Naast dakisolatie en vloerisolatie kunnen ook muren worden geïsoleerd, waaronder de buitenmuur. Als de buitenmuur wordt geïsoleerd, noemen we dat gevel isolatie. Gevel isolatie kan op meerdere manieren en met verschillende isolatiematerialen worden gerealiseerd. In dit artikel leggen we graag het één en ander over gevel isolatie uit.  


Wat is gevel isolatie

Gevel isolatie is het isoleren van uw buitengevel. Dit kunt u zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde doen. Wanneer u gevel isolatie aan de binnenzijde toepast, dan gaat u de binnenmuur isoleren
Gaat u de gevel langs de buitenzijde isoleren, dan spreken we van buitengevel isolatie of van buiten muurisolatie. Gevel isolatie via de buitenkant wordt vaak gedaan wanneer de woning geen spouw heeft, of wanneer deze spouw niet goed te isoleren valt.


Gevel isolatie binnenzijde

De gevel kan langs de binnenzijde geïsoleerd worden. Meestal gebeurt dit middels voorzetwand isolatie. In dit geval plaatst u een regelwerk voor de bestaande binnenmuur. Hierin wordt isolatiemateriaal geplaatst waarna dit wordt afgewerkt met plaatmateriaal naar keuze. Dit kunnen bijvoorbeeld OSB platen zijn, maar ook underlayment en gipsplaten zijn goede opties. Een veelgemaakte keuze is een laag van OSB of underlayment, afgewerkt met gipsplaten of gipsvezelplaten. Het voordeel van een afwerking met plaatmateriaal is dat u makkelijk iets aan het nieuwe wandje kunt bevestigen, zoals bijvoorbeeld schilderijen of andere wanddecoratie. Het is makkelijk te bevestigen en het plaatmateriaal kan het dragen.
Het regelwerk van de voorzetwand kan opgetrokken worden uit hout of kan worden gedaan met metalen profielen, zoals metal stud. Als isolatiemateriaal kan gekozen worden voor steenwol en glaswol, maar ook steeds vaker valt de keuze op katoen isolatie en houtvezel isolatie. Wanneer deze soorten isolatiemateriaal worden gebruikt, let dan goed op dat er folies nodig zijn om vochtproblemen de baas te blijven. U heeft een dampremmende en een dampopen folie nodig. Maar maakt u de voorzetwand met PIR platen, dan is een folie niet nodig: PIR is immers al voorzien van een aluminium cachering. 
Groot voordeel van PIR is het slanke karakter. Door het plaatsen van een voorzetwand als gevel isolatie levert u uiteraard wel een stukje binnenruimte in. Hoeveel ruimte u uiteindelijk kwijt bent aan de voorzetwand heeft natuurlijk te maken met de dikte van het wandje. Kiest u voor PIR platen, dan kunt u wat dunner isoleren en tegelijkertijd een hoge Rd-waarde halen. Als u dan ook nog gaat voor een kant-en-klare PIR plaat, dan is de klus al helemaal snel geklaard. Kant-en-klare PIR platen bestaan uit PIR platen verlijmd met een plaatmateriaal. U heeft daarin de keuze uit PIR + gips, PIR + Fermacell, PIR+underlayment en PIR + OSB. Zo kunt u het voorzetwandje in één keer isoleren en afwerken.
Gevel isolatie langs de binnenzijde betekent dus eigenlijk dat u een extra muurtje creëert voor de huidige binnenmuur. In dit muurtje bevindt zich dan het isolatiemateriaal.



Gevel isolatie buitenzijde

Gaat u de gevel isoleren langs de buitenzijde, dan spreken we van buitenmuur isolatie of buiten gevel isolatie. U kiest voor dit type isolatie wanneer er geen spouw aanwezig is of omdat het bijna onmogelijk is om de spouw voldoende te kunnen isoleren. Is de spouw bijvoorbeeld te smal of is er teveel puin in de spouw, dan kan er niet optimaal geïsoleerd worden. Daarnaast kan het zijn dat het voegwerk of de stenen van de gevel niet meer goed in orde is. Als de stenen of voegen poreus zijn, dan kunnen er vochtproblemen in de spouw ontstaan. Uiteraard is dit geen goede combinatie met isolatiemateriaal.
Bij buiten gevel isolatie wordt het huis dikker. Er wordt immers isolatiemateriaal tegen de bestaande buitengevel geplaatst, waarna deze bekleed wordt met steenstrips, gevelplaten of pleisterwerk. Is er een spouw aanwezig, dan kan er ook gekozen worden om de buitenmuur te slopen, waarna isolatiemateriaal tegen de binnenmuur van de spouw wordt geplaatst om daarna een nieuwe buitenmuur te metselen.
Ten slotte kan ook buiten gevel isolatie in combinatie met spouwmuurisolatie toegepast worden.
Kiest u voor buiten gevel isolatie? Let er dan wel op dat u een omgevingsvergunning nodig hebt. Laat buiten gevel isolatie het liefst ook uitvoeren door specialisten.


