Veelgestelde vragen
XPS is uitermate vochtbestendig, waardoor het als enige isolatie gebruikt mag worden in omkeerdaken. Maar ook in zwembaden, sauna's en kelders, zoals voor de isolatie van vloeren en funderingsmuren, is dit isolatiemateriaal zeer geschikt. XPS is ten opzichte van de traditionele isolatiematerialen volledig bestand tegen water.
Lees meerZowel XPS (geëxtrudeerd polystyreen) als EPS (geëxpandeerd polystyreen) waarborgen een prima thermische isolatie. Toch hebben de twee belangrijke verschillen:
Druksterkte: XPS beschikt over een hogere celdichtheid, wat betekent dat het materiaal drukvaster is dan EPS. XPS platen zijn beschikbaar met druksterkte tot >700kPa, terwijl EPS een maximale druksterkte heeft tot >200kPa.
Waterdampdiffusieweerstand: de waterdampdiffusieweerstand geeft aan in welke mate een materiaal waterdamp doorlaat. Bij EPS is dat 30-70, en XPS 80-250. Hoe lager de waarde, des te meer het doorlaat. EPS laat iets meer waterdamp door, terwijl XPS een beter weerstandvermogen heeft. Voor het isoleren van vochtige ruimtes, zoals kelders, vloeren en omkeerdaken, kunt u het best kiezen voor XPS.
Lees meerXPS is in vergelijking met PIR isolatie een goedkoper materiaal, maar vergelijken we het met EPS isolatie, dan is het iets duurder. De kosten van XPS isolatie zijn afhankelijk van een aantal factoren. Welke toepassing wilt u isoleren en wat is de grootte daarvan. Welk type en dikte XPS wilt u gaan gebruiken.
Lees meerEén van de grootste voordelen van XPS isolatie is de hoge druksterkte van >300kPa. Dit betekent dat XPS isolatie sowieso 30.000 kilo per vierkante meter kan dragen met een eventuele vervorming van de plaat van maximaal 10%.
Lees meerXPS isolatie is een isolatiemateriaal van hard kunststofschuim en wordt geleverd in de vorm van isolatieplaten. XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. Door middel van wrijving wordt vaste kunststof gesmolten en wordt tegelijkertijd de druk opgevoerd. Hierna wordt alles onder hoge druk tot platen met een gesloten cellenstructuur gevormd.
Lees meer