Als we het hebben over het isoleren van onze woningen, denken we al snel aan het isoleren van de vloer, muren en het dak. Maar ook binnenshuis valt er genoeg te isoleren. Zo kunnen we bijvoorbeeld de plafonds isoleren. Een plafond isoleren kan thermische isolatie als doel hebben of geluidsisolatie, maar in de praktijk is het meestal een combinatie van beide.

Hoe een plafond isoleren?

Hoe u een plafond isoleert is afhankelijk van het soort plafond. Zo kan het plafond van de kruipruimte geïsoleerd worden, maar ook de plafonds van tussenverdiepingen. Dan kan ook nog het plafond onder de zolder geïsoleerd worden.
Het plafond van de kruipruimte wordt geïsoleerd wanneer vloerisolatie via de onderkant wordt toegepast bij bestaande vloeren. Isolatieplaten worden in dit geval tegen het plafond van de kruipruimte bevestigd. Hoe deze vorm van plafond isolatie in zijn werk gaat, kunt u lezen op de pagina over vloerisolatie via de kruipruimte.
Wanneer u het plafond van de kruipruimte isoleert, en dus feitelijk vloerisolatie toepast, doet u dat om uw vloer en daarmee uw woning warmer en behaaglijker te maken.

Tussenverdieping plafond isoleren

Het isoleren van het plafond van tussenverdiepingen is de meest voorkomende vorm van plafond isolatie. Het voornaamste doel hiervan is vaak geluidsreductie, maar omdat hier vaak steenwol en glaswol voor wordt gebruikt, wordt er ook tegelijk thermisch geïsoleerd. Steenwol en glaswol zijn namelijk ideaal voor thermische én geluidsisolatie. 
Voordat u gaat isoleren haalt u een eventueel gipsplafond eerst weg. Als het plafond uit een houten balkenconstructie bestaat, dan kan het isolatiemateriaal, in dit geval steenwol of glaswol, tussen de balken geplaatst worden. Bij het op maat maken van het isolatiemateriaal maakt u de steenwol of glaswol platen 1 a 2 centimeter groter dan de op te vullen ruimte. Dit zorgt ervoor dat de platen goed tussen de balken klemmen. In principe zou dit genoeg kunnen zijn, maar als u dikker wilt isoleren dan de dikte die de balken hebben, kan het nuttig zijn eerst een regelwerk overdwars op de balken te schroeven. Er wordt zo meer ruimte gecreëerd zodat er dikker geïsoleerd kan worden.
Na het isoleren plaatst u gipsplaten welke u vervolgens netjes afwerkt met bijvoorbeeld Knauf Fill&Finish.
Een betonnen plafond kan uiteraard niet tussen balken of regels geïsoleerd worden. U zult dan direct tegen het beton moeten isoleren met bijvoorbeeld PIR platen. Dit heet ook wel het aanbrengen van een verlaagd plafond. Immers, het plafond zal iets lager worden. De PIR platen worden met high tack isolatielijm tegen het plafond gemonteerd. Daarna kunt u het geheel afwerken. Of u kiest voor onze totaaloplossing: PIR platen verlijmd met gipsplaten. Zo is uw plafond in één handeling geïsoleerd en afgewerkt. Let op dat na het plaatsen van de PIR platen het plafond wel gestut wordt met stempels!
Wilt u wél graag het plafond isoleren van een tussenverdieping, maar is dat aan de onderkant niet mogelijk of is het misschien makkelijker om het van bovenaf te doen, dan kunt er ook voor kiezen om de bovenliggende vloer te isoleren. Hoe u dit doet, kunt u lezen op de pagina over vloerisolatie.

Zolder plafond isoleren

Dan kan tot slot ook het plafond tussen de zolder en de ondergelegen verdieping geïsoleerd worden. In de meeste gevallen wordt dit van bovenaf gedaan: de zoldervloer wordt geïsoleerd. Zo blijft het plafond intact en als de zolder alleen als opslag wordt gebruikt, komt het met de afwerking van de zoldervloer ook niet heel nauw. Hoe u de zolder isoleert, kunt u lezen in het artikel over zolder isolatie.

Welke isolatie is geschikt om een plafond te isoleren?

Een plafond isoleren met houten balkenconstructie kan met minerale wolsoorten zoals steenwol en glaswol. Een groot pluspunt van deze materialen is dat ze zowel warmte als geluid isoleren. Daarnaast zijn steenwol en glaswol relatief goedkope materialen. Daarentegen kan het wel nodig zijn om dikker te isoleren. Een betonnen plafond isoleren doet u het best met harde kunststof isolatieplaten. Steenwol of glaswol platen zouden ook kunnen, maar zijn wel lastiger tegen het beton te monteren. PIR platen raden wij voor deze toepassing aan, omdat ze aan weerszijden van een dampdichte laag aluminium voorzien zijn, eenvoudig te monteren zijn met high tack isolatielijm en goed af te werken zijn met gipsplaten. Om het uzelf gemakkelijker te maken, gebruikt u de kant-en-klare PIR + gips platen.

Plafond isoleren tussen de balken

Een houten plafond is het makkelijkst te isoleren. U kunt, na het verwijderen van het afweringsplafond, meteen isoleren tussen de balken om daarna het plafond weer af te werken met gipsplaten. Het plafond isoleren tussen de balken doet u met steenwol of glaswol. Deze materialen zijn namelijk het meest geschikt om een houten plafond mee te isoleren. Steenwol en glaswol hebben het grote voordeel dat ze zich makkelijk laten klemmen tussen de balken. Zo wordt het ontstaan van kieren zoveel mogelijk voorkomen; de hele ruimte wordt met het materiaal opgevuld.

Plafond isoleren tegen geluid

Een plafond wordt vaak geïsoleerd om geluid tegen te gaan. U hoort bijvoorbeeld heel duidelijk voetstappen, stemgeluid of andere leefgeluiden van de bovengelegen etage. Dit kan een verdieping in uw eigen woning zijn of de woning die gelegen is boven uw woning. Om deze geluiden te verminderen of zelfs helemaal tegen te gaan, kunt u het plafond isoleren tegen geluid. U gebruikt hier uiteraard isolatiematerialen voor die ook of vooral geluid kunnen isoleren. Het meest geschikt hiervoor is steenwol, maar ook glaswol heeft nog goede geluidsisolerende eigenschappen. Om het plafond te isoleren tegen geluid gebruikt u best een zo dik mogelijke steenwol plaat. Hoe lager de lambda waarde, hoe meer isolatiemateriaal er aanwezig is in de plaat, waardoor de persing harder is. En hoe meer materiaal in de plaat, hoe minder geluid zich door de steenwol plaat kan doordringen naar uw leefruimte.