Een schuur isoleren met materialen zoals PIR isolatie, glaswol en steenwol is een goede manier om de ruimte comfortabeler, droger en energiezuiniger te maken. PIR isolatie biedt uitstekende thermische isolatie, terwijl glaswol en steenwol naast thermische isolatie ook geluidsisolatie bieden.
Door de schuur te isoleren, is deze het hele jaar bruikbaar, ook in koudere, nattere maanden. Daarnaast kan het isoleren van de schuur zorgen voor lagere energiekosten en een waardevermeerdering van de schuur en de woning.

Houten schuur isoleren

Het isoleren van een houten schuur heeft als voordeel dat het de warmte in de schuur houdt en dat de kou buiten de deur blijft. Dit betekent dat u in de winter geen koude tocht meer zult ervaren in de schuur. Bovendien kan het isoleren van de houten schuur geluidsoverdracht verminderen, waardoor geluid vanuit de schuur anderen niet zal hinderen, maar ook geluiden van buiten niet naar binnen zullen dringen.
In welke mate u de houten schuur gaat isoleren, hangt af van de functie van de schuur. Doet deze slechts dienst als opslag, dan is een dunne laag isolatie wellicht voldoende om een droge ruimte te creëren. In dat geval is ook geluidsisolatie niet van belang. Maar wordt er in de schuur geklust of gewerkt, dan zal de schuur wellicht meer geïsoleerd moeten worden. Behalve thermische isolatie is dan ook geluidsisolatie interessant.
Een houten schuur kan geïsoleerd worden met steenwol, glaswol of biobased isolatie. Ook kan er gebruik gemaakt worden van PIR platen.

Populaire glaswol producten

Houten schuur isoleren met PIR platen

Een schuur is meestal niet heel erg groot. Als deze dan geïsoleerd moet worden, dan het liefst met zo weinig mogelijk ruimteverlies. Een houten schuur isoleren met PIR platen is dan een goede oplossing, aangezien PIR platen een hoge isolatiewaarde leveren bij een zeer geringe dikte. Als u een houten schuur gaat isoleren met PIR platen, is een goede ventilatie erg belangrijk. Het is daarom allereerst belangrijk om te zorgen dat er voldoende ventilatie openingen in de houten schuur aanwezig zijn. Zorg dat er zowel bovenin de muren als onderin ventilatieroosters zijn, zo kan ventilatie plaatsvinden over de gehele wand en wordt condensatie voorkomen. Als er voldoende ventilatie openingen zijn, kan er met ventilatielatten een regelwerk op de muren gemaakt worden. Monteer de latten horizontaal tegen de muur met afstandsschroeven.
Vervolgens kunt u beginnen met het plaatsen van de PIR platen. Bevestig de eerste plaat met lijm en/of schroeven tegen de ventilatielatten. Spuit aan de zijkant waartegen de volgende plaat komt, een ril flexibele purschuim en plaats de tweede PIR plaat daar tegenaan. Bevestig op dezelfde manier als de eerste plaat en werk daarna de hele wand af. Laat ongeveer een centimeter over rondom. Dus tussen de eerste PIR plaat en de muur laat u één centimeter ruimte, zo ook bij de laatste PIR plaat en de muur. Tevens laat u ongeveer een centimeter ruimte over aan de onder- en de bovenkant. Deze overgelaten ruimte rondom voorziet u ook van flexibele purschuim.  De geïsoleerde wand kunt u nu afwerken met gipsplaten, gipsvezelplaten of een ander plaatmateriaal.
Om het isoleren van de houten schuur makkelijker te maken, kan er gekozen worden voor onze kant-en-klare verlijmde PIR producten. Enkele voorbeelden zijn PIR + gips, PIR+Fermacell en PIR+OSB. Dit zijn PIR platen die reeds zijn voorzien van plaatmateriaal. Zo kunt u isoleren én afwerken in slechts één handeling.
Het dak en de vloer van de houten schuur isoleren met PIR platen kan ook. Wanneer het dakisolatie betreft, dan is het belangrijk dat het dak géén dampdichte of dampremmende lagen heeft. Voor de vloer geldt dat deze van beton moet zijn, of na isoleren van beton gemaakt gaat worden.
Houd er rekening mee dat PIR uitstekend thermisch isoleert, maar vrijwel niets doet qua geluidsisolatie. Is naast thermische isolatie ook geluidsisolatie belangrijk voor de isolatie van uw schuur, dan is steenwol of glaswol wellicht een betere keuze.

