Oudere huizen zijn over het algemeen niet (goed) geïsoleerd. Dus een oud huis isoleren is dan een verstandige investering, gezien het groot aantal voordelen dat een geïsoleerd huis met zich mee kan brengen. Wanneer u een oud huis gaat isoleren, merkt u dit wellicht meteen op de energienota. Deze zal, zeker wanneer u in een gasgestookt huis woont, een stuk lager uitvallen. Want wanneer het oude huis van isolatiemateriaal is voorzien, zal er heel veel minder warmte verloren gaan door het dak en de wanden. Bovendien zal kou vanuit de grond moeilijker of zelfs helemaal niet omhoog kunnen trekken.

Naast de energiebesparing zorgt isolatie in een oud huis ook voor een sterke verbetering van het leefklimaat. Het zal warmer zijn in huis en minder of zelfs helemaal niet tochten. Bovendien daalt de kans op vochtproblemen enorm, en daarmee ook de kans op schimmel, wanneer een oud huis goed wordt geïsoleerd. Dit alles bevordert het wooncomfort.

Oud huis isoleren geen spouwmuur

Soms hebben oude huizen geen spouwmuur; ze hebben dan vaak enkelsteens muren. Natuurlijk is spouwmuurisolatie dan geen optie. Maar ook een enkelsteens muur kan geïsoleerd worden. Dit doet u aan de binnenzijde. Er kan rechtstreeks tegen de muur geïsoleerd worden, al dan niet met behulp van ventilatielatten, of u creëert een voorzetwand. 

Rechtstreeks tegen de muur isoleren doet u met kunststof isolatieplaten zoals PIR, EPS of XPS. Voorzetwandisolatie kan gerealiseerd worden met metal stud profielen of met een raamwerk van vurenhout. In de voorzetwand plaatst u vervolgens isolatiemateriaal. Dit kunnen zachte isolatieplaten als steenwolplaten, glaswolplaten, houtvezelplaten of katoen isolatieplaten zijn. Op deze manier past u ook direct geluidsisolatie toe.

Een voorzetwand kan ook gemaakt worden met PIR platen. Door de voorzetwand met PIR platen te maken, levert u de minste ruimte in. Met PIR isoleert u wel alleen thermisch, en niet tegen geluid. 

Wilt u de voorzetwand snel gerealiseerd hebben, dan zijn de kant-en-klare PIR producten misschien een goede optie. Dit zijn PIR platen die al zijn verlijmd met een stevig plaatmateriaal. Zo zijn PIR + gips, PIR + Fermacell of PIR + OSB goede opties voor muurisolatie.

Populaire producten

Muren isoleren oud huis

De muren van een oud huis isoleren doet u zoals eerder gezegd middels voorzetwandisolatie of rechtstreeks tegen de muur aan. U kunt op deze manieren namelijk heel nauwkeurig bepalen hoe dik u isoleert, en u kunt heel goed checken of alles op de juiste manier geplaatst wordt. Er kan bijvoorbeeld goed worden gelet op het juiste gebruik van folies, voldoende ventilatie wanneer dat nodig is en ook tegen geluid kan er worden geïsoleerd.

Natuurlijk is spouwmuurisolatie ook een optie wanneer er een spouwmuur aanwezig is. Dit kan echter alleen middels inblaas isolatie. Als u hiervoor kiest, moet er van tevoren goed duidelijk zijn of de spouw droog genoeg is en of er geen spouwvervuiling aanwezig is. Er kan maar zo dik geïsoleerd worden als de spouwmuur breed is, de isolatiewaarde is hier dus vooral van afhankelijk. Bovendien kan er niet gegarandeerd worden of het ingeblazen isolatiemateriaal gaat inzakken en daarmee gaat inboeten aan isolatiewaarde.

Meer weten over de isolatie van muren? Kijk dan verder op onze pagina over muurisolatie. Hier wordt omschreven wanneer u welk type muurisolatie toepast en met welke materialen dit mogelijk is. 

Vloer van oud huis isoleren

Een oud huis kan een houten vloer of een betonvloer hebben. Beide kunnen geïsoleerd worden. Het beste is om de vloer van onderaf te isoleren, dat wil zeggen isoleren via de kruipruimte. Zo kunnen platen isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte, en dus de onderkant van de vloer gemonteerd worden. 