Gevel isolatie platen

Gevel isolatie wordt vaak gerealiseerd met isolatieplaten. Past u gevel isolatie aan de binnenzijde van uw woning toe, dan kunt u gebruik maken van zachte, ademende materialen als steenwol platen, glaswol platen en ecologische isolatieplaten. Maar u kunt ook kiezen voor PIR platen. Het voordeel van PIR platen is dat zij met slechts een geringe dikte uitstekend kunnen isoleren. Zo levert u de minste binnenruimte is. Bovendien kunnen wij PIR platen leveren die reeds voorzien zijn van plaatmateriaal. ZO kunt u isoleren én afwerken in slechts één handeling. U kunt bij ons terecht voor onder meer PIR platen verlijmd met gips(vezel)platen, OSB en underlayment.
PIR is echter wel een duurdere optie én isoleert niet tegen geluid. Dus wanneer ook geluidsisolatie een factor is, kan beter gekozen worden voor platen steenwol of glaswol. 
Wilt u gevel isolatie aan de buitenzijde toepassen, dan is het wellicht een slim idee om dit door een specialistisch bedrijf uit te laten voeren. Zij maken meestal gebruikt van speciale gevel isolatie platen, gemaakt van bijvoorbeeld XPS platen of specifieke hybride gevel isolatie platen bestaande uit EPS gecombineerd met PUR.



Gevel isolatie voordelen

Het toepassen van gevel isolatie kent een aantal voordelen. Als u goed isoleert, verbetert uw energielabel. En dankzij het isoleren én een verbeterd energielabel, stijgt ook de waarde van uw woning. Daarentegen zal de energierekening juist dalen. Warmte kan beter in de woning gehouden worden, waardoor er ‘s winters minder gestookt kan worden. Zo zult u op den duur de investering in gevel isolatie terugverdienen. Daarnaast zorgt een goede gevel isolatie er ook voor dat in hete zomers de hitte langer buiten de deur blijft. Uw huis blijft langer koel. 
Kiest u voor binnen gevel isolatie en gebruikt u daar steenwol of glaswol voor, dan zorgt dit niet alleen voor thermische isolatie maar ook voor geluidsisolatie van de muur. Deze zachte, ademende isolatiematerialen zijn, net als katoen isolatie en houtvezel isolatie, heel goed in staat om geluid te isoleren. Zo houdt u naast kou (of juist warmte) ook ongewenste geluiden tegen.
Al met al zorgt gevel isolatie zo voor een beter leefklimaat en daardoor ook voor een hoger woongenot.


Gevel isolatie of spouwmuurisolatie

Soms wordt gedacht dat gevel isolatie en spouwmuurisolatie hetzelfde zijn. Dit is niet het geval. Spouwmuurisolatie bevindt zich ín de muur, namelijk in de spouw. Bij nieuwbouw en aanbouw kunnen speciale spouwplaten in de spouw geplaatst worden. Denk hierbij aan PIR spouwplaten, of aan steenwol spouwplaten of glaswol spouwplaten
Bij bestaande woningen kan isolatiemateriaal in de spouw ingeblazen worden. 
Het voordeel van spouwmuurisolatie is dat het relatief goedkoop is en snel toegepast kan worden.
Het nadeel echter is dat de isolatielaag niet heel dik kan worden. Een spouw is vaak zo’n 8 tot 10 cm breed. Hierdoor kan de beoogde Rd of Rc-waarde soms niet eens gehaald worden.
Door de gevel te isoleren, kan er veel dikker geïsoleerd worden en dus een hogere isolatiewaarde behaald worden. Bij gevel isolatie aan de binnenzijde levert u echter wel een aantal centimeters leefruimte in. Gevel isolatie aan de buitenzijde kan in principe wel in een zeer dikke laag geplaatst worden. Maar deze manier van isoleren is vaak ook een stuk prijziger. U moet immers niet alleen isolatiemateriaal aanschaffen, maar er moet tevens een nieuwe gevelbekleding komen. Dit is daarnaast ook best arbeidsintensief. Daartegenover kunt u met gevel isolatie dus wel een veel hogere isolatiewaarde halen.
Uiteraard kan buiten gevel isolatie ook in combinatie met spouwmuurisolatie toegepast worden. Zo hoeft de isolatielaag aan de buitenzijde niet zo dik aangebracht te worden. De gevel zal zo minder dik worden en dus minder uitsteken.


Gevel isolatie subsidie

Als u gevel isolatie heeft laten uitvoeren, dan komt u in aanmerking voor subsidie. U kunt subsidie krijg voor buiten gevel isolatie, maar ook voor binnen gevel isolatie. U kunt per vierkante meter €19,- ontvangen, maar kiest u voor twee of meer isolatie maatregelen, dan verdubbelt dit bedrag. Voorwaarde is wel dat u minimaal 10 m2 gevel isoleert en u kunt voor maximaal 170 m2 aan gevel isolatie subsidie ontvangen. De Rd-waarde van het nieuwe isolatiemateriaal moet minimaal 3,5 bedragen.
Wilt u meer lezen over isolatie subsidie, welke soorten isolatie in aanmerking komen of hoe u deze subsidie aanvraagt, dan leest u dat in ons artikel over isolatie subsidie.
Let op: om daadwerkelijk subsidie voor gevel isolatie te ontvangen, MOET dit zijn uitgevoerd door een speciaal bedrijf. U mag WEL zelf materiaal aanschaffen, maar de uitvoering mag NIET door uzelf zijn gedaan.