PUR isolatie is een materiaal dat vergelijkbaar is met PIR isolatie. PUR isolatie platen worden eigenlijk gezien als de voorganger van PIR. Omdat PIR meer voordelen biedt, worden PUR platen niet meer veel verkocht. PUR is daarnaast ook nog verkrijgbaar als een schuim, het veelgebruikte PUR schuim. In tegenstelling tot de PUR platen wordt PUR schuim wél op grote schaal gebruikt. PUR schuim wordt voor andere doeleinden gebruikt, en er is geen materiaal dat dit met dezelfde voordelen zou kunnen vervangen.PUR isolatie
PUR isolatie is een materiaal dat vergelijkbaar is met PIR isolatie. PUR isolatie platen worden eigenlijk gezien als de voorganger van PIR. Omdat PIR meer voordelen biedt, worden PUR platen niet meer veel verkocht. PUR is daarnaast ook nog verkrijgbaar als een schuim, het veelgebruikte PUR schuim. In tegenstelling tot de PUR platen wordt PUR schuim wél op grote schaal gebruikt. PUR schuim wordt voor andere doeleinden gebruikt, en er is geen materiaal dat dit met dezelfde voordelen zou kunnen vervangen.

Populaire producten

PUR Isolatie of PIR isolatie

PUR isolatie en PIR isolatie worden vaak door elkaar gehaald. En dat is op zich ook niet heel gek. Niet alleen de namen lijken erg op elkaar, ook de materialen zelf tonen overeenkomsten. PIR is de afkorting van polyisocyanuraat en PUR is de afkorting van polyurethaan. Beide zijn het hardschuim kunststof isolatiematerialen die voor thermische isolatie worden ingezet en in plaatvorm worden aangeboden. PUR en PIR platen zijn licht van gewicht en daardoor makkelijk te hanteren en te monteren. 
Toch kennen beide materialen ook verschillen. Zo levert PIR isolatie een hogere isolatiewaarde dan PUR. Met PIR kan dus dunner geïsoleerd worden. 
PIR onderscheidt zich verder van PUR door een hogere brandveiligheid. PUR brandt veel sneller dan PIR en bovendien komen bij verbranding van PUR veel meer giftige gassen vrij. PIR is bestand tegen hogere temperaturen en zal daardoor minder snel vlam vatten. 
Ook als het op drukvastheid aankomt, is PIR de betere van de twee. Dit maakt ook waarom PIR wél geschikt is voor plat dak isolatie, maar PUR eigenlijk niet.
Kort gezegd: PIR heeft een hogere isolatiewaarde, een grotere brandveiligheid en een betere drukvastheid ten opzichte van PUR isolatie. Dit zijn de redenen waarom PIR platen de markt van PUR platen hebben overgenomen. PIR platen worden dan ook veelvuldig verkocht. Maar omdat PIR platen betere eigenschappen bieden, is de prijs van PIR ook hoger dan die van PUR. 
Let wel: dit alles betreft een vergelijking tussen PUR platen en PIR platen. PUR schuim is in deze alinea buiten beschouwing gelaten.

PUR platen voor spouwmuurisolatie PUR platen voor spouwmuurisolatie

PUR schuim

PUR isolatie is ook verkrijgbaar als schuim. Dit wordt anders toegepast dan PUR isolatieplaten. PUR schuim komt bij het afwerken van het isolatieproject van pas. PUR schuim is zeer makkelijk in gebruik, is veelzijdig en een relatief goedkoop product. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met PIR, EPS en XPS platen. Na het aanbrengen zet PUR schuim uit. Het is daarom ideaal om naden en kieren tussen platen isolatiemateriaal op te vullen. Ook voor afdichten en het opvullen van aansluitingen wordt PUR schuim succesvol gebruikt. 
Dankzij het uitzetten van PUR schuim wordt elk naadje en gaatje opgevuld, en zo zijn zelfs moeilijk bereikbare plekken te isoleren. Door de naden en kieren met PUR schuim op te vullen, worden koudebruggen voorkomen of opgeheven. Maar let op dat niet elke kier wordt opgevuld met PUR schuim. Sommige kieren of naden zijn er om voor ventilatie te zorgen. Kijk dus van tevoren goed of dit het geval is. 
PUR schuim isoleert, maar doet dat niet in dezelfde mate als PUR platen.  

PUR isolatie nadelen

Net als ieder ander materiaal heeft PUR isolatie nadelen. 
PUR is een chemisch product. Het productieproces is niet milieuvriendelijk. Een ander nadeel is dat PUR veel gevoeliger is voor vocht dan andere isolatiematerialen. Opgehoopt vocht in het isolatiemateriaal kan uiteindelijk zorgen voor schimmelproblemen en reukoverlast. 
Maar het grote nadeel van PUR is misschien wel de gezondheidsrisico’s die het met zich mee kan brengen. Bij het aanbrengen van PUR komen giftige stoffen vrij, maar ook na het plaatsen of spuiten van PUR komen deze stoffen nog vrij. Wanneer er hier en daar een ril PUR schuim wordt gespoten, zal het risico meevallen, maar als de hele woning is geïsoleerd met PUR, kan er wel degelijk een gezondheidsrisico ontstaan.

PUR isolatieschuim voor de binnenmuren PUR isolatieschuim voor de binnenmuren

PUR isolatie bij Isolatienoord

Wij verkopen verschillende soorten PUR schuim, onder andere van Illbruck maar ook van ons eigen Isolatienoord merk. PUR schuim is op te delen in verschillende categorieën. Zo is er de standaard PUR schuim, maar ook flexibele PUR schuim. Daarnaast verkopen wij ook brandwerende PUR schuim. 
PUR isolatieplaten vindt u niet bij ons. Wel verkopen wij PIR platen, die in alle opzichten superieur zijn aan PUR platen. Om PUR schuim te gebruiken, is er een schuimpistool nodig. Deze kunt u bij ons los bestellen of in een voordeelset kopen met meerdere bussen PUR schuim. 
Ons aanbod aan PIR platen is zeer gevarieerd. Zo vindt u de zeer handzame PIR platen met een afmeting van 1200x600 mm, maar wij leveren ook grotere PIR platen van 2400x200 mm en 4800x1200 mm. Daarnaast vindt u bij Isolatienoord PIR platen met rechte kanten of met een tand/groef verbinding en platen die speciaal voor de spouwmuur (PIR spouwplaten) of voor plat dak isolatie (PIR afschotplaten) gebruikt kunnen worden. Bovendien produceren wij in op onze eigen productielocatie verlijmde PIR producten. Zo zijn er voor schuindak isolatie via de buitenzijde PIR renovatieplaten beschikbaar, en maken wij voor onder andere muurisolatie en schuin dakisolatie PIR platen die reeds verlijmd zijn met een plaatmateriaal. Denk aan PIR + gips, PIR + Fermacell, PIR + Agnes, PIR + OSB en PIR + underlayment. Voor vloerisolatie maken we de PIR + Spano platen. 
Neemt u ook eens een kijkje bij onze B-keus PIR platen. Wij hebben verschillende partijen beschikbaar die verkocht worden tegen zeer aantrekkelijke B-keus tarieven, maar vrijwel niet van A-keus te onderscheiden zijn!