Net als PIR zijn EPS en XPS kunststof isolatiematerialen die (onder andere) in plaatvorm beschikbaar zijn. Zo zijn er EPS platen en XPS platen. Wij merken dat er bij de consument nog wel eens verwarring kan ontstaan wanneer het over XPS en EPS isolatie gaat. Daarom leggen we graag uit wat de verschillen en de overeenkomsten tussen EPS en XPS isolatiematerialen zijn.

Wat is XPS isolatie?

XPS platen zijn gemaakt van geëxtrudeerd polystyreen. Dit is tevens waar de term XPS voor staat. De platen hebben een gesloten celstructuur. Al deze cellen houden lucht vast. Warmte wordt daardoor tegengehouden, het kan er niet doorheen. De warmte blijft dus binnen. Daarnaast zorgen deze gesloten cellen er voor dat er geen water door het materiaal kan worden opgenomen en dat de platen extreem druksterk zijn.

Wat is EPS isolatie?

EPS is onder andere verkrijgbaar als plaatvorm. Deze EPS platen worden gemaakt van geëxpandeerd polystyreen. Opvallend is dat EPS platen slechts uit 2% EPS bestaan; de overige 98% is stilstaande lucht. En dat is niet voor niets, want stilstaande lucht is de best mogelijke isolator. Deze stilstaande lucht in EPS zorgt dus juist voor zulke goede isolerende prestaties.
EPS isolatie kennen we ook als piepschuim en tempex.

Wat zijn de voordelen van XPS isolatie?

Zoals we al eerder schreven, kent XPS een gesloten cellenstructuur die zorgt dat het materiaal geen water opneemt en dat XPS heel druksterk is. Deze eigenschappen maken dat XPS eigenlijk het enige geschikte isolatiemateriaal is voor omgekeerd dak isolatie. Dankzij de sublieme vochtwerendheid zal vocht niet in het materiaal trekken en door de hoge druksterkte is XPS sterk genoeg om na het isoleren een ballastlaag te dragen. Die hoge druksterkte komt overigens ook goed van pas wanneer XPS gebruikt wordt als vloerisolatie in constructies die zwaar materieel moeten dragen, zoals bedrijfsvloeren en garages.
Omdat XPS vochtwerend is, zullen schimmels zich niet vestigen op het materiaal. Het is daarom bij uitstek geschikt om vochtige ruimtes mee te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer of de kelder.
Daarbij zijn XPS platen erg licht van gewicht, waardoor ze makkelijk te verwerken zijn. Ook het op maat snijden gaat gemakkelijk en zal huid, ogen en slijmvliezen niet irriteren.

Wat zijn de voordelen van EPS isolatie?

EPS isolatie heeft een hoge isolatiewaarde. Naast de witte variant EPS platen bestaan er ook grijze EPS platen. De grijze kleur ontstaat door grafietpoeder en maakt dat de EPS een nog hogere Rd-waarde haalt. EPS platen zijn vormvast en redelijk druksterk. Het is een zeer betaalbaar isolatiemateriaal dat zich door het lichte gewicht makkelijk laat verwerken en plaatsen. EPS is ongevoelig voor schimmel en rot. De isolatiewaarde blijft dan ook hetzelfde, het materiaal veroudert niet. Bovendien is EPS volledig te recyclen. Oude EPS wordt in sommige fabrieken zelfs gerecycled tot XPS platen.
Eigenlijk kennen XPS en EPS min of meer dezelfde voordelen. De verschillen tussen beide zijn heel subtiel. 

Verschil XPS en EPS isolatie

XPS en EPS worden in de basis gemaakt uit hetzelfde materiaal, namelijk polystyreen. Alleen de productiemethode verschilt. Zo is XPS tot stand gekomen door middel van extrusie en EPS wordt gemaakt met behulp van expansie. De grootste verschillen tussen EPS en XPS zijn met name de druksterkte en de vochtdoorlaatbaarheid van de materialen. XPS is duidelijk het meest druksterk. Deze hoge druksterkte ontstaat door de zeer hoge celdichtheid. Afhankelijk van de plaat, haalt XPS druksterktes tussen de 300 en 700 kPa. EPS heeft een minder hoge celdichtheid en heeft daarom ook lagere druktsterktes. Deze variëren voor EPS namelijk van 100 tot 200.
De hoge celdichtheid van XPS en EPS zorgen ook voor de waterbestendigheid van beide materialen. Toch wint XPS het van EPS wat betreft waterdamp doorlaatbaarheid. EPS laat net iets meer vocht door dan XPS. Dat betekent dat XPS meer vochtwerend is dan EPS. XPS is zelfs resistenter tegen vocht dan PIR.
Qua isolatiewaarde scoren XPS en EPS beide heel goed. Toch is heeft EPS een betere lambda waarde, waardoor de EPS platen hogere Rd-waardes halen dan XPS platen. Hierbij hebben we het dan wel over de grijze EPS platen. Witte EPS platen isoleren minder goed dan de grijze platen. Het verschil qua isolatiewaarde tussen EPS en XPS is in dat geval verwaarloosbaar.
Kortom; als het vochtwerendheid en de druksterkte gaat, is XPS de winnaar. Qua isolatiewaarde doet grijze EPS het beter.