Schuur met enkelsteens muur isoleren 

Heeft u een stenen schuur, dan is de kans zeer groot dat de muren enkelsteens zijn. Wanneer u veel tijd doorbrengt in een dergelijke schuur, dan is isoleren een aantrekkelijk idee. Enkelsteens muren hebben namelijk vaak een zeer lage isolatiewaarde. De ruimtes voelen vaak koud en vochtig aan.
Wilt u deze muren isoleren, dan kunt u de regels volgen van het isoleren van een enkelsteens muur.
Zorg dat de enkelsteens muur helemaal droog is voor u begint met isoleren. Zo kan eventueel vocht nooit het isolatiemateriaal in trekken of zelfs het isolatiemateriaal beschadigen.
De enkelsteens muur van de schuur kan geïsoleerd worden middels voorzetwand isolatie of door rechtstreeks tegen de muur te isoleren. Wanneer u voor de laatste optie kiest, dan wordt aangeraden wel eerst ventilatielatten horizontaal tegen de muur te monteren, zodat er een spouw gecreëerd wordt.
Gaat u een voorzetwand creëren, dan kan dat met vuren hout of met metal stud profielen. Door met een voorzetwand de enkelsteens muur te isoleren, kunt u ook zeer goed tegen geluid isoleren.  Gebruik dan wel een zacht, geluidsabsorberend isolatiemateriaal in de voorzetwand. Goede materialen zijn onder andere steenwol, glaswol, houtvezel en katoen isolatie. Door tussen de voorzetwand en de vloer, het plafond en de muur ook stukken zacht isolatiemateriaal te gebruiken of bijvoorbeeld te kiezen voor randstroken van Fermacell, is ook contactgeluid heel goed te isoleren. Nadat de enkelsteens muur is voorzien van isolatie moet er nog een dampremmende folie aangebracht worden alvorens het geheel afgewerkt kan worden met plaatmateriaal en eventueel behang en/of verf.
Uiteraard kan de voorzetwand ook met PIR gerealiseerd worden. In het geval van PIR is er meestal geen folie meer nodig, omdat PIR platen veelal zijn gecacheerd met een aluminium toplaag.

Vloer schuur isoleren

Door de vloer van de schuur te isoleren, verbetert u niet alleen het comfort, maar creëert u ook een energiezuinige en bruikbare ruimte. U hoeft niet langer last te hebben van koude voeten in de winter en voorkomt vochtproblemen.
Toch is het isoleren van de vloer in een schuur vaak wel een dingetje. De meeste schuren hebben een betonvloer die los gestort is, een kleinere berging heeft vaak een betonnen plaat als vloer. Er is dus geen kruipruimte aanwezig. Er zal dan ook óp de vloer moeten worden geïsoleerd. De vloer zal daardoor verhogen. Door PIR platen te gebruiken, kan deze verhoging beperkt blijven. Maar staat er zwaar materieel in de schuur, bijvoorbeeld een werkbank, of gaat het om een garage waar de auto vaak staat, dan is er wellicht isolatiemateriaal nodig dat een wat hogere druksterkte heeft. In dat geval zou EPS of XPS eerder uitkomst bieden.
Op de vloer van de schuur isoleren kan door eerst een houten frame te maken. In de holtes die ontstaan, worden isolatieplaten gelegd. Daarna kan de vloer afgewerkt worden met bijvoorbeeld OSB platen.
Betreft de vloer in de schuur een bestrate vloer, bijvoorbeeld klinkers of tegels, dan kunnen deze heel gemakkelijk worden verwijderd, voor u de vloer van de schuur gaat isoleren. Na het verwijderen van de vloer kan deze iets worden uitgegraven zodat er dikker kan worden geïsoleerd.
Nu kunnen er harde isolatieplaten op het zand worden gelegd. Denk aan PIR, maar wanneer de vloer zwaar materiaal of materieel moet kunnen dragen zouden EPS en XPS betere opties zijn. XPS heeft de beste papieren wat drukvastheid betreft.
Wanneer gekozen wordt voor platen met een tand&groef verbinding, kunnen de platen eenvoudig met elkaar verbonden worden. Verlijm ze onderling of plak ze met aluminium tape aan elkaar vast.
Als de isolatieplaten zijn geplaatst, kan hier overheen een betonvloer gestort worden.

