Dakkapel isoleren
Het isoleren van een dakkapel is net zo belangrijk als dakisolatie in het algemeen. Als de rest van het dak wél is geïsoleerd, maar de dakkapel niet, dan ontsnapt hier nog steeds veel warmte. De dakkapel isoleren kan dus zorgen voor een verlaging van de energiekosten. Bovendien draagt isolatie in de dakkapel bij aan een verbeterde energie-efficiëntie van de woning. Daarnaast kan ook het wooncomfort omhoog gaan, omdat de ruimte waarin de dakkapel is geplaatst minder last van koude lucht en eventuele tochtstromen zal hebben.
Dakkapel isoleren binnenkant
De dakkapel isoleren vindt meestal plaats aan de binnenkant. De isolatie kan zowel tegen het dak van de dakkapel geplaatst worden, als tegen de zijkanten, ook wel de zijwangen genoemd. Door beide te isoleren wordt gezorgd voor een zo optimaal mogelijke isolatie.
De dakkapel aan de binnenkant isoleren begint vaak met het maken van een raamwerk tegen het plafond en tegen de zijwanden van de dakkapel. Dit raamwerk kan van vurenhout zijn of van metaal, bijvoorbeeld metal stud profielen. Tussen dit raamwerk wordt het isolatiemateriaal geklemd. Dit isolatiemateriaal kan een minerale wol zoals steenwol of glaswol zijn, maar ook een harde schuimplaat zoals PIR is een goede optie voor het isoleren van een dakkapel.
Wanneer gekozen wordt voor PIR platen met een tand & groefverbinding, zijn de isolatieplaten makkelijk in elkaar te schuiven. Steenwol of glaswol kan met een isolatiemes goed op maat worden gesneden. Snijd de platen niet te klein, maar juist liever iets groter, zodat ze zich strak kunnen klemmen in het raamwerk. Naden en kieren kunnen met een goede isolatietape en met kit afgedicht worden, zodat er een aaneengesloten isolatielaag ontstaat die volledig luchtdicht is.
Wanneer u de dakkapel geïsoleerd heeft met steenwol of glaswol of met een biobased isolatiemateriaal als katoen of houtvezelisolatie, dan dient er nog een dampremmende folie over het isolatiemateriaal heen aangebracht te worden. Dit is om te voorkomen dat vocht van binnenuit het isolatiemateriaal in kan trekken.
Hierna kunt u de van binnenuit geïsoleerde dakkapel verder afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten of Fermacell platen.
Populaire producten
Dakkapel isoleren buitenkant
Een dakkapel isoleren kan ook langs de buitenkant. Vaak is dit dan onderdeel van een algehele dakrenovatie, waarbij het hele dak geïsoleerd wordt. De dakkapel kan ook zonder een dakrenovatie geïsoleerd worden, maar toch raden we in dat geval dakkapel isolatie aan de binnenkant aan.
Van buiten wordt vaak alleen het dak van de dakkapel van isolatiemateriaal voorzien. De huidige dakbedekking wordt van de dakkapel verwijderd, zodat het dakbeschot bloot komt te liggen. Hierover komt eerst dampremmende laag in de vorm van een dampremmende folie. Daarna kunnen isolatieplaten worden geplaatst. Meestal wordt er gekozen voor PIR platen, maar ook EPS of XPS platen zijn een goede optie om te gebruiken voor het isoleren van een dakkapel aan de buitenkant. Om het isolatiemateriaal te beschermen tegen de weersinvloeden, wordt nu een onderdakfolie geplaatst.
Tot slot kan de geïsoleerde dakkapel afgewerkt worden door nieuwe dakbedekking te (laten) aanbrengen. Het dak van de dakkapel aan de buitenkant isoleren is te vergelijken met de ‘warm dak methode’ bij plat dak isolatie.
De dakkapel isoleren aan de buitenkant zal vrijwel altijd duurder uitvallen dan de dakkapel isoleren aan de binnenkant.
Oude dakkapel isoleren
Nieuwe dakkapellen zijn vaak standaard geïsoleerd. Maar een dakkapel die al jaren geleden is geplaatst, zal vaak niet van (voldoende) isolatiemateriaal zijn voorzien. Om een oude dakkapel dan alsnog te isoleren, is een zeer goed idee.
Een oude dakkapel isoleren biedt uiteindelijk veel voordelen, waaronder energiebesparing, een verhoogd comfort, preventie van condensatie, geluidsreductie (bij gebruik van zacht isolatiemateriaal als steenwol, glaswol of vlas isolatie) en een verhoogde waarde van de woning. Investeren in het isoleren van een oude dakkapel levert dus zowel een verbeterd leefklimaat als financiële voordelen op.
Zijwangen dakkapel isoleren
De zijwangen, oftewel de zijwanden, van de dakkapel kunnen we ook isoleren. Wanneer de dakkapel aan de binnenkant wordt geïsoleerd, wordt vaak niet alleen het plafond van de dakkapel geïsoleerd, maar tegelijkertijd ook de zijwangen. Zo wordt de hele dakkapel geïsoleerd, wat de meeste warmtewinst oplevert.
De zijwangen van de dakkapel isoleren gebeurt altijd aan de binnenkant. De zijwangen isoleren aan de buitenkant is vrijwel geen optie. Meestal worden de zijwangen van een dakkapel middels voorzetwanden van isolatie voorzien. De meest voorkomende optie is een regelwerk maken en opvullen met minerale wol, zoals glaswol of steenwol.
Dakkapel isoleren met PIR
PIR isolatie is een uitstekend materiaal voor het isoleren van een dakkapel. PIR staat bekend om zijn hoge isolatiewaarde bij slechts geringe diktes. PIR isolatieplaten hebben een gesloten celstructuur, waardoor ze zeer goed bestand zijn tegen warmteoverdracht. Dit betekent dat ze warmteverlies verminderen en de energie-efficiëntie van de woning verbeteren.
PIR platen zijn veel dunner dan andere isolatiematerialen bij dezelfde isolatiewaarde. Hierdoor kan met PIR platen ruimtebesparend worden gewerkt, wat in een kleine ruimte als een dakkapel belangrijk is. Een dakkapel isoleren met PIR kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant.