Veelgestelde vragen

Klimaatfolie

Op deze pagina leest u onze antwoorden op veelgestelde vragen over klimaatfolie. Staat het antwoord op uw vraag niet op deze pagina? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze medewerkers staan u graag te woord!

1. Rol de folie uit en maak deze op maat in de juiste afmeting.
2. Zorg dat de tekst van de folie aan de buitenzijde altijd zichtbaar is.
3. Maak de folie vast op de constructie met lijm of nietjes.
4. Plaatst een folie altijd met een overlap van minimaal 15 cm.
5. Plak de naden af met een bijbehorende tape.
6. Tenslotte kunt u uw constructie afwerken.

Lees meer
on 10 feb 2023

Bij het isoleren van een woning, is het vaak van belang dat er folie wordt gebruikt. Een folie gebruikt u altijd om problemen met vocht te voorkomen. Vocht wilt u namelijk liever niet in uw isolatiemateriaal of in de constructie. Het kan de werking en levensduur ervan aantasten. Als condens zich gaat ophopen in uw constructie kan er schimmelvorming en/of rot ontstaan, bovendien gaat de isolatiewaarde achteruit.
Eén van de folies waaruit u kunt kiezen is klimaatfolie. Klimaatfolie is een slimme folie, omdat het eigenlijk een tweevoudige werking heeft. Zo kan klimaatfolie zowel een dampremmende functie hebben, maar kan het ook als een dampopen folie werken. Klimaatfolie noemen we daarom ook wel een zelfregulerende folie. Hoe klimaatfolie nu precies werkt, kunt u verderop in dit artikel lezen.
Maar wanneer gebruikt u nu klimaatfolie? Klimaatfolie wordt gebruikt wanneer er in de te isoleren constructie al een dampremmende of dampdichte laag aanwezig is. Dit zien we veel bij zowel platte daken als schuine daken. Soms ligt er dan onder de pannen al een folie of een dampremmende laag pur. Bij platte daken die gedekt zijn met EPDM of bitumen is er ook vaak sprake van een dampremmende laag. Door in deze gevallen te kiezen voor klimaatfolie, kan eventueel vocht uit de constructie naar binnen toe trekken.

Lees meer
on 10 feb 2023

Een klimaatfolie plaatst u altijd aan de binnenkant (warme kant) van uw constructie net als een dampremmende folie of dampdichte folie. Een klimaatfolie gebruikt u wanneer er aan de buitenzijde (koude kant) van uw constructie een dampdichte laag is aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld een bitumen dakbekking op een platdak zijn of een laag PUR tussen het dakbeschot en de dakpannen. Wanneer u van binnenuit isolatie gaat aanbrengen in dit soort toepassingen kan vocht niet naar buiten trekken, maar wel naar binnen. Om dit op de juiste manier te reguleren plaatst u een klimaatfolie voor het isolatiemateriaal aan de warme kant.

Lees meer
on 10 feb 2023

Het aanbrengen van klimaatfolie kunt u prima zelf doen. De folie wordt altijd aan de warme zijde aangebracht. In bijna alle gevallen is dat de binnenzijde van de constructie. Klimaatfolie is te gebruiken voor gebouwen met klimaatklasse 2 of 3. Vooral voor (platte) daken wordt klimaatfolie vaak gebruikt. Het is belangrijk dat u de naden goed dicht met een speciale isolatietape. Ook voor deze tape kunt u op onze webshop terecht.

Wilt u weten in welke situaties u het beste klimaatfolie kunt toepassen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Ook andere vragen over de folie of over onze webshop, kunt u gerust stellen.

Lees meer
on 10 feb 2023

Klimaatfolie valt onder de variabele dampremmers en is een intelligente folie die zich aan de luchtvochtigheid van de ruimte aanpast. Een klimaatfolie is in zijn soort een vrij unieke folie. De folie is in staat zich zelf aan te passen aan de hand van luchtvochtigheid en temperatuur van een ruimte. In de zomer werkt een klimaatfolie dampopen en de winter dampremmend. Omdat in de zomerperiode de buitenlucht vaak warmer is dan binnen, zal er dampspanning ontstaan. Wanneer buiten de dampspanning  hoger is dan binnen zal vochtige lucht in de constructie en isolatie trekken waar het kan condenseren. De klimaatfolie gaat in dit geval open staan en zorgt ervoor dat vocht de constructie kan verlaten richting de binnenruimte. In de winterperiode is de buitenlucht koud en in de woning warm. Omdat warme lucht meer waterdamp bevat is de dampspanning in de woning hoger dan buiten. Hierdoor wordt als het ware het vocht van binnenuit naar buiten gedrukt. De klimaatfolie gaat dicht staan en zorgt ervoor dat vocht de constructie en isolatie niet kan aantasten. Rot en schimmel krijgen hierdoor geen kans en uw constructie blijft in optimale staat.

Lees meer
on 10 feb 2023