemateriaal worden gedaan. Zo kan muurisolatie worden toegepast met PIR, steenwol, glaswol, vlas, cellulose, katoen, houtvezel. Behalve de standaard PIR platen zijn ook de verlijmde PIR producten een uitstekende keuze voor muurisolatie aan de binnenzijde. Voorbeelden hiervan zijn PIR + gips, PIR + Fermacell, PIR + Agnes wandplaten, PIR + OSB en PIR + underlayment. Met deze platen kunt u zowel isoleren als afwerken in één.

Populaire PIR producten

Isolatie toepassingen: dakisolatie

Dakisolatie is één van de soorten isolatie die we eigenlijk kunnen opsplitsen in verschillende types dakisolatie. Want dakisolatie kan zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant worden toegepast. Daarnaast is er dakisolatie voor het schuine dak en dakisolatie voor het platte dak.
Het schuine dak kan van buiten met PIR platen of met PIR renovatieplaten worden geïsoleerd. Het voordeel van de renovatieplaten is dat deze al voorzien zijn van tengels. Dit scheelt dus een handeling.
PIR platen kunnen ook worden gebruikt om het schuine dak van binnen te isoleren. In dit geval zijn ook de verlijmde PIR platen een goede keuze, denk hierbij aan PIR + gips, PIR + Agnes, PIR + Fermacell, PIR + underlayment of PIR + OSB. Omdat deze platen bestaan uit isolatiemateriaal en een plaatmateriaal voor de afwerking, kunt u sneller werken.
Daarnaast kan het schuine dak van binnen ook worden geïsoleerd met steenwol, glaswol of met biobased isolatiematerialen. Vaak kan er rechtstreeks tegen het dak geïsoleerd worden, soms zijn ventilatielatten nodig. Bovendien is het bij schuin dakisolatie vaak zo dat er tussen horizontale (gordingen) of verticale (spanten) balken geïsoleerd moet worden. Op onze pagina over dakisolatie of in de kennisbankartikelen over dit onderwerp leest u meer hierover.
Ten slotte is er ook nog plat dakisolatie. Er bestaan verschillende soort plat dakisolatie. Als het een beetje kan, past u plat dakisolatie aan de buitenzijde toe. Op deze manier is de constructie het best beschermd en is de kans op problemen met vocht het allerkleinst. Plat dakisolatie aan de buitenkant kan door middel van de ‘warm dak’ methode of door middel van de ‘omgekeerd dak’ methode. Bij de eerste methode wordt het isolatiemateriaal op het dakbeschot gelegd, waarna het dak verder afgewerkt kan worden. Bij de ‘omgekeerd dak’ methode wordt het isolatiemateriaal bovenop het bestaande dak geplaatst, waarna er een nieuwe dakbedekkende ballastlaag wordt aangebracht.
De ‘warm dak’ methode voert u het best uit met PIR platen, de ‘omgekeerd dak’ methode kunt u met XPS platen realiseren.
Dan is er ook nog de ‘koud dak’ methode. Dit is plat dakisolatie aan de binnenzijde. Hierbij plaatst u een zacht, ademend isolatiemateriaal zoals glaswol of steenwol in het platte dak, tegen het dakbeschot. U doet dit aan de binnenkant, dus binnenshuis. Belangrijk is om na het plaatsen van het isolatiemateriaal altijd een klimaatfolie aan te brengen en geen dampremmende folie, omdat het platte dak zelf al dampdicht is. Door een klimaatfolie toe te passen kan overtollig vocht de woning in verdampen in plaats van opgesloten te worden in het isolatiemateriaal en de dakconstructie.

Isolatie toepassing: plafondisolatie

Dan bestaat er ook nog plafondisolatie. Plafondisolatie wordt meestal toegepast om geluidsoverdracht vanuit de bovengelegen verdieping te verminderen of te stoppen. Het plafond thermisch isoleren is soms ook een drijfveer. Dit is vooral het geval wanneer de bovengelegen verdieping een niet verwarmde zolder is. Door het plafond te isoleren, kunt u er voor zorgen dat de warmte in het te verwarmen deel van de woning blijft. Zo hoeft er minder gestookt te worden en wordt het leefklimaat aangenamer.
Er zijn twee soorten plafondisolatie te onderscheiden: houten plafondisolatie en betonnen plafondisolatie. Het houten plafond is goed te isoleren met steenwol, glaswol of met biobased isolatiemateriaal als houtvezel, katoen of cellulose. Een betonnen plafond kan beter geïsoleerd worden met PIR of EPS. Ook kan er gekozen worden voor PIR + gips of PIR + Fermacell. 

Isolatie toepassing: thermische isolatie

Er kunnen verschillende redenen zijn om te isoleren. Eén van de bekendste en meest voorkomende redenen is thermische isolatie. Thermische isolatie wil zeggen dat er geïsoleerd wordt om in de koudere maanden warmte in de woning vast te houden en de kou buiten te houden. In de zomer werkt het precies andersom: thermische isolatie zal de warmte langer buiten de deur houden zodat het binnenshuis langer koel blijft.
Hoe goed een materiaal in staat is om thermisch te isoleren, wordt weergegeven met een isolatiewaarde. Deze isolatiewaarde betreft de Rd-waarde. Hoe hoger de Rd-waarde is, hoe beter het materiaal thermisch kan isoleren. In onze webshop vermelden wij bij ieder isolatiemateriaal de Rd-waarde.
Voorbeelden van isolatiematerialen die thermisch isoleren zijn PIR, EPS, XPS, steenwol, glaswol, houtvezel, katoen, vlas en cellulose.

Isolatie toepassing: geluidsisolatie

Behalve tegen kou willen mensen ook steeds vaker tegen geluid isoleren. Wanneer isolatiemateriaal wordt geplaatst om geluidshinder te verminderen of zelfs te stoppen, spreken we van geluidsisolatie. Geluidsisolatie vraagt om zachte, open materialen. Deze materialen zijn namelijk in staat om geluid te absorberen. Voorbeelden van dit soort materialen zijn onder andere steenwol, glaswol, cellulose, vlas, katoen en houtvezel isolatie.
Harde kunststof isolatiematerialen zoals PIR of EPS zijn niet geschikt voor geluidsisolatie. Deze materialen zijn niet in staat geluid te absorberen en zullen voor het beperken van geluidsoverdracht dus vrijwel niets doen.
Wilt u zowel thermisch isoleren als geluidsisolatie toepassen, dan zijn materialen als glaswol, steenwol en biobased isolatiematerialen de beste keuze. Deze materialen hebben immers de eigenschap dat ze thermisch isoleren maar ook geluidsisolerend werken.