Op deze pagina leest u onze antwoorden op veelgestelde vragen over muurisolatie. Staat het antwoord op uw vraag niet op deze pagina? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze medewerkers staan u graag te woord!
Bent u van plan om muurisolatie toe te passen? Dan vindt u een verscheidenheid aan isolatiematerialen die hier geschikt voor zijn. Welke isolatie u moet kiezen hangt af van hoe u uw muur wilt isoleren. Een muur kunt u namelijk op verschillende manieren isoleren. De meest gekozen en makkelijkste manier is een voorzetwand maken en voorzien van isolatie. Een voorzetwand plaatst u langs de binnenzijde van de buitenmuur. Deze kunt u isoleren met PIR, steenwol, glaswol en biobased isolatie. Een andere optie is isoleren en afwerken in één handeling. Dit zijn PIR-platen verlijmd met een afwerklaag, zoals PIR + Gips, PIR + fermacell, PIR + Agnes, PIR + OSB of PIR + Underlayment.
Een andere manier, maar veel arbeidsintensiever is de buitenmuur isoleren, ook gevelisolatie genoemd. Deze manier is het meest effectief, maar helaas voor na-isolatie veel lastiger dan het isoleren langs de binnenzijde. Voor deze toepassing wordt het meest EPS of PIR isolatie gebruikt, waarna deze wordt afgewerkt met een stuclaag.
Bij een nieuw te bouwen woning is het gebruikelijk om de spouwmuurisolatie te gebruiken. Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur met daartussen een spouw (luchtruimte) met isolatie. Voor deze toepassing gebruikt u spouwplaten zoals PIR, EPS, glaswol of steenwol. Lees meer
Is er subsidie voor muurisolatie beschikbaar?
Met hoogwaardige muurisolatie, op de juiste manier geplaatst, kunt u aanzienlijk besparen op uw energiekosten en tegelijkertijd zorgen voor een verbeterd woon- en warmtecomfort. Daarnaast zijn er verschillende financiële voordelen beschikbaar voor het aanbrengen van binnen-, buiten- en spouwmuurisolatie. Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kunt u 15 tot 30% van de totale kosten van uw isolatiewerkzaamheden terugverdienen. De subsidie is uitsluitend gericht op huiseigenaren.
Als u subsidie wilt aanvragen voor muurisolatie dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen:
de subsidie is enkel voor eigenaren van koopwoningen van wie dit tevens hun hoofdverblijf is.
U kunt al subsidie krijgen voor één isolatiemaatregel per toepassing, maar bij twee of meer maatregelen wordt het subsidiebedrag verdubbeld. Combineer bijvoorbeeld muurisolatie met een warmtepomp of een zonneboiler.
wilt u naast muurisolatie ook investeren in HR++-glas of triple glas? Dan moet die beglazing bestaand glas vervangen. Bij triple glas bent u verplicht om de bestaande kozijnen te vervangen door kozijnen met een U-waarde van maximaal 1,5 W/m2K.
BELANGRIJK: U kunt alleen de subsidie aanvragen als u het isoleren laat uitvoeren door een isolatiespecialist of een erkend bouwbedrijf. Lees meer
Het investeren van muurisolatie levert veel voordelen op voor uw woning:
Na het aanbrengen van muurisolatie zal uw huis energiezuiniger zijn door minder warmteverlies via de muren. Uw energierekening zal een stuk lager uitvallen doordat de kachel in de koudere maanden minder hoeft te stoken.
Muurisolatie houdt de woning in de zomer lekker koel en in de winter aangenaam warm.
Het isoleren van de muren voorkomt vochtproblemen zoals schimmel en rot. Hierdoor verbetert het comfort en leefklimaat binnen de woning.
Geluidsisolatie voor de muur zorgt ervoor dat geluidsoverlast verleden tijd is Lees meer
Om in aanmerking te komen voor subsidie, dient u minimale Rd-waardes te halen na isolatie. Voor muurisolatie, in de subsidieregeling gevelisolatie genoemd, geldt een minimale Rd-waarde van 3,5. Het gebruikte isolatiemateriaal moet dus minimaal deze Rd-waarde hebben. Een Rd-waarde van 3,5 is al redelijk goed, maar wilt u echt optimaal isoleren dan is een minimale Rd-waarde van 4 aan te raden.
Voor muurisolatie wordt voornamelijk PIR, PIR maatwerk, steenwol en glaswol gebruikt. Deze isolatiematerialen hebben alle drie een ander kostenplaatje, maar ook allemaal hun eigen voor- en nadelen. Wat de kosten van isolatiemateriaal voor muurisolatie precies zijn, is natuurlijk niet exact te zeggen. De precieze prijs hangt onder meer af van de dikte en afmeting van het gekozen isolatiemateriaal.