Dak schuur isoleren

Net als in een woning gaat in een schuur de meeste warmte verloren door het dak, omdat warmte opstijgt. Hoe u het dak van de schuur moet isoleren, hangt af van het type dak. Een schuur of garage kan een schuin dak hebben. In dit geval volgt u de ‘regels’ zoals die gelden voor de verschillende typen dakisolatie. Heeft het schuine dak gordingen, dan kunt u tussen de gordingen isoleren. Het dak van de schuur van buitenaf isoleren kan ook een optie zijn, maar let er op dat er regels aan de hoogte van het dak verbonden kunnen zijn. Als uw schuur al de maximale hoogte heeft, dan zal isoleren van buitenaf misschien geen mogelijkheid zijn.
Is uw schuur voorzien van een plat dak, dan geldt uiteraard een andere aanpak dan bij een schuin dak. Is het platte dak van de schuur luchtdicht, heeft het bijvoorbeeld een bitumen dakbedekking? Dan kan van binnenuit worden geïsoleerd met steenwol of glaswol, of langs de buitenkant volgens de ‘omgekeerd dak methode’. Let er op dat met isoleren volgens de ‘omgekeerd dak methode’ het dak hoger wordt. Check goed of dit mag.
Is het dak luchtdicht en gaat u het platte dak van de schuur isoleren aan de binnenkant, dan moet er rekening gehouden worden met het feit dat er ventilatie aan de binnenzijde moet plaatsvinden, ter bescherming van het isolatiemateriaal. 

Schuur isoleren tegen vocht

Een niet geïsoleerde schuur kan erg vochtig zijn. Door de schuur te isoleren, kan vocht worden voorkomen. Maar let tijdens het isoleren wél goed op de ventilatie. Want is er niet voldoende ventilatie, dan kan isoleren de vochtproblematiek juist vergroten.
Zorg daarom voor u over gaat tot isoleren dat er voldoende ventilatie openingen en ventilatieroosters zijn. Meestal worden deze in de muren geplaatst, zowel aan de boven- als aan de onderkant. Zo kunnen luchtstromen achter het isolatiemateriaal circuleren. Zou er alleen aan de bovenzijde ventilatie mogelijk zijn, dan reikt de circulatie niet altijd tot onder, waardoor vocht zich juist daar kan gaan ophopen.
Om te zorgen dat er uberhaupt lucht kan circuleren achter het isolatiemateriaal, plaatst u voor u gaat isoleren ventilatielatten tegen de wand. Het isolatiemateriaal wordt weer bevestigd tegen de ventilatielatten. De latten zorgen er voor dat er een spouw gecreëerd wordt waar lucht zich kan verplaatsen.
Door te zorgen voor voldoende ventilatieopeningen (ook stootvoegen ventileren) en door het gebruik van ventilatielatten bij het isoleren, is de schuur succesvol te isoleren tegen vocht.

Schuur isoleren of niet

Of u de schuur moet isoleren of niet, hangt van verschillende factoren af. Ook de mate van isolatie kan variëren naar gelang wat de functie van de schuur is. Een schuur die alleen dienst doet als opslag, hoeft in de eerste plaats niet tegen geluid geïsoleerd te worden. Daarnaast hoeft in dit geval ook geen zeer hoge Rd-waarde gehaald te worden voor de thermische isolatie. Het gaat in deze situatie vooral om het voorkomen van vocht en condensatie.
Is de schuur in gebruik als hobbyruimte, werkruimte of zelfs leefruimte, dan zal de isolatie wel aan hogere eisen moeten voldoen. Een hogere Rd-waarde is dan wenselijk, want hoe hoger deze waarde, hoe beter de thermische isolatie.
Daarnaast kan ook de grootte van de schuur invloed hebben op het wel of niet isoleren. Want is de schuur nu eigenlijk al aan de krappe kant, dan kan het lastig worden om voldoende te isoleren.

In het kort kunnen we de volgende opsomming maken:

Redenen om een schuur te isoleren:

  • De schuur wordt warmer en droger: belangrijk wanneer er veel tijd in de schuur wordt doorgebracht of om opgeslagen artikelen te beschermen tegen vocht.
  • Vocht voorkomen: isolatie in de schuur helpt condensatieproblemen te voorkomen, wat vochtschade en schimmelgroei kan voorkomen.
  • Geluid: isolatie kan geluidsoverdracht verminderen, wat nuttig kan zijn wanneer u in de schuur werkt.
  • Meer gebruiksmogelijkheden: met isolatie kunt u de schuur het hele jaar door gebruiken.

Redenen om de schuur niet te isoleren:

  • Kosten: er zullen hoe dan ook kosten gemaakt worden om de schuur te isoleren. Wanneer de schuur slechts af en toe wordt gebruikt of wanneer er spullen liggen opgeslagen die niet gevoelig zijn voor vocht of kou, dan is het isoleren van de schuur misschien niet nodig.
  • Ruimtebeperkingen: als de schuur maar een beperkte ruimte heeft en u geen ruimte wilt opofferen voor isolatie, kan dit een belemmering zijn voor het plaatsen van isolatiemateriaal. Dit kan een reden zijn om niet te isoleren.

