Veelgestelde vragen

Steenwol

Op deze pagina leest u onze antwoorden op veelgestelde vragen over steenwol. Staat het antwoord op uw vraag niet op deze pagina? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze medewerkers staan u graag te woord!

Ja, steenwol is een brandveilig isolatiemateriaal. Het heeft zeer goede brandwerende eigenschappen die een bijdrage lveren aan de brandveiligheid van uw woning. Enkele redenen waarom steenwol als brandveilig wordt beschouwd, zijn: Steenwol heeft een zeer hoog smeltpunt, meestal boven 1000°C. Dit betekent dat het materiaal bestand is tegen hoge temperaturen en niet gemakkelijk smelt of brandt. Steenwol produceert bij verhitting minder rook dan andere isolatiematerialen. Steenwol is praktisch onbrandbaar en helpt verspreiding van vuur te vertragen. Het is belangrijk op te merken dat brandveiligheid niet alleen afhangt van het isolatiemateriaal, maar ook van andere factoren, zoals de constructie van de woning. Lees meer
on 13 jun 2023

De isolatiewaarde van steenwol, en andere isolatiematerialen, is onder andere uit te drukken in een lambda waarde en in een Rd-waarde. Vooral de laatste isolatiewaarde wordt veel gebruikt om aan te geven hoe goed een materiaal warmte kan isoleren, oftewel hoe goed de thermische isolatie is. Deze isolatiewaardes zijn bij steenwol uitstekend. De lambda waarde van steenwol ligt gemiddeld tussen de 0,033 en 0,040. Zo hebben de Rockwool 037 steenplaten een lambda waarde van 0,037, maar haalt de Knauf Rock4All wel een lambda waarde van 0,035. Goede isolatiewaardes dus!

Lees meer
on 4 jul 2022

Steenwol en glaswol zijn beide minerale wolsoorten. Ze hebben dan ook veel overeenkomende eigenschappen. Zo zijn beide materialen lichtgewicht en duurzaam. Bovendien zijn ze op dezelfde eenvoudige manier te verwerken. Toch zijn er ook verschillen. Hoewel steenwol en glaswol beide uitstekend warmte isoleren, scoort glaswol op dat punt net iets beter. Letten we op de geluidsisolatie, dus de mate van het isoleren van geluid, dan komt steenwol als winnaar uit de bus.

Lees meer
on 4 jul 2022
Ja, steenwol wordt beschouwd als een uitstekend isolatiemateriaal voor geluidsisolatie. Het heeft goede geluidsisolerende eigenschappen dankzij de vezelstructuur en dichtheid van het materiaal. Steenwol werkt op twee manieren om geluid te verminderen: Geluidsabsorptie: Steenwol isolatie heeft een open vezelstructuur die geluidsgolven kan absorberen. Wanneer geluid door de vezels gaat, wordt het omgezet in warmte-energie. Dit helpt om geluid te dempen en de nagalm of galm in een ruimte te verminderen. Het gebruik van steenwol in bijvoorbeeld plafonds, muren of vloeren kan zorgen voor een betere akoestiek in de ruimte. Geluidsisolatie: Steenwol kan dienen als een barrière voor geluidsoverdracht. De vezelstructuur en massa van steenwolplaten of -rollen kunnen geluidsgolven blokkeren en voorkomen dat ze zich verspreiden naar aangrenzende ruimtes. Dit helpt bij het verminderen van geluidsoverdracht tussen kamers of van binnen naar buiten. Het geluidsisolerende vermogen van steenwol hangt af van verschillende factoren, zoals de dikte, dichtheid en verwerking. Door de juiste steenwol isolatie te kiezen, kan een effectieve geluidsisolatie worden bereikt. Het is belangrijk om te vermelden dat naast het isolatiemateriaal ook andere factoren van invloed kunnen zijn op de totale geluidsisolatie van een ruimte, zoals luchtlekken, deuren, ramen en andere openingen. Lees meer
on 13 jun 2023

Steenwol wordt ook wel rotswol genoemd. Het is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van de gesteentes basalt en diabaas die bij een temperatuur van 1400 ˚C gesmolten worden. Tijdens het stollingsproces wordt alles tot draden gesponnen en na toevoeging van een natuurlijk bindmiddel ontstaat er vervolgens een mat van steenwol.

Lees meer
on 4 jul 2022