Wat is het verschil tussen steenwol en glaswol
Glaswol en steenwol zijn populaire isolatiematerialen. Ze worden gebruikt voor de isolatie van daken, muren, (houten) vloeren en wanden. Voornamelijk in de houtskeletbouw wordt veel geïsoleerd met deze wolsoorten. Glaswol en steenwol hebben legio overeenkomsten. Maar er zijn ook verschillen. Na het lezen over deze overeenkomsten en verschillen kan beslist worden wat voor u de beste keus is: steenwol of glaswol.
Glaswol
Glaswol is een wolsoort gemaakt van zand en gerecycled glas. Dankzij deze samenstelling is het vrijwel onbrandbaar. Glaswol is vooral verkrijgbaar als deken op rol en als platen. Het materiaal wordt voor zowel thermische isolatie als akoestische isolatie gebruikt.
Steenwol
Ook steenwol is een minerale wolsoort. Het wordt gemaakt van steensoorten zoals basalt of diabaas die bij een temperatuur van 1400˚C worden gesmolten en vervolgens met harsen tot draden worden gemaakt. Steenwol is verkrijgbaar op rol en als platen.
Overeenkomsten en verschillen steenwol en glaswol
Steenwol en glaswol zijn isolerende wolsoorten die verkrijgbaar zijn op rol en als platen. Het zijn beide lichtgewicht materialen die makkelijk verwerkbaar zijn. Glaswol en steenwol verouderen niet, en zijn daarmee duurzame bouwstoffen. Dankzij hun formaat en goede balans tussen stugheid en flexibiliteit zijn ze uitstekend toe te passen in kleine en/of smalle ruimtes. Beide isolatiematerialen zijn makkelijk in kleine gaten en kieren te drukken, waardoor koudebruggen voorkomen kunnen worden.
Glaswol en steenwol zijn grofweg vergelijkbare materialen. Er zijn maar minimale verschillen. Aan de hand van diverse eigenschappen leggen we deze verschillen uit.
Thermische isolatie steenwol en glaswol
Zowel glaswol als steenwol zijn uitstekend in te zetten als het gaat om thermische isolatie. De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol. Heel zwart op wit kunnen we dus zeggen dat een isolatielaag van 10 centimeter glaswol een hogere Rd-waarde heeft dan een laag steenwol van 10 centimeter. Natuurlijk is één op één vergelijken moeilijk. Immers, in ons assortiment bieden wij rollen en platen aan van dezelfde diktes die onderling tóch verschillen van Rd-waardes. Kijk bijvoorbeeld naar de Rockwool steenwolplaten 041 en 037. Deze zijn beide verkrijgbaar in meerdere diktes, zoals 10 centimeter. Maar bij 10 centimeter dikte levert de 041 plaat een lagere Rd-waarde dan de 037 plaat, namelijk 2,55 om 2,70. Dit verschil is te verklaren in de hoeveelheid wol dat verwerkt is in de plaat. De 037 plaat bevat meer wol. De plaat wordt daardoor stugger en wat zwaarder, maar levert óók een beter isolatievermogen. Ook binnen de glaswolproducten zien we hetzelfde verschijnsel. Zo scoort de glaswol spouwplaat in dezelfde dikte beter dan de Knauf acoustifit platen.
Het verschil in Rd-waarde wordt dus meestal veroorzaakt door de concentratie wol per plaat/rol. Het is daarom slim om van tevoren goed na te denken over uw wensen, bijvoorbeeld een minimaal halen Rd-waarde. In onze webshop vindt u bij ieder isolatiemateriaal de Rd-waarde terug zoals die door de fabrikant is berekend.
Heeft u de ruimte, dan is het logisch om voor een zo dik mogelijke isolatielaag steenwol of glaswol te gaan. Is de ruimte echter beperkt, kies dan voor de plaat of rol in de passende dikte met de hoogste Rd-waarde.
Akoestische isolatie steenwol en glaswol
Warmte isolatie betekent automatisch ook altijd akoestische isolatie. Ieder isolatiemateriaal isoleert namelijk ook in een bepaalde mate geluid. In hoeverre geluidsisolatie plaatsvindt, hangt af van het isolatiemateriaal. Zacht materiaal is veel beter in geluidsisolatie dan hard materiaal. Steenwol en glaswol zijn dan ook uitblinkers waar het gaat om akoestische isolatie. Door hun open structuur kan geluid makkelijk geabsorbeerd worden. Dit verschijnsel zien we bijvoorbeeld ook bij katoenisolatie. Harde isolatiematerialen zoals PIR hebben dit voordeel niet en worden om die reden niet aangeraden bij geluidsisolatie.
Vergelijken we steenwol en glaswol met elkaar, dan wint steenwol het van glaswol als het om geluidsisolatie gaat, hoewel de Acoustifit platen van Knauf wat het isoleren van geluid betreft heel dicht in de buurt komt van steenwol.
Brandveiligheid steenwol en glaswol
Steenwol en glaswol zijn brandveilige materialen. Steenwol van Rockwool en Petralana en glaswol van Knauf zijn allen ingedeeld in de Europese brandklasse A1. Dit betekent dat ze niet brandbaar zijn en bovendien niet bijdragen aan het ontstaan en uitbreiden van brand. Er zullen dan ook geen giftige stoffen uit deze materialen vrijkomen bij een brand.