Schuur isoleren hoe

De schuur isoleren, het kan erg aantrekkelijk zijn. Maar men vraagt zich vaak af, hoe begin ik daaraan? In bovenstaande tekst kon u al één en ander lezen, en op onze categorie pagina’s leest u meer in detail over bijvoorbeeld dakisolatie of vloerisolatie; vaak gaan dezelfde regels op voor schuur isolatie. Hieronder volgt nog een beknopt stappenplan over hoe de schuur te isoleren.

  • Begin met inspecteren: Loop door uw schuur en controleer of er geen beschadigingen, gaten of andere problemen zijn aan het dak, de muren of de vloer. Als u een probleem ontdekt, repareer het dan eerst.

 

  • Kies het juiste isolatiemateriaal: Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal beschikbaar, zoals onder andere glaswol, steenwol, PIR isolatie, EPS of XPS. Kies het isolatiemateriaal dat het beste bij uw behoeften en budget passen, maar bovenal is het belangrijk: kies het isolatiemateriaal dat geschikt is voor uw schuur en het constructiedeel dat u wilt isoleren. Een betonnen vloer isoleert u niet met glaswol, maar wel met harde kunststof isolatieplaten als PIR of XPS. En een eventueel plat dak van de schuur isoleert u aan de binnenzijde alléén met zachte, ademende materialen als glaswol of steenwol.

 

  • Dakisolatie: Bij een schuin dak plaatst u het isolatiemateriaal tussen de gordingen of tussen de dakspanten. Bij een gordingen dak kan het noodzakelijk zijn om in twee lagen te isoleren. Zorg er voor dat het isolatiemateriaal goed strak geplaatst worden en dat alle kieren en gaten zijn opgevuld. Als het nodig is, bijvoorbeeld bij gebruik van minerale wol, gebruikt u ook een goede dampremmende folie. Soms kan en mag er via de buitenkant geïsoleerd worden. Als u dakisolatie bij uw schuur via de buitenzijde toepast, dan doet u dat vrijwel altijd met PIR platen of met PIR renovatieplaten.

 

  • Muurisolatie: Isolatie kan aan de binnen- of buitenkant van de muren worden aangebracht, afhankelijk van wat uw wensen en mogelijkheden zijn. Aan de binnenzijde kan geïsoleerd worden met behulp van ventilatielatten of door een voorzetwand te realiseren. Er is keuze uit een brede selectie isolatiematerialen. Gaat u voor PIR, kijk dan ook eens bij de kant-en-klare verlijmde PIR platen, zodat u tegelijkertijd kunt isoleren en afwerken. Is geluidsisolatie (ook) gewenst, dan kiest u materialen die hier geschikt voor zijn. U kunt denken aan steenwol, glaswol, houtvezel en katoen isolatie. Harde kunststof isolatieplaten zijn niet geschikt voor geluidsisolatie.

 

  • Vloerisolatie: De meeste schuren hebben een betonnen vloer of hebben een vloer die bestaat uit tegels of klinkers. Een bestaande betonnen vloer kan vaak alleen van bovenaf geïsoleerd worden, omdat schuren meestal geen kruipruimte hebben. Bestaat de vloer van de schuur uit bestrating, dan kan deze vaak makkelijk weggehaald worden. Daarna kan de vloer een aantal centimeter worden afgegraven, waarna, afhankelijk van de wensen, PIR, EPS of XPS platen gelegd kunnen worden. Hierna kan er een betonvloer gestort worden.

 

  • Dicht kieren en gaten af: Bij isoleren is het altijd belangrijk dat alle kieren en gaten worden afgedicht. Dit kan door verlijming, door gebruik van purschuim, kit en/of door aluminium tape. Dit zorgt er voor dat het geheel luchtdicht wordt en voorkomt koudebruggen.

 

  • Gebruik indien nodig folie: Het is niet altijd nodig, maar wanneer er wordt geïsoleerd met materialen zoals steenwol of glaswol, is het vrijwel altijd noodzakelijk om een dampremmende folie of een klimaatfolie te gebruiken.

 

  • Maak het mooi af: Werk de binnenkant van de schuur af met materialen zoals gipsplaten, houten panelen of andere afwerkingsmaterialen zoals schuurband of Knauf Fill&Finish.

Schuur isoleren kosten

Er zijn verschillende manieren om uw schuur te isoleren, maar wat zijn de kosten van deze materialen? Hieronder vindt u de vanaf prijzen van een aantal populaire isolatiematerialen voor de isolatie van een schuur met een oppervlakte van 25 vierkante meter. We gaan hierbij steeds uit van een minimale Rd-waarde van 1,0. (bijgewerkt op 4-12-2024)

  • Steenwol: €147,00
  • Glaswol: €87,80
  • PIR 2-zijdig aluminium: €239,75
  • XPS Isolatieplaten: €154,75