Veelgestelde vragen
Ja, PIR platen zijn drukvast. De platen zullen niet knappen of vervormen wanneer er overheen wordt gelopen. De druksterkte van een PIR plaat is echter niet zo hoog als die van XPS platen.
Lees meerEen veelgehoorde vraag van klanten is: zijn PIR platen vochtbestendig? Het antwoord hierop is: Ja, PIR platen zijn vochtbestendig. Zoals in de inleiding al vermeld bestaat een PIR plaat uit gesloten cellen. Die cellen nemen geen vocht op. De PIR platen met een aluminium cachering zijn daarbij nog meer beschermd tegen vocht. Deze aluminium film maakt een dampdichte laag die bovendien waterdicht is.
Lees meerPIR isolatie is voor vrijwel elke isolatieklus te gebruiken. Zo zijn hellende daken, platte daken, spouwmuren, voorzetwanden, vloeren en badkamers allemaal met PIR platen te isoleren.
Lees meerPIR isolatie is relatief duur in vergelijking met andere isolatiematerialen zoals XPS, EPS of minerale wolsoorten zoals glaswol of steenwol. Toch valt hier wel wat voor te zeggen. Want met PIR platen haalt u immers met gemak hoge isolatiewaardes. Daarbij kunt u met een PIR plaat veel slanker isoleren. Om eenzelfde isolatiewaardes te halen met andere isolatiematerialen moet u misschien wel twee keer zo dik isoleren. En dat betekent ook dat er twee keer zoveel materiaal aangeschaft moet worden, wat de totale prijs ophoogt.
Lees meerHet thermisch isolerende vermogen van materialen drukken we uit in een lambdawaarde (warmtegeleiding) en vervolgens in de Rd-waarde (warmteweerstand). Op het vlak van deze isolatiewaardes scoort PIR isolatie uitmuntend. PIR platen kennen zeer lage lambda waardes, wat juist een hoge isolatiewaarde betekent. Omdat PIR lage lambda waardes heeft (dit kan per fabrikant verschillen), kunt u dunner isoleren; u heeft minder dikke platen nodig om tot het gewenste isolatievermogen te komen.
Lees meerPIR platen zijn platen gemaakt van PIR, een harde kunststof dat veelvuldig wordt gebruikt voor warmte isolatie. De afkorting PIR staat voor polyisocyanuraat. Een moeilijk te onthouden woord, daarom hanteren we de afkorting PIR voor alle materialen gemaakt van deze kunststof.
PIR isolatie heeft een gesloten cellenstructuur. Dit zorgt dat het materiaal altijd vrij van vocht blijft. Vocht kan er simpelweg niet doorheen komen. Door deze gesloten cellenstructuur kennen PIR platen een hoog thermisch isolatievermogen. Dat wil zeggen dat PIR isolatie uitstekend warmte isoleert. In de zomer wordt de warmte zo lang mogelijk buiten de deur gehouden, maar in de winter zorgt PIR er juist voor dat de warmte niet uit uw woning kan ontsnappen en de kou van buiten niet naar binnen door kan dringen.