Wanneer de kruipruimte vrijwel onbegaanbaar is of zelfs in z’n geheel ontbreekt, is de vloer van een oud huis isoleren nog steeds een optie. Een houten vloer kunt u dan tussen de draagbalken isoleren. U haalt de vloerdelen één voor één weg, om daarna de ruimte die zich hieronder bevindt op te vullen met isolatiemateriaal. Vergeet niet de juiste folies toe te passen.

Tot slot is ook isoleren bovenóp de vloer nog een optie. Echter is dit wel de minst populaire optie. Uw vloer wordt er hoger door, wat ook invloed heeft op de deuren en kozijnen. Als het een beetje kan, is het openbreken van de vloer om deze daarna opnieuw aan te leggen een veel betere keuze. U kunt de vloer nu namelijk zo goed en dik isoleren zoals u zelf wilt. Een ander voordeel is dat er meteen een vloerverwarmingssysteem kan worden aangelegd en een houten vloer meteen kan worden vervangen door een betonnen vloer. 

De vloer van een oud huis isoleren levert vaak meteen een groot verschil in wooncomfort op, zeker in de wintermaanden. De vloer is nu lekker warm, wat ervoor zorgt dat uw voeten warmer zijn. Daarnaast zorgt het ervoor dat er minder gestookt hoeft te worden, omdat kou vanuit de grond minder makkelijk of zelfs helemaal niet doordringt tot in de woning.

Wilt u meer details lezen over het isoleren van de vloer, dan kunt u terecht op onze pagina over vloerisolatie. Hier vindt u informatie over isolatie voor houten en betonnen vloeren en kunt u tevens lezen over de verschillende materialen en de verschillende manieren van isoleren.

Oud huis dak isoleren

Omdat de meeste warmte via het dak verloren gaat, levert een goede dakisolatie in een oud huis vaak meteen een grote energiebesparing op. Een schuin dak kunt u langs de buitenzijde isoleren met PIR platen of met PIR renovatieplaten. Wilt u het dak van uw oude huis liever via de binnenzijde isoleren, dan kunt u ook gebruik maken van PIR platen. Toch raden wij voor het schuine dak vaker materialen als steenwol of glaswol aan, omdat dit dampopen materialen zijn. Het schuine dak van een oud huis kunt u meestal isoleren tussen de balken of gordingen. 

Een plat dak van een oud huis kunt u ook isoleren. Wilt u dit aan de binnenkant doen, gebruik dan steenwol of glaswol in combinatie met een klimaatfolie. Het platte dak aan de buitenzijde isoleren doet u met PIR platen of met PIR afschotplaten wanneer u kiest voor de ‘warm dak methode’. Ook EPS platen zijn hier voor geschikt. Wilt u het platte dak van uw oude huis isoleren volgens de ‘omgekeerd dak methode’, dan gebruikt u XPS platen. Op de pagina over dakisolatie leest u alles over de verschillende methodes van zowel schuin dakisolatie, als plat dakisolatie.

Oud huis wel of niet isoleren

Een oud huis wel of niet isoleren mag eigenlijk de vraag niet zijn. Want een oud huis isoleren is altijd aan te raden. Is het niet voor de verlaging in energiekosten, dan is het wel voor een verbeterde leefomgeving. Bovendien zorgt een goede isolatie in een oud huis voor een veel gezonder leefklimaat, omdat vocht en tocht worden voorkomen. En niet geheel onbelangrijk: door een oud huis te isoleren, stijgt ook de waarde van de woning. Een oud huis isoleren is dus eigenlijk een dubbele win-win situatie. Het levert u namelijk een verbeterd wooncomfort, een lagere energierekening, een gezondere leefomgeving én een waardevermeerdering van het huis.

Oud huis isoleren kosten

Het isoleren van een oud huis brengt uiteraard kosten met zich mee. Maar hoe hoog deze kosten zullen uitvallen, is van verschillende factoren afhankelijk. Ten eerste is de grootte van het huis van belang, maar ook de staat waarin het huis verkeerd. Omdat ieder isolatiemateriaal een eigen prijskaartje heeft, is de keuze van het materiaal ook van invloed op de uiteindelijke prijs. Daarnaast heeft ook de dikte van het materiaal effect op de totaalprijs. Hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe duurder dit zal zijn. 

Als u uw oude huis wilt isoleren, zijn er mogelijkheden om de kosten iets te drukken. Zo komt u misschien in aanmerking voor subsidie op isolatie. Let er op dat er dan wel met een minimale Rd-waarde geïsoleerd moet worden. Daarnaast hebben sommige provincies en gemeentes soms ook subsidies beschikbaar voor de isolatie van woningen.