Uiteindelijk heeft elk materiaal een smeltpunt. Deze ligt voor glaswol lager dan voor steenwol. Het smeltpunt van glaswol is ±600-800 °C, dat van steenwol ligt op ±1200-1300 °C. Deze smeltpunten zijn zeer hoog. Hoe hoger het smeltpunt van een materiaal, hoe beter de brandwerendheid is.
Kosten steenwol en glaswol
Glaswol en steenwol zijn goedkope isolatiematerialen, zeker wanneer we ze vergelijken met PIR isolatie. Met glaswol en steenwol kan dus relatief goedkoop geïsoleerd worden. Glaswol is van de twee de goedkopere optie. Bij de productie van steenwol zijn meer grondstoffen nodig, dit veroorzaakt het prijsverschil met glaswol. Bij ons koopt u glaswol al vanaf €1,96 p/m2, steenwol bestelt u bij ons vanaf €2,48 p/m2. Bij beide wolsoorten geldt hoe dikker het materiaal, hoe duurder het wordt. Dit is logisch, want een dikkere plaat isolatiemateriaal bestaat natuurlijk uit meer materiaal dan een dunnere plaat.
Duurzaamheid steenwol en glaswol
Steenwol en glaswol zijn allebei duurzame isolatiematerialen. Beide materialen hebben een lange levensduur, en hoeven dus niet al na een aantal jaar vervangen te worden. Daarnaast worden de materialen gemaakt van natuurlijke en onuitputtelijke grondstoffen. Glaswol wordt geproduceerd uit zand, kalk en gerecycled glas. Steenwol is een samenstelling van vulkanisch gesteente, dat eveneens een onuitputtelijke bron is. Bovendien zijn zowel steenwol als glaswol uiteindelijk 100% recyclebaar.
Gewicht en flexibiliteit steenwol en glaswol
Hoewel steenwol en glaswol beide niet zwaar zijn, is steenwol van de twee wel de zwaardere variant. Steenwolplaten zijn harder dan glaswolplaten. Sommige zijn zelfs zo hard en stevig dat ze een zeer hoge belasting aan kunnen. Om die reden worden steenwolplaten eerder gebruikt als houten vloerisolatie dan glaswolplaten. Glaswol is voor deze toepassing meestal te slap. Glaswol is vaak wél flexibeler dan steenwol. Het is compacter te verpakken en vervoeren. De flexibiliteit zorgt er ook voor dat glaswol beter aansluit in de te isoleren ruimte. Hierdoor zullen minder snel naden of kieren ontstaan.
Omdat steenwol minder flexibel is, betekent dit ook dat het materiaal vormvaster is. Dit is een groot voordeel wanneer er gestapeld moet worden. Waar de kans bestaat dat glaswol bij stapeling kan inzakken, is dit bij steenwol niet het geval.
Irritatie door steenwol en glaswol
Zowel glaswol als steenwol kan flink irriteren tijdens de verwerking ervan. De vezels waaruit de materialen bestaan zijn hiervan de boosdoeners. Deze vezels kunnen tijdens werken met glaswol en steenwol vrijkomen en bij inademing voor irritatie aan de luchtwegen zorgen en bij aanraking met de huid en ogen voor flinke jeuk en branderigheid.
Deze irritatie treedt het vaakst op tijdens de verwerking van glaswol. Steenwol is een wat zachter materiaal en de vezels uit steenwol zijn vriendelijker voor de huid, ogen en luchtwegen dan de vezels uit glaswol. Toch raden wij bij zowel glaswol als steenwol beschermingsmiddelen aan, zodat eventuele irritatie altijd voorkomen wordt. Handschoenen, een veiligheidsbril en masker zijn dus aangeraden.
Knauf’s Ecose technologie vermindert irritatie glaswol
Glaswol van Knauf wordt tegenwoordig gemaakt met hun eigen Ecose technologie. Ecose van Knauf is een bindmiddel zonder formaldehyde, fenol, kleurstoffen, acryl en andere chemische toevoegingen. Dankzij de toevoeging van Ecose irriteert deze glaswol de huid niet. De wol voelt veel zachter aan en is geurloos en stof-arm. Het verwerken van glaswol met Ecose is daarom vee. prettiger. Bovendien maakt Ecose de glaswol nog duurzamer omdat tijdens de productie ervan maar liefst 70% minder energie nodig is dan bij bindmiddelen op basis van formaldehyde.
Steenwol of glaswol kopen?
Zoals we al eerder zeiden zijn steenwol en glaswol zeer vergelijkbare materialen die op dezelfde manier verwerkt worden. De verschillen zijn maar klein. Of u kiest voor steenwol of glaswol, hangt daarom vooral af van de toepassing en naar welke eigenschappen de voorkeur uitgaat. Is geluidsisolatie een belangrijke factor, dan is steenwol het meest geschikt. Is warmte isolatie juist de grootste vereiste, dan is glaswol wellicht de beste optie. Is de prijs van het materiaal van belang, dan kan glaswol de eerste keus zijn.
Steenwol en glaswol zijn veelzijdig toepasbaar. Beide materialen zijn uitermate geschikt voor dakisolatie (van binnenuit) en het isoleren van spouwmuren, voorzet- en scheidingswanden en (houten) vloerisolatie. Voornamelijk in de houtskeletbouw wordt er veel met steenwol en glaswol geïsoleerd.
Heeft u advies nodig over isoleren met steenwol en/of glaswol neemt u dan gerust contact met ons op. We adviseren u graag over isolatiematerialen en eventueel benodigde folies, lijmen en andere aanverwante producten.